Inloggen
voeg je verhaal toe

tabblad: verhalen

< vorige | alles | volgende >

verhaal (nr. 5882):

De stenen dochter

Ofschoon ik fictie prefereer, hielp ik vriend Fokke met zijn realistische (deel)biografie. Het korte verhaal "De Zaadboer" (dat we hier niet dunnetjes overdoen) beschrijft ins en outs. Tegen de mallotige gebeurtenissen in zijn biografie kan geen fictie op… De reactie op zijn publicatie is zo mogelijk nog geschoffelder.

Fokke gaf daarin informatie t.b.v. twee dochters en een zoon, die geen idee over hun afkomst hebben. Hun lesbische moeders Peg en Meg speldden hen maar wat op de mouw. Onbedoeld schreef Fokke een handleiding voor manloze vrouwen over hoe ze goedkoop een donor konden ritselen. Als tegenwicht werden potentiële zaaddonoren gewaarschuwd voor misbruik. Van maatschappelijk belang is de vraagstelling of zaaddonatie soms zaadroof is.

Fokke werd als spermadonor voorgespiegeld, dat hij af en toe zijn nakomelingen mocht zien. Als bonus wachtte hem voor zijn verjaardag een felicitatiekaartje van zijn nakomelingen. Een koopje als je bedenkt dat voornoemde dames jarenlang vruchteloos hadden rondgeshopped. Dure fertilisatieklinieken haalden niets uit en bevriende mannen weigerden zaad af te staan. Naïef als hij was, trapte Fokke drie keer in een kundig uitgezette donorval. Toen de buit binnen was, werd hij geloosd. Zijn biografie voorkómt hopelijk meer slachtoffers…

De makke met biografieën is, dat ze nooit interessanter (kunnen) zijn dan het leven dat de hoofdpersoon heeft geleid. Dat van Fokke is echter een wonderlijke satire. Allereerst van belang voor zijn nazaten, maar uitgerekend zij interesseren zich er niet voor. De moeders gumden het bestaan van de biologische vader uit door systematisch elke belangstelling van de kinderen te smoren. Op vragen over hun herkomst hadden de moeders steeds een quasi-passend antwoord klaar. Daar deugde uiteraard niets van, doordat ze zich nooit in Fokke's herkomst hadden verdiept. Maar dat hield hen niet tegen om baarlijke onzin te verzinnen. Kinderen slikken dat voor zoete koek. Zelfs als Fokke op bezoek was en een vraag kreeg, antwoordden de dames nog vóór hij zijn mond kon open doen. De natuurlijke onderzoekingsdrift van het kroost werd ogenblikkelijk de kop ingedrukt.

Fokke is strikt genomen het laconieke slachtoffer van "zaadroof". In zijn publicatie is maatschappelijk relevant, dat hij waarschuwt voor een "kater voor later". Bij hoe een portemonnee wordt gerold, kan je je iets voorstellen. Maar hoe pik je iemands zaadcellen in? Van vaderschapsacties (voor de alimentatie) is bekend hoe vrouwen een half bezopen man in een onenightstand sperma ontfutselden. Maar Peg's en Meg's methode heeft bijna kunstzinnige vormen aangenomen en staat op eenzame hoogte.

Die simpele beloften (bezoekregeling, verjaardagskaartje) werden niet nagekomen en met onaangenaam gedrag zorgden de dames ervoor, dat Fokke uit zichzelf wegbleef. Kom daar maar eens op! Doorgaans verliepen de visites rampzalig. Geen warm bad, maar een koude douche. Peg blonk uit in fysiek contact blokkeren. Als een massieve Potvis, die haar kalf afschermt van een walvisjager, schoof ze constant tussen Fokke en de kinderen in. Wonderlijk genoeg bleek er – wanneer Fokke kwam – soms tegelijkertijd iets anders te zijn gepland. Sportwedstrijd, kinderfeestje… noem maar op. Dan kon hij zich bij aankomst op zijn hielen omdraaien. Peg: “Ja zeg, ik ga geen kinderpartijtje afzeggen alleen maar omdat jij komt!”. Vooraf telefonisch precies afspreken haalde niets uit. Met zulke ondermijnende acties werd de sfeer bedorven en werden de kindertjes schuw voor hun eigen vader.

