start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Categorieën:

actualiteit (129)
adel (13)
afscheid (115)
algemeen (329)
bedankt (25)
biologie (13)
dieren (237)
discriminatie (38)
drank (48)
economie (22)
eenzaamheid (178)
emoties (167)
erotiek (68)
ex-liefde (63)
familie (107)
feest (38)
film (3)
filosofie (136)
fotografie (6)
geboorte (23)
geld (32)
geschiedenis (28)
geweld (45)
haiku (3)
heelal (38)
hobby (28)
humor (376)
huwelijk (40)
idool (42)
individu (59)
internet (29)
jaargetijden (52)
kerstmis (77)
kinderen (169)
koningshuis (21)
kunst (48)
landschap (15)
lichaam (38)
liefde (256)
literatuur (351)
maatschappij (151)
mannen (34)
milieu (12)
misdaad (118)
moederdag (11)
moraal (96)
muziek (40)
natuur (90)
oorlog (107)
ouderen (16)
ouders (37)
overig (128)
overlijden (75)
partner (55)
pesten (28)
planten (13)
politiek (50)
psychologie (105)
rampen (55)
reizen (132)
religie (143)
schilderkunst (20)
school (61)
sinterklaas (17)
sms (5)
songtekst (1)
spijt (26)
sport (80)
sterkte (2)
taal (42)
tijd (54)
toneel (10)
vaderdag (1)
vakantie (82)
valentijn (4)
verdriet (86)
verhuizen (13)
verjaardag (17)
verkeer (39)
voedsel (45)
vriendschap (82)
vrijheid (59)
vrouwen (86)
welzijn (52)
wereld (35)
werk (94)
wetenschap (18)
woede (60)
woonoord (86)
ziekte (147)

tabblad: verhalen

< vorige | alles | volgende >

verhaal (nr. 4304):

Recept gewokte kat

Ik zie mijn muze, Koos Kater, met vier voetjes onwaarschijnlijk dicht bij elkaar op zijn dikke reet zitten in de wokpan op het aanrecht. Zijn staart hangt met een boogje over de rand. De met hoorntandjes beklede tong schraapt over het chique teflon aan de binnenkant van de pan.

Ik: "Hang jij zo de muze uit?"
"Ik ben er; dat moet genoeg zijn om jou te inspireren,” bromt hij terug.
Ik: "Het enige dat er in me opkomt, is een recept voor 'gewokte kat'."

Ik loop naar de computer en tik in, terwijl ik hardop voorlees: "Men neme een kat. Liefst een luie, vette..."

Verontrust stopt Koos met likken en springt op de keukenvloer. Met een kaarsrecht opgestoken staart begeeft hij zich monkelend naar mijn bureau. Nadat hij zijn voetjes schoon heeft gelikt, duwt hij mij opzij en rammelt hij wat op het toetsenbord.

"Ik heb hier een beginnetje, wat ideetjes. Maar jij er maar mooie zinnen van..." Ik lees:

´Helle wil vanwege de crisis bezuinigen op de sigaren van haar man. Deze Roekel wil juist bezuinigen op zijn vrouw zelf. Helle bespaart rigoureus op de glazenwasser door zelf ramen te lappen. Ook op de bovenste verdieping maakt ze de ruiten van buiten schoon, terwijl ze halsbrekende toeren uithaalt als ze uit het raam hangt.´

"Daar moet een plot inzitten," zegt Koos "windvlaag, duwtje... probleem opgelost."
"O.K., maar dan valt Helle op straat; teveel getuigen. Ik heb liever iets discreters!"
"Hm, dat is waar. Nou, dan mept Roekel haar binnenshuis dood met een pan."
"Alsjeblieft, niet nogmaals een pannenmoord. Zo'n 'running gag', een steeds weer terugkomende melige grap, wordt in de herhaling weliswaar opnieuw leuk. Maar ik heb mijn trilogie over moorden met pannen zojuist afgerond."
"Juist... maar jouw tetralogie over pannenmoorden is nog niet klaar, toch?"
"Sluwe kater… Ja, zo doen we het. We gooien er nog een vierde aanslag met een pan tegenaan. Tetralogie, hoe kom je erop..."

Koos, typisch voor een man, gaat opeens weg om een plas te doen. Hij draait zich nog een keer om en somt op: "Pan, ramenlappen, rotklap." Vervolgens concentreert hij zich op de kattenbak. Het geluid van gegraaf in het kattengrit verraadt dat hij nog meer lucht aan zijn innerlijke roerselen gaat geven. Ik wacht dat niet af en kruip zelf weer achter de computer. En ziet, geïnspireerd door Koos rollen de zinnen er weer uit:

Helle ziet haar kat Fatso met vier voetjes onwaarschijnlijk dicht bij elkaar op zijn dikke reet zitten in de wokpan op het aanrecht. Zijn staart hangt met een boogje over de rand. De met hoorntandjes beklede tong schraapt over het chique teflon aan de binnenkant van de pan (Hoe kom ik aan die tekst?).

