Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Rare Portretten 4 - Hosanna

Hosanna Indenhoghe is zo'n type, dat zich af en toe verbaasd afvraagt waarom het zo galmt in haar hoofd.. Het is trouwens een akoestisch fenomeen, dat optreedt in een lege ruimte.

Andere mensen horen stemmetjes in hun hoofd. Hosanna heeft een klankkast op haar schouders, die wat van een karig gevulde koelkast heeft. Er zit weinig in en het maakt om de zoveel uur lawaai. Het was Ben, die mijn aandacht op haar vestigde.

Ouwe trouwe Ben (de meester verteller) krabbelt af en toe wat vileine tekst voor mij neer. Hij lijdt aan schriftelijke Tourette, weet u nog? Onlangs kreeg ik een notitie onder mijn neus over die Hosanna. Ben schreef: "Leuke tip voor het maken van een Raar Portret: kies Mrs. O' Sanna…”. Wist Ben veel hoe je dat schrijft. Hij had kennelijk weer een Tourette-aanval toen hij dit opschreef: “Mrs. O'Nozel past beter bij haar. Graftak sodeju…”.

Even tussendoor: ornamenten die iets met de dood te maken hebben vormen een belangrijk onderdeel van het taalgebruik van bepaalde Touretters.

Zijn haastige oordeel over Hosanna’s intellect bleek hij te baseren op het feit dat ze naar ?bieflappen zocht bij het Kruidvat en naar beflappen in de slagerij van AH. Als dat inderdaad zo is, mag je bij het avondeten wel uitkijken wat er op je bord ligt… Ben krabbelde nog even “Ze is een Takkewijf”, waarna ik mij achter de computer zette om deze overweldigende informatie tot een portret te verwerken.

Takkewijf? Ik hou niet van ongepolijst taalgebruik en daarin bleek ik niet alleen te staan. Tijdens het uittypen van Bens ongecensureerde tekst greep Hogerhand namelijk? in. De automatische spellingcontrole van mijn tekstverwerker veranderde "takkewijf" uit zichzelf in "kutwijf". Ik zou zelf "k*twijf" typen, maar beide andere kreten staan (ik heb het opgezocht!) in de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal.

Deus ex machina, toeval of een sterk staaltje geestelijke communicatie? Beste lezer, als d'Allerhoogste de Rode Zee kan scheiden, kan-Ie ook de spellingcontrole in mijn tekstverwerker bijsturen. Inderdaad met hoofdletter I. Ben is eigenlijk een bofkont. Vanwege zijn officiële diagnose mag hij dingen zeggen waar ik een proces voor aan mijn broek kreeg.

Mijn censuurgroepje, de Lezersclub, geeft evenmin 100% garantie op gekuiste taal. In het pre-corona tijdperk vergaderden we bijvoorbeeld in bruin café "De grote slok". Naarmate de avond vorderde glipten er steeds meer pittige teksten door, die een uur of wat eerder waarschijnlijk waren afgekeurd. “Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan”, is zo’n waar oud spreekwoord. Wat een stuwmeer van prachtig literair werk zou er uit mijn handen kunnen komen als ik eens in een ouderwets bacchanaal terechtkwam! Maar met mijn Spa rood komt dat er niet van.

Terug naar Hosanna: er hangt iets van een onbegrensde onnozelheid om haar heen, waardoor je haar al gauw een beetje zielig vindt. Toch maar geen portret? Ze lijkt veel te lief… Gelukkig voor het creëren van een portret blijkt ze tegelijkertijd een gevoelloos, vals kreng met een kapot moreel kompas te zijn. Kei- en keihard voor de medemens, die haar in de weg staat. Zo, nu durf ik het portret te maken:

Ik heb altijd gedacht dat het een Broodje Aap was, dat er mensen zijn die een zetpil niet rectaal aanbrengen maar met een glas water inslikken. Hosanna vertelde mij eens tussen neus en lippen door dat ze medicatie voor 10 dagen had gekregen. Ik meen dat het voor KKK was. Dat is de afkorting van de medische term Kruiskrabkramp. De medicatie bestond uit een strip met zetpillen. In het gesprek kwam ik erachter, dat zij ze wilde inslikken. Je denkt er goed aan te doen door haar – enigszins gegeneerd – te zeggen dat je zo’n kogelvormig ding achter moet inbrengen.

Kort daarop zoemde het verhaal rond, dat ik haar moedwillig slecht had geadviseerd. Hosanna bleek in het ziekenhuis terecht te zijn gekomen voor een chirurgische ingreep. Ze had weliswaar die zetpillen niet oraal genuttigd maar keurig via de achteringang ingeparkeerd. Alleen… had ze die strak eromheen zittende folie er niet eerst afgehaald.

U verwacht ter afronding een wijsgerige opmerking? Ach, je kunt niet alles vóór zijn… Vraag maar aan de Amsterdamse burgemeester. Wist zij veel hoeveel rellers er op de Dam passen.

Schrijver: harrem
9 jun. 2020


Geplaatst in de categorie: humor

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)