Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

‘VAN STOF ZIJT GIJ GEMAAKT’ (2)

Een 'rijke' zal het wel niet geweest zijn, want deze lieden willen vandaag nog niet tussen het 'gewone' volk begraven liggen. Zij liggen 'eerste klas'. Alsjeblieft! Nietwaar,… alles wordt toch betaald en het duurste is het beste, en het beste is dus voor hen. Nee, een 'rijke' zal het beslist niet geweest zijn, want in de tijd toen deze schedel begraven werd, werden de rijken zelfs in de kerk begraven. Vlak bij de kansel… En deze man of vrouw was buiten opgegraven. Natuurlijk, het is een arme bliksem geweest, wellicht zelfs zonder een grafsteen met 'Rust zacht'.

Nemen we eens aan dat het een vrouw geweest is, die zo’n 80 tot 100 jaar geleden geleefd moet hebben, dan zou het waarachtig mijn grootmoeder geweest kunnen zijn. Mijn eigen ouwe grootje, die als kind van acht jaar al bij 'de boer' moest werken. Emmers water moest aanslepen voor de koeien van 'de boer'. De koegang en de goot achter de koeien van 'de boer' moest schrobben. Die ook landarbeid moest doen voor 'de boer'. En dat allemaal voor drie keer daags een maaltijd, en een 'nest' op zolder, waar ze ’s nachts nog moest zorgen dat het vierjarig zoontje van 'de boer' de nacht droog doorkwam. Als dat eens niet het geval was, kreeg ze de vuile doeken in het kindergezicht. Door 'de boer'.

Ik nam de schedel op en bekeek hem met een gevoel van eerbied en ook van dankbaarheid. Met eerbied omdat 'de boer' mijn grootmoeder niet klein heeft gekregen. Door haar besef van eigenwaarde. In een lang leven van vechten voor het gezin, van strijden voor de maatschappij en van lijden met hun klassegenoten, kwam er bij hun dood geen notaris aan te pas. Want een hoog banksaldo is geen waarborg voor een rijk leven. Wij zien dat ook vandaag nog altijd.
En met dankbaarheid omdat de achtjarigen van vandaag nog volop kind kunnen zijn. Ook van hen die nu nog niet kunnen staan juichen omdat het hun zo goed gaat. En ook van hen die nu bij ‘de boer’ hun brood verdienen.

Ik heb de schedel boven op de berg beenderen teruggelegd. In de heerlijke zon… Hij kon er nu nog van profiteren… Straks, diep in de bodem zal het proces voortgezet worden. 'Van stof zijt Gij…'
Langzaam ben ik weggewandeld. Ik heb het kerkje van binnen niet gezien. Ik had er geen zin meer in. Ik was met vakantie en dan doe ik alleen waar ik zin in heb. Ik kom er nog wel weer…

Halverwege het paadje naar de grote weg heb ik me nog eens omgedraaid. De schedel blinkerde in de zon en keek me met een verwijtende blik na. Ik heb die blik persoonlijk uitgelegd… Er is in onze moderne tijd ook een moderne wijze van lijkbezorging. En zij ontwikkelt zich snel. 'Van stof zijt gij gemaakt en tot stof zult gij wederkeren'.



--------------------------------------------------------
N.Doff . Uit: ‘de Eemsbode’, vermoedelijk begin 1960

Schrijver: Niek Doff
Inzender: Ganzedijker, 14 juli 2011


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.5 met 2 stemmen 181



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
kees niesse
Datum:
21 juli 2011
Email:
c.h.niessekpnplanet.nl
Interessant stukje over kinderarbeid en tot stof wederkeren. Tijdens de industriële revolutie was hier ook op grote schaal kinderarbeid, pas toen de leerplichtwet in 1901 van kracht werd kwam daar een einde aan. Wegens gebrek aan controle bleef het toch nog jaren bestaan. Kinderarbeid bestaat nog steeds in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)