Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Kreukbaar 2, deel II

De loeiende lesbo

Als eenvoudige burger kan je een prooi worden van de Letterpolitie. In sommige uitheemse oorden hebben rijke families de politie in hun zak… Privé belangen worden door de politie beschermd en privé klachten met voorrang behandeld, terwijl andere zaken blijven liggen.

Een aantal bizarre gebeurtenissen deed mij daaraan denken. Het begon met een brief met het logo van de politie. Daarin werd ik gesommeerd om op zekere dag te 17:00 uur te verschijnen op een Amsterdams politiebureau. Overigens was het geen uitnodiging om thee te drinken, maar om te worden verhoord als verdachte van "smaad en laster op het internet". Een mijlpaal: ik was officieel erkend als cybercrimineel. Holleeder kan inpakken want hier is een topcrimineel in opkomst. Er was - speciaal om mij te klissen - een taskforce opgezet!

Om te kunnen worden verhoord moest er een logistiek probleem worden opgelost: het politiebureau bevond zich in een ver gelegen buitenste buitenbuitenwijk van Amsterdam. Ergens in de weilanden, zo nieuw, dat zelfs Google Search het niet kon vinden. Laat staan dat ik op het internet kon terugvinden hoe je er met het openbaar vervoer moest komen. Was er überhaupt al openbaar vervoer naar die drassige weiden en open vlakten? Tomtom bleek daar evenmin de weg te kennen.

Ik woon honderden kilometers daarvandaan in een slaperig, noordelijk gelegen stadje Zzz... Conditioneel ben ik geen vierdaagsemateriaal dus zo'n reis moet je goed voorbereiden als er geen bushalte voor de deur van het politiebureau staat. Ik rijd geen auto meer en ben afhankelijk van het openbaar vervoer. Daarbij behelp ik mij met een wandelstok en eventueel rollator. Laat mij maar schuiven…

Op een landkaart zag ik dat ik ver moest strompelen vanaf het treinstation Amsterdam-Zuidoost. Een standplaats voor taxi’s was er nog niet… Gezien het ongewoon late tijdstip van het verhoor wilde ik graag weten of ik de laatste trein terug naar Zzz... kon halen. Maar eerst hoe je op die politiepost moest komen. Ik belde opgewekt op met de gedachte, dat de politie je beste kameraad is. Oom agent stelt zich immers dienstbaar en vooral integer op. Ik had bovendien wat technische vragen over het dagprogramma dat mij zou worden geboden.

De werkelijkheid kan - zoals vaker in mijn stukken - absurder zijn dan wat ik uit mijn dikke duim zuig. Vooral na zwaar te hebben getafeld stijgen er bizarre fictieve anekdotes op uit mijn toetsenbord. Maar zó maf kan ik het niet bedenken:

Toen ik rechercheur Jostie Fleschentambour (die uit Kreukbaar 2, deel I) belde bleek hij niet aanwezig, maar een vrouwelijke collega, het manwijf Mies Katzenpiesz, was dat tot mijn schrik wel. "Met Mies Katzenpiesz. Boeoeoe!", grauwde ze toen ze de telefoon aanpakte. Eigenlijk een rare zin, want wat moest dat beste mens anders zeggen? En die “Boeoeoe” hoorde ik in mijn geest. Ik vroeg (gelet op het late tijdstip van de afspraak) hoe het zat met het halen van de laatste trein terug.

Ik moet dat toelichten: voor zo'n verhoor kan de politie je zes uren vasthouden. Gerekend vanaf het tijdstip 17:00 uur betekent dat, dat ik om 23:00 uur op zijn vroegst dat bureau kon verlaten. Uit eerdere ervaring wist ik, dat je als noorderling in Amsterdam per se ergens tussen 23:00 en 0:00 uur de laatste trein moest halen, anders kom je daar niet weg. En indien wel, dan kom je zo laat in Noord Nederland aan dat er geen streekbus meer is om je naar Moddergat of Slappeveen te brengen?

Romantisch op het perron slapen is er niet meer bij, want het beleid van de NS is erop gericht alle banken weg te halen en illegale slapers uit de stations te verdrijven.

Ik kreeg niet de kans deze vragen volledig te stellen want agent Miezemies kapte wat ik wilde zeggen botweg af. Tot mijn grote verbazing kreeg ik een lawine van snauwen over me heen. Mevrouw Katzenpiesz reageerde zo bits, dat ik vermoedde dat zij even in een hormonaal dipje zat. Een van mijn ex-vrouwen had dat één keer in de maand. Ik borg dan alle messen en scharen die in huis waren te vinden voor een paar dagen op.

Miesepies was niet te bewegen informatie te verstrekken en ze loeide met machtig stemgeluid "dat ze zeker wist dat rechercheur Fleschentambour precies hetzelfde zou zeggen". Murw door de agressieve woordenbrij vroeg ik "of er dan een bushalte in de buurt van het politiebureau was". Mevrouw Katzenpiesz onstak in een irrationele woede en gooide de hoorn op de haak: bezettoon. Jammer toch, dat – als ik probeer niet te chargeren - dat je dan zo'n überlesbo treft, die met een stereotiep en cartoonesk potteus beeld bevestigt wat ik juist wil vermijden.

Het aangekondigde optreden van Speurneus Jostie schuift helaas op naar “Kreukbaar 2, deel III”.

Schrijver: harrem, 27 mei. 2019


Geplaatst in de categorie: moraal

3,5 met 2 stemmen 264Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
2 jun. 2019
smakelijke kost met n ondergrondse baggerstroom..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)