Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Zomertelevisie 1

Elk jaar komt in de zomer het niveau van ons tv-bestel onder druk te staan. De creatievelingen van zowel de publieke omroepen als van de commerciële zijn op vakantie. Eerder ingeblikt materiaal wordt uitgezonden, wat voorkómt dat het niveau ineens een knik naar beneden maakt. Gebroddel blijkt vooral uit vers tv-materiaal, dat zomers door invallers wordt getoond. De reclames gaan trouwens – zonder tekenen van zomermoeheid – niet op vakantie. Daarmee worden de grenzen van de creativiteit bepaald.

In hun simpelheid vormen reclamespots een inspiratiebron voor een hekelstukje. Simpelheid is sowieso wat in de zomer de tv kenmerkt. Tijd voor een diepzinnig gesprek met een prominent lid van De Leesclub (u weet wel) alvorens een kruidige tekst de wereld in te sturen. De werkelijk belangrijke zaken des levens, zoals de induttende zomertelevisie en debiliteit bevorderende reclames, bespreek je het best met het panellid Taaie Tinus. Omdat alcohol weinig invloed op hem lijkt te hebben, gebeurde dat in zijn adempauze tussen twee borrels door. De klassieke bak van "dat er te weinig bloed in zijn alcohol zit" past trouwens bij hem. Plaats van handelen: het bruine café "De Neutenkraker".

Toen ik vroeg naar Tinus’ aangrijpendste televisiebeleving noemde hij het volgende:

“... het reclameblok met de tenenkrommende Jumbo-familie. Alleen al die welgedane vader, die acteur met dat dikke afgeknepen strotgeluid... De nep-gelukzaligheid straalt er bij die (ster)reclamefamilie van af. De kijker heeft de kindjes in de loop van de tijd flink zien opgroeien. Ze blijken nog steeds thuis te wonen en kennelijk is er zelfs een kamer over voor Max Verstappen. Iedereen schijnt het doodnormaal te vinden, dat dit snelheidswonder zich tandenpoetsend door de nogal klein ogende woning wringt.“

Tinus eindigde zijn tirade over klef surrogaatgeluk in dat bij elkaar geplakte gezin met een rigoureus voorstel. Een speciaal SWAT-team zou die arme jongen daar onmiddellijk moeten bevrijden. Volgens hem kan je daar onmogelijk uit eigen vrije wil wonen of vertoeven.

Als je net als Tinus met een zomerbrilletje naar de tv kijkt, dan blijken in juli en augustus inderdaad de amateurs hun slag te slaan. De vakantievierende vaste tv-makers zijn vervangen door tijdelijke waarnemers, vermoedelijk stagiaires. Prompt daalt over de hele linie het niveau. Het taalgebruik, de woordkeuze, de verkeerd gebruikte gezegden en spreekwoorden en het verhaspelen van “moeilijke woorden” versterken de indruk, dat je naar een schoolkrant op televisie kijkt. Over schrikbarend gebrek aan kennis en inzicht hoeven we niet te klagen. Die wordt volop tentoon gespreid en middelmatigheid is troef… Bij ingekochte natuurdocumentaires en dergelijke kan beschamende onkunde worden opgevangen, omdat de begeleidende tekst elders al is opgenomen en doorgaans professioneel ingesproken. Neen, de angel zit in programma's waar spontaan gesproken commentaar kan worden gevoegd door nieuwslezer of presentator.

De pauzes in het nieuws en de weersverwachting zijn zeer geschikt om rare dingen te zeggen. Maar er zijn wel meer programma's die van commentaar worden voorzien, dat nergens op slaat. Zo ontstaat er in de zomer een speciale variant van het Nederlands. Een debiel soort. Ofschoon de commerciële omroepen het verst gaan in het mishandelen van het Nederlands, kunnen ze er bij de publieke omroepen ook wat van. Het blijft niet bij veronnozeld Nederlands, want feiten worden achteloos verdraaid.

Zo wist de NPO1 een dezer dagen te vertellen: “In Poppelepappel was een rivier overstroomd”. Dat is een aardrijkskundig wonder! Overstroomd door de oevers of zo? Nog eerder vertelde een nieuwslezeres "dat een hoge generaal van de marine dit en dat had verordend…". Sowieso ligt men in de knoop met het militaire rangenstelsel; nooit gehoord van een admiraal. Wat ook schuurt: in het land (Nederland dus) dat in de 17e eeuw de mariniers heeft uitgevonden, wordt door presentatoren en nieuwslezers iedereen, die maar met de marine te maken heeft hardnekkig met "marinier" aangeduid. Laat onze Jantjes, de matrozen, het maar niet horen.

Vanmorgen vertelde de nieuwslezer "dat de mieren op deze warme dagen vleugels krijgen", wat een biologisch wonder is. Waarschijnlijk heeft meneer niet goed opgelet tijdens biologieles op de mavo. Dan had hij geweten dat er naast de werksters ook nog gevleugelde, geslachtsrijpe mieren zijn, die op het juiste moment wachten om uit te vliegen. Achteraf bezien is - zo merk ik - er betrekkelijk veel bagger in de presentatie bij de publieke omroep is. Maar de commerciëlen komen straks aan de beurt:

Belangrijk? Waarschijnlijk niet, zulke redelijk onschuldige onwetendheid. Maar als we die onzin al pikken, moeten we dan ook klakkeloos geloven dat een ramp in Rommelmania correct wordt vermeld? Is de aangekondigde collecte wel bedoeld voor wat ze beweren? Of zaten ze er een continent of oceaan naast? Er wordt nogal losjes met de feiten omgegaan in de presentatie…

Soms vraag je wel eens af of er überhaupt een eindredacteur tekst controleert. Verbazingwekkend is bijvoorbeeld, dat volgens het nieuws de ME ergens genadeloos erop losgeslagen heeft bij een demonstratie in het buitenland. In bijvoorbeeld Frankrijk, maar verder overal in de wereld hebben ze het over “oproerpolitie”. Dat wij in Nederland zo'n merkwaardige aanduiding als Mobiele Eenheid gebruiken is al uitzonderlijk, maar om onze Mobiele Eenheid, standplaats Wognum (Noord-Holland), ook nog naar een ander land te sturen om daar te gaan meppen… dat is te ongeloofwaardig.

Ik zit aan mijn taks met het aantal woorden, dus het levend fossiel van RTL 4, Jan met hoop in zijn naam, blijft nu even onbesproken. Eigenlijk is Jan een androïde, een humanoïde robot, die tientallen jaren geleden met een vaste tekst werd geprogrammeerd. En die rispt hij onvermoeibaar op. Maar dat is voor de volgende keer… de tv-kijker is al vast gewaarschuwd.

Schrijver: harrem, 18 jul. 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3,7 met 3 stemmen 708Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
19 jul. 2019
Kijkend naar de titel, dacht ik ineens, ohhh nu hoor ik weer weken achtereen: dat heb ik al gezien! Besloot er een stukje over te schrijven. Net gedaan en besluit jouw stukje te lezen, gelukkig lijkt het niet op elkaar, anders had ik het laten weghalen! Je hebt het prachtig weergegeven!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)