Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

DDD Dierendag

Eigenlijk was ik bezig te bevallen van “Drammerige Dichtende Dominee”, de titel van een beschouwing over een iemand die het best moeilijk heeft. Maar vanwege Dierendag post ik eerst een dierlijke variant van DDD. De dominee komt nog aan de beurt.

DDD is in ons gezin de benaming voor een hond, die hier in de buurt rondloopt. Niet echt los, want zijn baas bevindt zich wel ergens als ze samen wandelen, maar hij gaat duidelijk zijn eigen gangetje. Ik houd van honden, maar dit exemplaar stelt me wel op de proef. Ooit heeft hij bedacht, dat mijn voortuin de perfecte plaats was om zijn drollen te deponeren. Aangezien het een raszuivere Mastiffmix betreft, kunt u zich het formaat van zijn creaties voorstellen. Ofschoon bijna 80 kg luistert hij naar de liefelijke naam Pukkie, een ongelukkige keuze die dateert uit de tijd dat hij nog acht weken was. Overigens doet hij dat (ik bedoel luisteren) niet eens. Het alternatief, waarmee ons gezin hem - met reden – aanduidt, is Dikke Drollen Draaier, kortweg DDD. Dat dekt de lading goed.

De strategie van Pukkie is simpel en gaat als volgt: hij duwt met z'n neus het hek open, stapt de tuin in en doet zijn gevoeg ergens tussen de blauwe druifjes of wat er dan staat mooi te wezen. Hij heeft niet door hoe het hek, dat door een dranger automatisch wordt dicht geduwd, van binnen weer geopend moet worden. Daarom springt hij altijd - verrassend lenig voor zo'n reus - over het hek weer naar buiten. Tegen de tijd, dat ik met een bloemenspuit aankom is hij alweer verdwenen. Aan adviezen hoe dit euvel te bestrijden geen gebrek. Vindingrijke buren, die om onbegrijpelijke redenen geen bezoek van Pukkie kregen, hadden ook allerlei suggesties, maar uiteindelijk bleek dit te helpen:

Ik kreeg een geschiedkundig boek over krijgstactiek onder ogen "De kunst van het oorlogvoeren", geschreven door de Chinese generaal Sunzi (of Sun Tsu). In mijn lezersclub (zoals u weet vooral opgericht om mijn taalgebruik te kuisen voordat ik iets instuur) bevindt zich "mijn" hangoudere Fokke. Er is hier meermalen uit zijn bizarre levensverhaal geciteerd, maar hij is ook de man met geschiedkundige kennis. Hij attendeerde mij op dat boek, dat ongeveer 500 voor Christus werd geschreven. De daarin beschreven strategie, die ik tegenover die van Pukkie/DDD wilde plaatsen, werd door Sun Tsu al met succes gebruikt. Hij lokte vijandige stammen op de Mongoolse steppen binnen de Chinese Muur door gewoon een poort open te zetten. Zodra ze binnen waren was het "poortje dicht!" en werden ze massaal aangevallen en klem gezet tegen de binnenkant van die muur. Als ratten in de val…

Theoretisch zou deze tactiek moeten helpen bij het verslaan van DDD. Afgelopen weekend heb ik daarom het tuinhek verhoogd. Een houten klimrek voor rozen haalde ik daarvoor van de muur en bevestigde dat provisorisch bovenop het tuinhek. Het is nu net zo hoog als de ondoordringbare ligusterhaag links en rechts van het hek. Geen mooi gezicht, maar het was alleen voor de komende strijd en dus tijdelijk. Voor de toegang haalt dat niets uit, want DDD's dopneus duwt het hek toch gewoon open. Maar nu kon hij – na de tuin te zijn binnengedrongen – deze niet meer met een soepel sprongetje over het hek verlaten. Op dinsdag 4 oktober, Dierendag nog wel, was de arena klaar. We zouden DDD eens een poepje laten ruiken.

Tegen de tijd, dat de hond en zijn baas hun vaste rondje maakten, verscholen mijn vrouw en ik ons achter de gordijnen en wachtten met ingehouden adem de vijandelijke aanval af. DDD drong zoals voorzien de tuin binnen, deed als vanzelfsprekend zijn behoefte XL (Extra Large) bij de Begonia’s en kneep geschrokken af toen ik – hier nu eens goed op voorbereid – naar buiten stormde. Bloemenspuit in de aanslag.

De sprong over het verhoogde hek liet DDD wijselijk achterwege. Gedwee wachtte hij mijn komst af… en de bloemenspuit (standje “full spray”). Oortjes plat naar achteren, ogen dichtgeknepen en 80 kg lijdzaamheid; dapper onderging hij zijn onvermijdelijk lot. Dierendag op zijn natst… Pukkie's eigenaar vroeg zich verbaasd af waar zijn hond een frisse duik had genomen, want menige kneep in de bloemenspuit trof doel. Mijn doel was ook bereikt, want de dag na Dierendag, vandaag dus, bleven voor het eerst de majestueuze bergen inwendige Mastiff uit.

De moraal van het verhaal is niet relevant voor honden. Onder mensen heb je echter ook DDD’s. Daarvoor geldt evenzeer, dat je niet straffeloos je innerlijke roerselen ergens achter kunt laten. Daar kan bovenbedoelde dominee over meepraten…

Schrijver: harrem, 6 okt. 2016


Geplaatst in de categorie: dieren

1,7 met 3 stemmen 337Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
harrem
Datum:
1 jan. 2017
En dat maakt dus precies - scherp opgemerkt van je! - een metafoor tot een metafoor, Han.
Naam:
Han Messie
Datum:
7 okt. 2016
Email:
hmessielive.nl
Zowel werkelijke drollen als beeldsprakige drek in jouw verhaal, Harrem!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)