Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Wintervoedering

(Een mildere versie van dit verhaal verscheen in 2011).

Plien en haar hobbezakkerige man Geurt leefden van de AOW plus wat daarbij geklust werd. Tegen het einde van het jaar bijvoorbeeld verkocht Plien langs de deur vetbollen. Zij ging dan met boodschappentassen vol langs de deuren om ze te slijten aan mensen, die 's winters honger lijdende vogels een goed hart toedroegen. Ze had een goede strategie, want eerst ging ze de buurt rond om bestellingen te noteren. De aanblik van de tanige Plien met haar holle ogen, vermurwde menigeen.

Voor de productie van de vetbollen had ze haar eigen, unieke recept. In principe smolt ze dierlijk vet, bij voorkeur reuzel, en mikte daar zaadjes in. Hier en daar een doodgemept insect erbij, in een rond vormpje laten stollen en ziedaar de vetbol. Als de reuzel op was, week Plien uit naar een eindeloze bron van dierlijk vet: de loslopende katten en honden in de buurt. Als ze er een te pakken kreeg, keelde zij dat met haar blote handen. De kadavers van de gekidnapte dieren werden gekookt, zodat de weefsels los lieten en Plien het vet uit de pan kon scheppen. Op de botten na werd de rest door het toilet gespoeld. De knekels verzamelde zij in plastic boodschappentasjes, die wekelijks in de vuilcontainer gingen. Er kraaide geen haan naar. De vogels vonden het eindproduct heerlijk.

U zult zeggen, waar haalt zo'n oud wijf de kracht vandaan voor al die verrichtingen? Wel, in haar jongere jaren was zij een gevierde trapezeacrobate. In het variététheater had ze haar toekomstige levensgezel, de stoere Geurt, leren kennen. Die trad namelijk in dezelfde act op als vanger. Maar alhoewel ze inmiddels vijftig jaar, hangborsten en een uitgelubberde sixpack verder waren, hadden allebei de oudjes die stevige knuisten van vroeger nog steeds.

Ofschoon zij elkaar het leven zuur maakten en elkaar de hele dag dwars zaten, bleven ze samen om zo de kosten van het levensonderhoud te drukken. Maar ongetwijfeld was er ook sprake van een gewenning over en weer. Dat zeurde zo voort tot op zekere dag Geurt grijnslachend thuiskwam, zwaaiend met een winnend lot van de staatsloterij. Nog net niet de hoofdprijs, maar nog altijd ruim driekwart miljoen Euro! Nou staan die dingen niet op naam, dus hij moest voorkómen dat die slinkse Plien dat waardevolle papier in handen kreeg. Behalve dat hij niets over de prijs zei en het lot in zijn portemonnee opborg, zag hij maar één oplossing: verhuizen en een goed heenkomen zoeken. Op zekere dag kondigde hij daarom plechtig aan, dat hij het huis ging verlaten om in zijn uppie ergens opnieuw te beginnen. 

"Alleen?" vroeg Plien gekwetst en met een ongelovige blik. 
"Nou... alleen, neen dat dacht ik niet. Dat wil zeggen in ieder geval zonder jou, maar ik haal elke dag lekkere wijven in huis."
"Oh, dat komt nu toch wel ongelukkig uit, want ik heb heel wat bestellingen genoteerd voor vetbollen!"
"Dan zul je die toch alleen moeten afhandelen, beste meid."
"Maar kan je me dan niet eerst even helpen met het vet?"
"Nou vooruit; hoe had je je dat voorgesteld?"
"Nou, zo ongeveer...," antwoordde Plien, terwijl ze hem met een gietijzeren pan (de BKZ Gourmet de Luxe, die zo lekker in de hand ligt) de schedel insloeg.

Dat najaar vernamen de mensen, dat hun lieve oude buurtgenote bijna acht ton had gewonnen in de staatsloterij. De pers roemde haar generositeit, omdat ze de minderbedeelde vogeltjes niet was vergeten. Medebewoners van haar straat prezen haar gulheid, want ondanks dat ze ineens stinkend rijk was, was ze eenvoudig gebleven. Weliswaar werd ze door een chauffeur in een limousine rondgereden, maar dat was gewoon ter vervanging van haar wrakke, aftandse rollator. Af en toe stapte ze uit haar Buick om met een trekkarretje achter zich aan door de wijk te schuifelen. Zij belde overal aan om gratis vetbolletjes te bezorgen. Jawel, de vogels hadden het die winter goed, want zij had extra veel vetbollen gemaakt, die dit jaar wel wat pikanter waren dan voorheen.

"Jammer nou," verzuchtte zij wel eens tegen haar buren "dat mijn lieve Geurt dit niet kan meemaken. Maar ja, dan had hij maar niet met de noorderzon moeten vertrekken..."

Schrijver: harrem, 26 okt. 2016


Geplaatst in de categorie: humor

4,0 met 1 stemmen 82Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)