Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Een fatale legpuzzel

Ofschoon dit een zelfstandig verhaal is, sluit deze tekst aan op het voorafgaande “Zo kom je nog eens ergens”. Beschreven werd het vetbollenavontuur van de hoofdpersoon Helle: een explosieve vermeerdering van meesbollen viel verdacht samen met de geheimzinnige verdwijning van haar echtgenoot Ruft.

Ruft werd na verloop van tijd doodverklaard en zijn weduwe Helle zat er opeens warmpjes bij dankzij het staatslot, dat Ruft net niet had kunnen innen. Zij leefde gerieflijk, maar nogal teruggetrokken, waardoor het niet opviel, dat zij op Marktplaats op een bizarre manier actief was. Daar wordt druk gehandeld in anatomische modellen, waaronder menselijke restanten. In principe bestemd voor het onderwijs, maar je hebt ook verzamelaars van macabere voorwerpen. Daarnaast kon je Helle regelmatig aantreffen op hobbybeurzen, waar in anatomisch lesmateriaal werd gehandeld.

Op één punt week ze af van andere standhouders en handelaren. Je kon bij haar niet meer dan 10 beenderen tegelijk kopen. Zo bewerkstelligde ze, dat skeletonderdelen door verspreide verkoop uit hun verband werden gehaald en op ver uit elkaar liggende plaatsen terecht kwamen. Het paste in een snood plan.

Een moord is perfect als je niet eens denkt aan moord. Wat daarbij helpt is de afwezigheid van een lijk. Een detail, dat toch doet denken aan de spoorloos verdwenen Ruft (over wie u in de voorafgaande aflevering las). Maar soms zijn er onvoorziene ontwikkelingen, die de prachtigste plannen in de war schoppen. Zo’n riskante factor was er in de persoon van Rinus, een verwoed verzamelaar van anatomisch lesmateriaal. Rinus was Technisch Onderwijs Assistent (TOA) en in dat beroep gaat men om met ongewoon materiaal. …

Op zeker moment waren er alleen nog in Helle's bezit: een rechterbovenarm en een rechteronderarm. Hoopvol toog ze daarmee naar een hobbybeurs in de Veemarkthal in Zzzz… Geïnteresseerde kijkers bleken geen kopers. Men vroeg voornamelijk aan Helle waar de rest van het skelet was. En dat was nu precies hetgeen Helle zelf niet eens wilde weten. Eindelijk, vele uren later (sommige handelaren begonnen hun kraam al af te breken) presenteerde zich een voor haar nieuw gezicht: Rinus…

Hij kocht de laatst overgebleven skeletonderdelen van de rechterarm. Helle zuchtte opgelucht toen het 206-de bot van eigenaar verwisselde. De klus leek geklaard. Belastend bewijsmateriaal was in haar huis niet meer te vinden en was - verspreid over verscheidene nieuwe eigenaren - niet meer te traceren. Ze kon echt niet nalaten Rinus te vragen wat zijn fascinatie was met losse onderdelen van een menselijk skelet. Nou, dat heeft Rinus haarfijn uitgelegd:

Buiten het waarnemingsveld van Helle had hij van zijn concurrenten alle beenderen gekocht, die zij eerst bij Helle hadden gekocht. Hij betaalde grif wat meer dan wat zij er zelf aan Helle voor hadden betaald. En zo was hij jaren bezig geweest met een soort van legpuzzel te maken van die skeletonderdelen. Het enige dat tot nog toe ontbrak waren een rechterbovenarm en rechteronderarm…

Rinus ging helemaal op in zijn hobby en die dag kon hij eindelijk zijn legpuzzel completeren. Dat was een grote stap dichterbij naar identificatie, iets dat hem ook een hartstikke leuke verrassing leek voor Helle!

... Wie is wie? Wie daar moeite mee heeft leze het hieraan voorafgaande "Zo kom je nog eens ergens". ...

Schrijver: harrem, 25 jan. 2020


Geplaatst in de categorie: misdaad

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 61Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)