Zij en haar man Roekel hebben al dagen karig gegeten. Vlees bij de maaltijd zat er niet in. Voordat de voedselbank er aan te pas komt, is er nog een oplossing. Als ze Fatso slachtte, hadden zij die avond tenminste een fatsoenlijke maaltijd met vlees. Een aartsslimme kat als Fatso heeft het echter direct in de gaten als je kwaad in de zin hebt. Je moet achteloos gebruikelijke verrichtingen doen en pas als hij er niet op verdacht is grijp je hem.

Helle pakte neuriënd haar schoonmaakspullen en op een zo natuurlijk mogelijke toon zei ze: "Kom, ik ga ramen lappen boven." Kort daarop hing zij als een stuntvrouw uit het raam, terwijl ze uit een ooghoek keek of Fatso, zoals gebruikelijk, achter haar aan was gelopen. Tien tegen een dat hij op de vensterbank ging zitten en nieuwsgierig zijn kop uit het raam zou steken? Dan was het een kwestie van het raam krachtig dichtslaan. Het mechaniek van een muizenval, maar dan voor een kat. Fatso had echter geen haast; het verblijf in de wokpan beviel hem best.

Toen Roekel thuis kwam, joeg hij - vol afkeer voor wat hij zag - Fatso tierend uit de pan. Met als tussenstop Roekels borstkas, waarop Fatso zich met al zijn nageltjes afzette, rende de kat geschrokken naar boven. Roekel ging er met gescheurd overhemd en grote krassen op zijn huid vloekend achteraan met de wokpan in zijn handen:

"Rot kat, als je zo gek op wokken bent, zal ik je een wok laten voelen." Hij zwaaide vervaarlijk met de James Olie4 "Solid”, zoals u weet een wokpan met verzwaarde roestvrij stalen bodem (€ 29,95 excl. verzendkosten). De achtervolging voerde het tweetal naar boven, waar Helle zwierig de ramen helder aan het maken was. Zij hing uit het raam, terwijl ze zich met een hand vasthield aan de sponning. Met haar andere hand wreef ze de ruiten aan de buitenkant brandschoon.

Zwaaiend met de James Olie4 "Solid” zat Roekel Fatso vlak op de hielen. De kat kon geen kant meer uit, behalve dan naar buiten. Hij sprong op de vensterbank waar hij aarzelde of hij naar de dakgoot uit zou wijken. Toen Roekel uithaalde, sprong Koos intuïtief opzij bovenop Helles schoot. Roekel raakte dus niets dan ijle lucht en verloor bij gebrek aan weerstand zijn evenwicht. Als je met een James Olie4 "Solid” naar buiten uithaalt en niets raakt, trekken enkele kilo's massief ijzerwaar je gegarandeerd over de vensterbankrand heen. Helle trok in een reflex het raam krachtig dicht, toen Fatso nieuwsgierig omlaag keek. Er was even een krakend geluid.

De meningen bij de politie waren verdeeld. Was Roekel uit het raam geduwd door Helle? Volgens Helle had Roekel geprobeerd haar met een wokpan te slaan en was daarbij ongelukkigerwijs uit het raam gevallen. Alleen de kat was getuige...

Typisch zo'n geval dat wordt geseponeerd. Ten onrechte had Helle eerst het gevoel dat ze bewijsmateriaal opat. Maar na twee dagen vlees-uit-het-pannetje was ze zover dat ze het gewoon alleen maar lekker vond.

Trouwens, haar wokrecepten staan op het internet en Helle heeft heel wat hits geteld, sinds haar laatste creatie: de “Fat, so walk”.

(N.B.: Hiermee eindigt mijn tetralogie over pannenaanslagen)

Schrijver: harrem, 20-11-2011
balBiografie van deze schrijver

Geplaatst in de categorie: misdaad

Deze inzending is 252 keer bekeken

3/5 sterren met 7 stemmen.Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:Van As
Datum:22-11-2011
Bericht:Koddige, geslaagde story. Wordt hier ook eens gelachen. Er is wel een 'slip of the pen'. Op de 14-de alinea van boven springt Koos intuïtief opzij. Lijkt me stug, want het ging om Fatso. Verkeerde poes dus.

Naam:harrem
Datum:21-11-2011
Bericht:De oplettende lezer heeft de storende fout misschien al gezien:

"Toen Roekel uithaalde, sprong Koos..", 19-de regel van onder. Dat is de verkeerde kat. Koos moet Fatso zijn. Die smaakt heel anders...


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)