Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Zomertelevisie 2

Vervolg van Zomertelevisie 1

Levend fossiel RTL4-nieuwslezer Jan, wiens achternaam zo Hoop-vol stemt kijkt soms verbaasd bij wat hij opleest. Jan permitteert zich af en toe wat improvisaties met de tekst. Flauwe grapjes eigenlijk. Berichten over dieren (tragisch of niet) worden gniffelend verteld, want dieren zijn er voor vermaak.

De presentatoren bij RTL4 houden het dierenrijk overzichtelijk door walvissen en dolfijnen “vissen” te noemen. Alle beren bij RTL 4 zijn “Grizzlybeer”. Dat maakt een verhaal spannender ook al gaat het om een doodsbange bruine moederbeer die niet meer uit een telefoonpaal durft te klimmen.“Grizzly” in de tekst verhoogt de nieuwswaarde...

Zo hou je voorlichting simpel, overzichtelijk en fout. Door het jaar heen is dit de gebruikelijke gang van zaken, maar ‘s zomers neemt de oppervlakkigheid toe: met dank aan de jongens en meisjes die tijdelijk de redactie vormen als de vaste krachten op vakantie zijn. Bijvoorbeeld in de Franse badplaats Saint Tropez, hardnekkig door de presentatoren aangeduid als “San Tropee”.

Frans op zijn Spaans uitgesproken lijkt logisch als je bedenkt dat duizenden Nederlanders ergens liggen bruin te bakken in Spanje waar elk klein gat naar een heilige (= San) is vernoemd: San Dit en San Dat, San Zus en San Zo. “Spaans, Frans wat maak’ het uit. Hun(!) verstaan ginneens Engels”, hoorde ik een roodgebakken Nederlandse toeriste in Saint Tropez voor de tv-camera uitleggen. Achter haar de contouren van een fritestent met de naam Koos Kroket. Familie van Adje Patatje??

Jan de Hoop en de zijnen lezen robotachtig de raarste berichten voor. Met een slaperige eindredacteur glipt allerlei non-informatie door. Voorbeeldje van wat werd voorgelezen:

“De tienjarige Chilla kwam onder een bus en... ...knapt Chilla weer wat op”.

Vaak wordt bij RTL4 niet vermeld waar een incident plaatsvindt. Waarschijnlijk denken ze bij RTL 4 dat de naam van een land noemen ons zwaar belast. Juist zo’n toelichting bij Chilla’s ongeluk krijgt - als je de locatie verneemt - de noodzakelijke context. Aan de naam “Chilla” kan je zijn of haar herkomst niet afleiden. Zo word je – tegen de trend van wat politiek correct heet te zijn – gedwongen om gender gerelateerd en etnisch te profileren bij de tv-beelden:

Jongen of meisje, huidskleur, vorm van de ogen, haartype en nog wat uiterlijke kenmerken… Als Chilla de toegesnelde interviewer kenbaar maakt veel pijn te hebben, kan je misschien aan de taal achterhalen waar het kind op het asfalt is gekwakt. Als het een van de wereldtalen betreft komen we een heel eind. Maar jongetje of meisje Chilla bedient zich van onbekende exotische keelklanken. Zo weten we nog niks!

Ofschoon ik graag Taaie Tinus aan het woord laat om complexe zaken te verklaren, voor deze materie moet je bij Louw Loenen zijn. Dit panellid van De Leesclub herkent als internationale goudhandelaar en voormalige globetrotter alle talen van de wereld. Volgens hem deed dit voorval zich voor in Getverderry, hoofdstad van Zuid-Aarsholistan. En het betrof lijn 5, die van het Centraal Station naar het strand van het Bula Bulahmeer rijdt. Zoiets wil je als tv-kijker toch wel weten…

