Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Corrie van Joris (dl 6)

In deze anekdotes zit naast drama telkens een amusant element. Ik geef toe, dat enig leedvermaak het vergaren van informatie opleukte. Niet in het minst vanwege Joris’ naïviteit. Joris is een zonderling, wat overigens niet strafbaar is. Maar kennelijk een valide reden om te scheiden. U las eerder over man nummer 9, wat doet vermoeden dat Joris’ opvolgers ook niet voldeden.

Nu aandacht voor twee perioden uit Damiënne’s leven, die ver uiteenliggen. Dat lijkt verwarrend, maar ze zijn gekozen omdat de ene periode de andere lijkt te hebben beïnvloed. Zo werkt een gestoorde omgeving in de baby-/kleutertijd door op haar 21-ste.

Neem nu de overdracht van die mini-erfenis, die onnodig ingewikkeld werd gemaakt (deel 5). Damiënne had een tussenpersoon aangewezen, die de juwelen van Joris’ moeder moest aanpakken. Dat leek Joris een slecht idee, omdat die bijna honderdjarige Ouwe Taart XXL eerder uniek onvervangbaar materiaal had zoekgemaakt. Joris leende haar ooit oeroude familiefoto's. Met haar verkalkte kop besloot ze ze als boekenlegger te gebruiken in de Libelle en Privé. Haar dames- en roddelbladen, werden regelmatig opgehaald door personeel van haar bejaardenflat. Hup in de oudpapierbak: weg foto's uit 1925, waaronder de trouwfoto van Damiënne's grootouders. Weg die unieke kans om je te vergelijken met (toen piepjonge) voorouders. Joris' executeur mag later een leuke bestemming voor de sieraden kiezen.

Mijn speurwerk op het internet heeft interessante bijvangst opgeleverd. Tot voor kort wist ik niet van het bestaan van Joris mysterieuze dochter af. Iedereen met een account bij sociale media blijkt traceerbaar. Als boerenpsycholoog was ik benieuwd hoe zij zich heeft ontwikkeld tot volwassene met die aparte opvoedingsmethode van Corrie.

Haar schichtige gedrag rond haar 21-ste verjaardag, de klucht met de juwelen wijst op paranoïde trekjes. Wat voor kind was ze vroeger? Damiënne gaf al vroeg te kennen, dat ze later geen kinderen wilde. Met zo’n absurde denkkronkel zullen weinig vijfjarigen bezig zijn, tenzij… ze in een bizarre omgeving opgroeien.

Aan haar voornemen lijkt ze zich te hebben gehouden. Op foto’s bij profielen van haar zie je een dertigster, een gedrongen propje, omstuwd door gedierte. Over die dieren later meer. Ze lijkt zo’n Russisch-Joods moeke uit dat gehucht Anatevka in ‘Fiddler on the roof’. Ingepakt in lagen todden, waar modderige laarzen onderuit steken, kijkt ze voldaan. Gelukkig maar.

Nu dertig jaar terug alsof ik in een light versie van het tv-programma Spoorloos zit. Een document van toen bleek de voorbode voor de gekte van later. Scenarioschrijvers voor een soapserie zouden zich nooit wagen aan zoiets ongeloofwaardigs: in Joris’ dossier vond ik namelijk een handgeschreven notitie van Corrie van een paar decennia terug. Toentertijd was ze, ofschoon getrouwd met Joris, ingetrokken bij macho Ed. Gedurende anderhalf jaar gingen zij en Joris rechtbank in en rechtbank uit om tot een omgangsregeling voor baby Damiënne te komen. Of om dat juist te verhinderen.

De verbijsterende tekst dateert uit de periode, dat Damiënne voor de proef naar haar vader moest van de rechter. Dat Corrie daar zwaar de pest over in had, bevestigde dat briefje. Corrie schreef Joris, dat Damiënne weliswaar bij hem logeerde, maar dat hij niet moest juichen… Telkens als het kind terugkwam van een weekend onderging ze een soort van “debriefing”. Een hele klus, 'die zij gelukkig samen met Ed kon uitvoeren' (citaat).

Een onthutsende mededeling, want debriefing mag uitsluitend door psychologen omzichtig worden gedaan na een ernstig trauma. Het leidt een professioneel ontwenningsprogramma in. Maar met een peuter? Ja dus, wat Corrie betreft. Zij hing graag de therapeut uit. Niet alleen masseerde zij bij Damiënne de opgedane gekte er weer uit, ook allerlei lichamelijk ongemak zoals overgeven en diarree werden door haar gecureerd. Naar haar zeggen kwam Damiënne geestelijk verward, kotsend en broekpoepend terug van haar vader. Corrie’s en Ed’s therapie hield kort-door-de-bocht in: ontgekken, ontslakken en ontgiften.

Dat papiertje in mijn handen lijkt op fictie. Zoiets kierewiets gelooft geen mens; dat moet toch fictie zijn? Maar het is wel degelijk realiteit… Joris moet machteloos hebben gestaan bij dergelijke waanzin. Een nieuwe rechtszitting was al vastgesteld om de proefperiode te evalueren. Hij vreesde, dat Corrie met gelijksoortig pseudobewijsmateriaal voor de rechter een dramatische act zou opvoeren. Ze had al rondgetoeterd, dat Damiënne in de weekenden bij haar gestoorde vader ernstig gevaar liep. Dus hij kon het wel schudden.

In een eerstvolgende rechtszitting toverde Joris’ advocaat een konijn uit de hoed. Op briefpapier van een overheidsinstelling stond een verrassend positief rapport over de vader/kind relatie tussen Joris en Damiënne. De opstelster was een gerenommeerde orthopedagoge, de directeur van een Provinciaal Psychologisch/Pedagogisch Bureau. De wederpartij en de rechter waren tijdig voorzien van een kopie. Gekke Joris onderschatten, bleek een slechte keuze. Hij had namelijk een objectieve autoriteit op gebied van opvoeding benaderd, die Damiënne één dag observeerde.

De rechter was na kennis te hebben genomen van het verpletterende rapport gauw klaar. Er werd korte metten gemaakt met de met de haren erbij gesleepte beschuldigingen aan het adres van de vader over gekte, misselijkheid en diarree. Corrie was inmiddels meermalen in achtereenvolgende rechtszittingen door de rechter behoorlijk hard aangepakt (zie vorige delen). Uiteindelijk voegde zij zich binnensmonds monkelend in de definitieve omgangsregeling.

Het addertje onder het gras is echter, dat ze na elk bezoekje aan Joris steeds twee weken de gelegenheid had om Damiënne te kneden naar haar beeld en gelijkenis. Het kostte haar vijftien jaar, maar Corrie draaide toen alsnog de omgangsregeling de nek om (zie vorige delen). Na evenzo lange indoctrinatie had ze Damiënne panklaar gemaakt.

Die maakte met een perfecte karaktermoord af wat haar moeder was begonnen. Bij de (komende) beschrijving van die karaktermoord lijken vorming en opvoeding niet alléén een rol hebben gespeeld. Soms kruipt er een slecht schepsel uit het ei… Dat jochie in de film The Omen met het teken van 666 was ook zo’n koddig baby'tje.

Wordt vervolgd.

Schrijver: harrem, 23 sep. 2016


Geplaatst in de categorie: kinderen

3,5 met 2 stemmen 176Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)