Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Corrie van Joris (dl 5)

Schrijver Roald Dahl zonderde zich af in zijn tuinhuisje, waar hij bizarre personages verzon, die in zijn absurdistische verhalen optreden. Fictie van de bovenste plank. Een fictieschrijver met minder fantasie zou in zijn handen knijpen als hij de volgende personages had kunnen bedenken. Ofschoon van vlees en bloed, lijken hun anekdotes zich af te spelen in een maffe tekenfilm. Hier redden we hen van de vergetelheid.

Onze hoofdpersoon Corrie doorliep na haar scheiding van Joris een bijna olympisch parcours tussenmannen. Uiteindelijk kwam ze uit bij Benno (zie o.a. deel 1) met rugnummer 9. En route had ze blijkbaar acht (mannelijke) twijfelmomenten.

Iedere man na Joris was een verbetering en droeg bij aan de vorming van Damiënne. Corrie vond dat een kind een stabiele omgeving en een mannelijk rolmodel nodig had. Hoe pakte zij dat aan?

Het begon met gymleraar Ed, waarvan Corrie's moeder haar verzekerde, dat zij daar gelukkig mee zou worden. Als mannelijk rolmodel viel hij wat tegen toen bleek dat hij een actieve pedofiel was. Corrie toonde zich meedogenloos toen ze weigerde tijdens zijn verblijf in een staatsinstelling voor hun beider hondje te zorgen. Het verging dat arme beest niet beter dan Joris… Weg ermee!

Corrie's aparte dierenliefde komt nog aan bod.

Een stoet alleraardigste kerels trok voorbij. Bijvoorbeeld trucker Kor. Verwarrend die gelijkende voornamen, maar let op de “K”. Corrie omschreef hem als "een waanzinnige minnaar", die haar stemmingverbeterende Prozac-pillen overbodig maakte. Over zijn idioom en grammatica was ze ontevreden. Ondanks de huizenhoge orgasmen (Corrie noemde ze “korgasmen”) kon ze niet tegen zijn "hun hebben". Zij drong hem een schriftelijke cursus Nederlands op. Maar Kor was geen studiehoofd en zodra hij een kans zag, vertrok hij in zijn vrachtwagen met de noorderzon .

Chronologisch klopt het niet helemaal, maar ergens slalomde er ook nog een Schotse nanny tussen die reeks mannen. Hij was aangenomen om de kinderen te verzorgen, maar zijn strakke lijf-met-sixpack deed anders vermoeden. Ook hij kreeg een cursus Nederlands in de maag gesplitst. Na een vrij weekendje in Schotland kwam hij niet terug.

Corrie ging door met een stabiele omgeving te scheppen voor Damiënne en haar oudere halfzus. O ja, dat mannelijke rolmodel. Zij sloeg nu een paranormaal medium aan de haak. Deze interimvader, een reus van een kerel, heette Klaas. Verwarrend was, dat je niet zo lang daarna een reus zag rondlopen, die bij nadere inspectie Klaas niet was. Corrie's wederhelften leken steeds groter en dikker te worden.

Een aardige vent die Klaas, maar Corrie's moeder vond hem maar niets. In het vorige deel blijkt ze inmiddels overleden, maar toen was ze nog springlevend en keek ze hem Corrie's huis uit.

Klaas eruit, Bertje erin, die andere man van reusachtige afmetingen. Zijn handicap (hij was blind) stond tv-roem niet in de weg. In een tv-uitzending van TROS Opgelicht was hij de kwalijke hoofdpersoon in een “scam” met speciaal voor blinden ontwikkelde computers. Bertje af. Hij kon nu in het staatshotel waar Ed verbleef gezellig met hem herinneringen aan Corrie uitwisselen.

Er waren nog wat vage figuren , zoals een dansfanaat waarmee Corrie danswedstrijden afging. Dan die afgezwaaide legerofficier, een collega in de IT-branche. Corrie kwam tenslotte uit bij de ultieme topper, de u bekende Benno, Mister Nine. Damiënne leek overtuigd, dat deze kandidaat-vader een blijvertje was. U herinnert zich hoe belangrijk ze het vond hem mee te nemen naar die geschoffelde ouderavond. Hartverscheurend als een kind zo gretig indruk wil maken op een potentiële vader om hem te binden. Met de meedogenloosheid, die zij deelde met haar moeder, kon ze (zie deel 4) Joris als boventallige invalvader dumpen.

De jaren gingen voorbij, waarbij iedere herinnering aan haar biologische vader werd weggepoetst. Ook letterlijk: Joris kreeg namelijk een houten kastje terug, de commode waarop hij Damiënne als baby nog had verschoond. Daarin had hij ooit haar voorletters en familienaam gekrast. Bij terugkomst bleek de inscriptie te zijn weggeschuurd.

Mocht u vorige delen niet hebben gelezen, dan bent u nu aardig bijgepraat. Er blijven vast beklemmende vragen over zoals: blijft Benno en kan het nog gekker? Ik had bijna een Sms-dienst geregeld waarop u met“ja” of “nee” kon stemmen.

Als preview alvast het begin van de klucht rond een erfenisje voor Damiënne.

Joris' moeder had vlak voor háár overlijden juwelen aan hem gegeven met de opdracht deze op Damiënne's 21e verjaardag te overhandigen. Toen dat sacrale moment daar was, liep Joris tegen het probleem op dat zijn dochter jarenlang een muur van onbereikbaarheid om zich heen had opgetrokken.

Joris kreeg van de officiële instantie, die de alimentatie afhandelde, een adres van een tussenpersoon. Hij moest de juwelen bij haar in de brievenbus schuiven. Hij keek wel uit om dat te doen; zoiets handel je aangetekend en verzekerd af. De bewoonster was een hoogbejaarde wederzijdse kennis. Maar Joris' moeder zou niet willen, dat die kostbaarheden naar iemand anders dan Damiënne zouden gaan. En helemaal niet naar een verward persoon!

Damiënne zag - door het maandelijkse girale contact - aan haar bankrekening dat Joris nog steeds niet dood was. Nogal paranoïde leek ze te denken dat hij met die sieraden in de bosjes tegenover haar huis op de loer lag. Je had erop kunnen wachten... Door haar wiebelige opvoeding en na de aanbeveling van de laatste kinderrechter voor psychotherapie, mag je van afwijkend gedrag niet opkijken:

In dit tijdperk van sociale media houd je niets geheim, ook geen adres. Joris speelde dat geheimzinnige spelletje maar dommig mee. Dat image paste goed in de langdurige karaktermoord op hem. In werkelijkheid kon hij in de universiteitsstad, waar hij jaren heeft gestudeerd en gewoond, geblinddoekt de weg vinden. Zeker in de oude binnenstad. Op Google Street View herkende hij daarom onmiddellijk de schilderachtige steeg, waar Damiënne op enig moment woonde.

En ziet: geen bosjes tegenover nummer 21.

Of ging het daar niet om?

Wordt vervolgd.

Schrijver: harrem, 18 sep. 2016


Geplaatst in de categorie: ouders

3,3 met 3 stemmen 140Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)