Binnen de weerberichtgeving lijken er twee culturen te bestaan. Wat nu… Zijn er soorten weermannen en -vrouwen? Jazeker, bij de publieke omroep zijn de weerlieden schoongewassen en gladgeschoren, strak in het pak, vouw in de broek en haartjes gekamd… Kortom representatief. Doorgaans valt op het taalgebruik niet veel af te dingen. Nu naar RTL4 (en diens broertjes en zusjes van de commerciëlen): de weermannen lijken elkaar aan te nemen! De sollicitatieprocedure gaat aan de hand van merkwaardige criteria:

De kandidaat moet graatdun zijn. Tijdens de sollicitatie moet hij een uitspraaktest doen en dan wordt er streng op gelet of hij het meervoud van “regenbui” wel op zijn RTLs uitspreekt. In standaard Nederlands is dat “regenbui...jen”, maar in het RTLs spreek je regenbuien uit als “regenbuiwen”. Die maffe uitspraak lijkt erfelijk te zijn vastgelegd. Mits niet piepjong herinnert u zich misschien de stamvader van de RTL4-weermannen: John Bernard. Die heeft dat spraakgebrek geïntroduceerd. Volgens mij zat hij thuis voor de spiegel uiwtspraakoefeningen te doen: ‘een ui – een bos uiwen’ en ‘hier en daar wat regenbuiwen’… Weermannen Maurice, Dennis en Wiliam doen hem braaf na.

(Nog even terug naar Taaie Tinus: dit opmerkzame panellid attendeerde mij op de mevrouw, die in een vroegere sterreclame Pampers aanprees als fantastische ‘luiwers’. Geen mens wilde luiwers kopen, maar wel luiers, dus die dame hebben ze weggewipt).

Na het klonen van John, de oerweerman – al lang met pensioen – doen superdunne stokmannetjes het weerbericht in hun identieke vrijetijdskleding. Bij RTL4 lijken ze te zijn weggeroepen toen ze thuis midden in een klus zaten. Hun handelsmerk is: superstrak zittende krappe broeken, die moeten bewijzen dat je bloedsomloop niet wordt afgekneld als je maar dun genoeg bent. Liefst moet de kachelpijpachtige nauwe broekspijp nog ruim slobberen rond het scheenbeen. Grote sneakers, nog net niet maatje 50, en ongeschoren wangen completeren het beeld. De smaakmaker die voorop loopt is William, door het publiek ook wel aangeduid als Willy Wam, vanwege zijn hardnekkige uitspraak van bv. “hagelbuiwen”. Willy Wam is modebewust en schijnt daarom de klerenkast van zijn puberzoon te plunderen om vervolgens krampachtig zg. ongedwongen voor de camera te verschijnen.

Terug naar vóór de vakantie:

Bij publieken en commerciëlen noemen onze tv-sterren zichzelf “presentoren”. Soms in één adem met “identeit” in het kader van zuinig zijn met lettergrepen. Zo worden er ook twee letters bespaard met “crimele” organisatie. Presentatoren met heel apart raar Nederlands zijn de politievoorlichters. Een melding wordt “doorgezet”, niet doorgegeven of doorgestuurd. Ik vraag me dan af of je salarisverhoging krijgt als je zo’n “doorzetter” bent. Als een politiehond blaft en een boef aanwijst zegt de politievoorlichter “de hond is aangeslagen”. Hoezo “is aangeslagen”? Belastingaanslag in zijn mandje gekregen?? Of verwerkt Castor een treurige gebeurtenis en is daarvan nog aangeslagen? O, u bedoelt “heeft aangeslagen”...

Het Zuid-Nederlandse taalgebied kent ook mallotige taalverminkingen. Vlaamse vrienden zet u schrap, want panellid Eulalie de Kittelaere zoekt wat leuke voorbeelden op...

Schrijver: harrem, 21 jul. 2019


Geplaatst in de categorie: taal

3,8 met 4 stemmen 115Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Karel Jong
Datum:
23 jul. 2019
Gevoel voor humor heeft de auteur zeker. Ook cynisme lijkt zijn levensinstelling.
Hoe dan ook, ik houd wel van dit type verhalen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)