Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Oud papier

In de bejaardenflat bewoonde Kijfke Veegh een appartement tegenover Roelie Kragtfoer. Die overbuurvrouw was jaren geleden door haar man Guus verlaten. Deze trok aan zijn stutten toen hij de post uit het postvakje beneden in de flat ophaalde. Voor iedereen stond vast, dat hij een ellendige rotzak was, die zijn arme vrouwtje zomaar in de steek had gelaten...

In de bejaardenflat stond voor alle bewoners in de kelder een oudpapiercontainer, maar Roelie had nog een alternatief: zij verzamelde eerst haar oud papier in haar oude Volkswagenbus, die sinds Guus´ vertrek ongebruikt in de parkeergarage stond. Een eigenaardig ouwetje, maar waarschijnlijk worden we allemaal zo...

Toen Roelie een spataderoperatie moest ondergaan, moest ze een week in een verpleegtehuis bijkomen. Kijfke verzorgde toen elke dag de plantjes en de kanarie. Daarbij viel op een dag Kijfkes begerige oog op de Tornado Tefal Elite pan. Wie weleens naar Tell Sell of zoiets dergelijks op de tv kijkt, weet dat dit een onovertroffen bakpan is met een dubbele vuurvaste bodem. € 39,95 exclusief verzendkosten. Aangezien Roelie er nu toch geen gebruik van kon maken, besloot Kijfke de pan te lenen en nam hem daarom mee naar huis om daar haar kook- en bakkunsten op bot te vieren. Maar juist haar gekokkerel zou leiden tot problemen.

Kijfkes schoonzoon Fokke kwam eens langs - wat een verplicht nummer was - om te checken of het goed met haar ging. Hij trof Kijfke zenuwachtig handenwringend aan. Want wat was er gebeurd?

De huismeester Bob Bollekens was langsgekomen om wat kritische noten te kraken. Kijfke had de eigenaardige gewoonte om alle ventilatieopeningen in haar appartement dicht te stoppen met krantenproppen. Zo hield ze de warmte in huis. Dat veroorzaakte echter problemen met de ventilatie bij de buren, die op hetzelfde pijpkanaal van het ventilatiesysteem zaten aangesloten. De huismeester ontdekte bij die gelegenheid ook dat ze een pannetje met vlees, dat stond te pruttelen op een heet petroleumstel, met een uitgevouwen krant had afgedekt. Een vriendschappelijk kopje thee zat er niet meer in, want toen hij Kijfke waarschuwde dat haar huurcontract kon vervallen door deze gevaarlijke toestand, sloegen bij Kijfke de stoppen door.

Hij maakte toen onverwachte kennis met de Tornado Tefal Elite pan. Niet alleen kan er niets in aankoeken, hij ligt ook zeer goed in de hand. Kijfke gaf de heer Bollekens met de Tornado een dreun op zijn schedelpan en het resultaat daarvan zag Fokke op de keukenvloer liggen. Hij besloot Kijfke te helpen het lichaam weg te werken. Op haar aanwijzingen sleepte Fokke de huismeester naar de gang en zette hem in een van de invalidenwagentjes. Om de zoveel meter stond er wel een op de gang. Kijfke gooide een deken over het levenloze lichaam heen, waardoor dat er precies zo uitzag als de rest van die oude, versufte kerels die af en toe in een wagentje over de gang werden gereden. Zij haalde uit de woning van de overbuurvrouw de autosleutels van de Volkswagenbus. En samen met Fokke reed zij de onfortuinlijke huismeester naar de lift. Beneden in de parkeergarage aangekomen, werd de man in de laadbak van de bus geschoven tussen stapels oud papier.

Fokke en Kijfke liepen vervolgens op hun tenen terug naar Roelies appartement. Kijfke legde de autosleutels terug, besproeide de planten die dat nodig hadden en Fokke voerde de kanarie. Toen ze de woning verlieten, wachtte hen op de gang een verrassing, want daar stond - leunend op haar rollator - overbuurvrouw Roelie onverwacht voor de deur.

"Ik mocht plotseling al naar huis; het gaat erg goed met mijn benen," jubelde ze enthousiast.
"Oh wat fijn voor je," kweelden Kijfke en Fokke in koor.
"En raad eens wat... ik voel me zo goed, dat ik meteen wat oudpapier naar beneden ga brengen. Er is in de afgelopen periode weer een heleboel reclame binnengekomen!"

Dit heeft zich allemaal weer enige tijd geleden afgespeeld. Menig bejaarde bewoner van de flat greep naar zijn hart, toen die namiddag een afgrijselijke gil vanuit de parkeergarage de flat vulde. Dan blijkt ineens hoe rap ze kunnen zijn, want dan wordt massaal de politie gebeld. Die trof een flauw gevallen Roelie aan naast haar Volkswagenbus. In de bus zelf, het zal u niet verrassen, ontdekten ze het lijk van de heer Bollekens. Toen de erbij gehaalde schouwarts zijn medewerkers het lijk uit de bus liet halen, verschoof er een stapel kranten, waardoor - surprise! - er een tweede lijk te voorschijn kwam. Dat bleek van de continenten ver weg gewaande Guus Kragtfoer.

Het in het mortuarium uitgevoerde onderzoek aan Bob Bollekens' stoffelijk overschot toonde aan, dat hij met een Tornado Tefal Elite was dood gemept. Opmerkelijk genoeg werd bij het tweede gemummificeerde stoffelijk overschot precies hetzelfde aangetoond. De heer Kragtfoer bleek namelijk een jaar of wat eerder met dezelfde kwaliteitspan te zijn doodgeslagen.

Kijfke mijmerde weleens tegenover het bezoek, terwijl ze een koekje in de thee sopte, dat je toch nooit aan iemands buitenkant kon zien of dat een moordenaar was. Wie had er ooit kunnen denken, dat haar gehandicapte overbuurvrouw liefst twee mannen dood had getimmerd.

"Nog een kopje thee, dominee?"

Schrijver: harrem, 14 nov. 2011


Geplaatst in de categorie: misdaad

2,2 met 4 stemmen 3.126Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Han Messie
Datum:
14 nov. 2011
Email:
hmessielive.nl
Twee oude vrouwen... Beiden begaan ze een misdaad. Verrassend en heel kundig beschreven hoe deze mensen aan geheugenverlies kunnen lijden en tegelijjk schizofrenisch lijken.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
14 nov. 2011
Email:
moimoniquelive.nl
Ah en we hebben een fan! Hoe eigenaardig...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)