Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Corrie van Joris (dl 8, slot)

In deel 7 was Corrie’s laatste date met Magere Hein. Gelukkig heeft ze bij leven het resultaat van haar opvoedkundige inspanningen nog kunnen zien. Met haar unieke talent ontwikkelde zij in het beweeglijke veld van de opvoeding een geniale methodiek. Zonde, dat al die kennis nu is ondergespit om het maar eens plastisch uit te drukken. Ze heeft haar bevindingen nooit gepubliceerd en is te jong gestorven om van enige roem te genieten. Doodzonde! Daarom houden wij de herinnering aan haar en haar goede werken levend(ig). Zonder dat is het maar de dood in de pot.

Qua vernietigingsdrang deed zij niet onder voor beruchte historische figuren als Keizerin Agrippina en (Koningin) Catharina de Medici. Opgegroeid in een kleinburgerlijk milieu met de bijhorende beperkingen, heeft ze niet de glorie bereikt van die twee dames. Agrippina verordende executies en Catharina trakteerde op vergif, bezigheden die niet in Corrie’s servicepakket zaten. Als intrigante stak ze hen echter naar de kroon. Een treffende parallel met Agrippina is, dat die ook een getroebleerd kind had. Die zoon, Nero, groeide uit tot de wreedste keizer ooit. Zijn meedogenloze zucht om mensen onder te schoffelen, zelfs letterlijk, had hij niet van vreemd. Corrie paste Agrippina’s kunstje toe op dochter Damiënne en het resultaat van haar vruchtbare lessen mag er wezen. Damiënne begon steeds meer op een kloon van haar moeder te lijken. Aanleg of opvoeding, sommige creaturen kruipen voorgevormd en kant-en-klaar uit het ei.

Joris heeft tientallen jaren gezwegen over wat deze anekdotes vertellen. Onthullingen zouden zijn dochtertje immers treffen. Dat bezwaar voelde Corrie zelf niet zo; die klepte zich een slag in de rondte en creëerde het beeld van een waardeloze vader. Met die karaktermoord sloeg ze twee vliegen in een klap: Damiënne vervreemdde van haar vader en de goegemeente vernam van Corrie, dat ze haar kind beschermde tegen die gestoorde man. Corrie lijkt over het graf heen te regeren. Haar netwerk is er nog steeds en gedraagt zich door de collectieve weerzin tegen Joris als een religieuze sekte. De door Corrie ingewerkte Damiënne zette haar moeders grootse werk voort en breidde de karaktermoord zelfs uit. Hoe gek ik ook op fictie ben, zo idioot als de wrange waarheid zou ik het nooit kunnen verzinnen:

Damiënne heeft namelijk een één jaar jongere halfzus, Aaltje, dochter van een andere moeder. Joris zorgde voor de helft voor haar. Damiënne besloot zich op dat meisje te richten met alle noodlottige gevolgen van dien. Zo spoorde ze haar aan om de kindertelefoon onmiddellijk te alarmeren als haar iets niet beviel in haar vader. Ironisch genoeg was “bel de kindertelefoon” het advies van Joris jaren eerder aan Damiënne. Zij hing toen – gesard en getreiterd door de vijf jaar oudere dochter van Corrie – huilend bij hem aan de telefoon. Hoe zoiets zich tegen iemand keert.

U vraagt zich vast af hoe het Corrie’s meute wolfshonden in Amerika is vergaan. En natuurlijk hetzelfde over Damiënne; desnoods in omgekeerde volgorde. Die honden loslaten in de vrije natuur was een optie die Corrie altijd graag openhield als huisdieren een last werden. Deed ze dat? En hoe verging het Damiënne, die op haar 24-ste haar moeder verloor? Dankzij de veerkracht van de sociale media deze reconstructie:

Damiënne hadden we al op het internet afgebeeld gezien op een modderig terrein samen met de naar Nederland terugverhuisde meute wolfshonden. Haar knusse woning in een picturale steeg in de stad Uuu had ze vanwege de honden verruild voor een locatie met veel modder. Ze bleek een rigoureuze ommezwaai te hebben gemaakt in haar studie. Diergeneeskunde was te moeilijk gebleken en ze was geswitcht naar *** taal en idem letteren. Inmiddels is ze in de 30 en heeft ze een leuke leraarsbaan. Gelukkig stelt ze zich nooit vragen over gezondheid, afkomst of erfelijkheid en bij gebrek aan nakomelingen, wordt zij daar evenmin over bevraagd.

Corrie, die deed of ze alle antwoorden wist (en anders verzon) was niet meer. Vroeg of laat komt Damiënne er na Joris’ dood achter, dat ze eigenlijk iets belangrijks had moeten weten. Medische vragen als “Komt er in uw familie dit en dat voor?” zal ze voor een groot deel niet kunnen beantwoorden. Belangstellende vragen van aanstaande schoonfamilie evenmin. Halfzus Aaltje hoeft ze ook niks te vragen, want die heeft zij bij Joris weg geregisseerd. Niet alleen wordt Aaltje niet graag lastig gevallen met moeilijke vragen, zij is sowieso al geen groot licht. Haar panorama beperkt zich tot interessegebieden als popmuziek e.d. Geen bron van diepzinnige informatie.

Aaltje’s moeder dan als informatiebron? Toeval bestaat niet, maar laat zij nu - evenals Corrie - het niet kunnen opbrengen om eerlijk toe te geven dat ze wel eens iets niet weet. Dominante vrouwen met sterke regisseursneigingen, controlfreaks dus, houden graag de schijn op dat ze overal en altijd een antwoord op weten. Desnoods zuigt ook zij ter plekke iets uit haar duim… Dan is zij weer van dat gezeur af.

Gevaarlijk, omdat er zo een alternatieve waarheid wordt geschapen. Immers, de fantasie gaat aan de haal met de feiten! Maar juist aan feiten had Damiënne - zo te zeggen - een broertje dood.

Schrijver: harrem, 1 okt. 2016


Geplaatst in de categorie: overlijden

3,3 met 3 stemmen 1.052Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)