Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Kreukbaar 1

"Het justitiële apparaat ligt onder vuur” schreef ik in een hekelstuk uit 2015. Dat naar aanleiding van de scheve schaatsen, die door het Openbaar Ministerie werden gereden. Dezelfde zin blijkt in 2019 opnieuw te kunnen worden gebruikt. Er schijnt namelijk weinig verbetering te zijn aangebracht. Het kan zijn, dat ze mijn stukje niet hebben gelezen.

Scherts, kritische lezer… het is maar scherts, zij het met een verbaasde, vragende ondertoon. Want omgekeerd weet Justitie mij goed te vinden om mij terecht te wijzen. Ik moest eens van het OM onwelgevallige teksten van het internet te halen. O, u dacht dat censuur alleen in Rusland, Turkije en Venezuela of andere totalitair geregeerde landen voorkwam? Dat wordt een apart verhaal (“Kreukbaar 2”).

Het navolgende komt uit vrije nieuwsgaring. Zo noem je knippen en plakken vanuit andermans tekst. Diverse kranten met sterk op elkaar lijkende teksten doen het zo vanuit dezelfde bron. Ik ook.

Er bestaat een soort Bureau van Ondeugdelijke Zaken (officieel: Bureau Integriteit Openbaar Ministerie), dat sinds 2012 alle misstanden bij het Openbaar Ministerie registreert. Althans de aangemelde. In 2019 lijkt het OM een grabbelton bomvol misstanden. In vier jaar tijd (2012-2016) kwamen er 137 meldingen van onfrisse zaken binnen. Er werd 117 keer een (onduidelijke) strafmaatregel opgelegd aan zowel vaste als tijdelijke medewerkers en zelfs aan rommelende stagiairs. Er vielen hooguit tien ontslagen en vier medewerkers stapten zelf op. De rest kwam er van af met een standje. Het heet formeel “berisping” zodat die maatregel toch nog heel wat om het lijf lijkt te hebben.
Eén geval van twijfelachtige actie werd niet onderzocht, omdat ik van de rare intimidaties aan mijn adres geen werk heb gemaakt. Maar ze passen er prima bij. Zie later: "Kreukbaar 2".

Eigenlijk bestonden die overtredingen door OM-personeel uit allerlei akkefietjes, die ook in een groot warenhuis kunnen gebeuren. Hoewel… een afdelingschef die in de Primar dronken op de vierde verdieping uit de lift stapt erg ongewoon is. Een officier van justitie verscheen namelijk dronken op een zitting. Een ander reed stomdronken een alcoholcontrolefuik in. Een advocaat-generaal pleegde fors belastingfraude.

De “Plukze-wetgeving” (bedoeld om criminelen kaal te plukken) werd creatief uitgelegd: twee medewerkers zaten plotseling, maar onverklaarbaar, goed in de slappe was. Smeer- of afgepakt crimineel geld? Openbare aanklagers lieten in 2014 harde schijven met gevoelige informatie slingeren. Dat doet denken aan de geruchtmakende zaak Tonino uit 2004: een Officier van Justitie, die zijn kaduke computer aan de straatkant zette met een pornado aan blote kindertjes daarop. Een ezel in het gemeen stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen. Tenzij die ezel OM heet.

In dit jaar 2019 is er binnen de top van het OM opnieuw gedoe. De verhoudingen worden daar ernstig verstoord door liefdesrelaties tussen hoofdofficieren. Dat lijkt iets privé, maar het werkt ontregelend in het werkveld waar strikte objectiviteit vereist is. Onwillekeurig denk je aan hitsige tieners, maar het betreft middelbare mensen. Zij waren niet de enigen; kennelijk werkt het OM als een soort afrodisiacum. Broeierig sfeertje hoor: onder het mom van “dienstreizen maken” lieten twee andere hoofdofficieren zich per dienstauto naar hun liefdesnestjes vervoeren. In hotelkamers werden kennelijk nog wat opwindende werkbesprekingen gehouden.

Ook smeuïg is, dat een familielid van een OM-topman regelmatig opdrachten binnenhaalde voor zijn bedrijf. Volgens hem toeval, maar met zulke toevalstreffers ga ik gegarandeerd cashen in de staatsloterij.

Bij het OM werken ruim vijfduizend mensen met soms verzwegen, geheime liefdes, gesjoemel met geld en noem maar op. Heel bedreigend (omdat ik daar zelf mee werd geconfronteerd) vind ik het misbruik van opsporingssystemen binnen Justitie. Privé klusjes dienen geen algemeen nut! Denk daarbij aan het checken van iemands antecedenten voor particulier gebruik. In “Kreukbaar 2” ontmoet u een rechercheur die - bijna legaal - mij telefonisch (ik heb een afgeschermd nummer) en per e-mail voorkauwde dat ik die-en-die teksten van het internet af moest halen. Anders trad hij op… (bedekte bedreiging).

Als voorproefje op “Kreukbaar 2”: die politieman maakte de indruk privé te zijn ingehuurd door een lezeres met heel lange tenen. Nogal wat medewerkers van het OM hebben moeite om werk en privé te scheiden. Het computersysteem en andere administratieve systemen zijn niet bedoeld om allerlei truttige informatie op te vragen. Het OM kan je dan wel vergelijken met elk ander groot bedrijf, er is een cruciaal verschil: binnen dit "bedrijf" beschikken mensen over wettelijke macht. Zich verschuilend achter hun status kunnen ze jou het leven zuur maken.
Verpakt in realistische fictie kan je authentieke misstanden redelijk veilig aan de kaak stellen. Als je maar niet zo stom ben als ik een paar jaar geleden door originele namen te gebruiken.

Wie vroeger al met aandacht kennis van mijn schrijfsels heeft genomen, herinnert zich wellicht mijn Leesclub. De leden ervan screenen tekst voordat ik deze inzend. Ze checken of ik niet tegen een zeer been schop… Linke Willem, mijn grammatica-expert kan ik helaas niet bedanken, want hij is even ondergedoken. Iets met de Fiscus. U gaat het merken aan de taalfouten. Voor het vooraf lezen van deze tekst dank ik in ieder geval: Cor Rupt, Ritse Laar en Swen de la Rij, Frou(ke) du Leus, Pierre Waayer en Foppe Rij.

Vervolg in “Kreukbaar 2”

Schrijver: harrem, 5 mei. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5,0 met 1 stemmen 100Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)