Fokke misleiden was één, bewerkstelligen dat de donor zichzelf dumpte, was een knappe twee. Door rond te toeteren, dat hij zijn kroost in de steek liet getuigden de dames van vernuft. Wat een geniale vondst èn een juweel van een gotspe… oorzaak en gevolg verwisselen!

Toen Fokke's deelbiografie uitkwam, gebeurde er iets vreemds. Peg en Meg snoefden in het vrouwencafé doorgaans ongegeneerd over hun slimme truc. Menige cafépot werd openlijk geïnspireerd tot inslaan van gratis zaad. Maar toen Fokke's publicatie de ongemakkelijke waarheid vertelde, trapte hij op lange tenen. Iedereen mocht zijn zegje doen, maar de hoofdbetrokkene diende kennelijk discreet te zwijgen. Alsof hij in Noord-Korea verdwaald was, kreeg Fokke de Memoires-politie op zijn dak met een aanklacht wegens smaad en laster op het internet. Bijzonder detail: dat gebeurde via het Openbaar Ministerie.

De afgelopen vier jaar zijn honderdzeventien medewerkers van het OM berispt of ontslagen, omdat ze ernstig in de fout gingen. Dat betrof ambtsmisdrijven. Enkele aanklagers moesten het veld ruimen. In dit geval had iemand van het OM een rechercheur belast met het telefonisch bewerken van Fokke. Intimiderend werd hem gesommeerd zijn publicatie(s) van het internet te verwijderen. Alleen wie de weg goed kent, deponeert een aanklacht op het OM. Een doorsnee burger doet aangifte op het politiebureau. De aangeefster werkte waarschijnlijk op het OM of kende daar iemand… Zij bleek Tudje, Fokke's eigen donordochter, te zijn. De opbellende rechercheur leek Tudje's wederhelft. Hij toonde zich namelijk bedenkelijk bezorgd over haar kinderen “voor wie publicatie zo erg was” (citaat). Hij sommeerde Fokke om zijn publicatie(s) van het internet te verwijderen…

In rechteloze uithoeken is het doodgewoon, dat vrijdenkers de mond wordt gesnoerd. Een ouderwetse lynchpartij van een blogger op straat in Bangladesh, een voor zijn kantoor doodgeschoten journalist in Turkije, die over de Armeense genocide schreef… 't begint met censuur. In Nederland leek het fundamentele recht van vrije meningsuiting voor Fokke eventjes niet te gelden. Pikant detail: censuur opleggen is juist in strijd met de Grondwet. Lange tenen vormen geen valide reden om publicaties te verwijderen. Zou dit een honderdachttiende geval van ongepast gedrag kunnen zijn? Het schurkt tegen ambtsmisbruik aan. Van de vele lege cellen kunnen er twee worden gereserveerd…

Ironisch is, dat Tudje een kwart eeuw lang niet één keer de moeite nam om het afgesproken verjaardagskaartje naar haar vader te sturen. Haar aangifte lijkt er op te wijzen, dat in haar opvoeding weinig plaats werd ingeruimd voor eergevoel, moraal en schaamte. De moeders geurden graag dat ze hun kinderen “emotioneel stabiel“ hadden opgevoed. Een brok graniet voldoet aan dezelfde bizarre kwalificatie.

Het beeld van levenloze delfstof verklaart wel het onvermogen om een lullig kaartje te schrijven…

Schrijver: harrem, 1 apr. 2016


Geplaatst in de categorie: internet

3,0 met 2 stemmen 68Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)