Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De Therapiecarrousel 1

In de geestelijke gezondheidszorg zijn er behandelaars, bij wie zelf een steekje los zit. Die zijn tijdens hun sessies eigenlijk bezig met zichzelf te behandelen. Een ludiek voorbeeld:

hij stond op punt van afstuderen in de psychologie toen Freek al een baan kreeg bij de HEMA. Hij moest als klankbord dienen om het werk van gestresseerde verkoopsters te verlichten. Leuke baan, leuk zakcentje en goed voor je curriculum vitae als je na definitief afstuderen gaat solliciteren als psycholoog. Maar Freek werd binnen de kortste keren de laan uitgestuurd, omdat hij in die gesprekssessies de dames belaagde met zijn eigen problemen. Dat luchtte hem enorm op, maar de dames vluchtten huiverend terug naar hun werkplek.

Een voorbeeld van opdringerige privé openhartigheid betrof de psycho-mevrouw, die straks wordt opgevoerd. Maar eerst stel ik u voor aan Tippe (kort voor Xantippe), lerares Duits met haar op de tanden, haar 15-jarige dochter Trolle met rubberen ruggengraat en pa Kink, met niets positiefs. Dat laatste volgens de twee eerder genoemde dames.

Omdat ze niet goed in haar vel stak verwees Tippes huisarts haar naar een psychologe. Die was toevallig zijn eigen vrouw! Zij wist Tippe uit te leggen, dat haar continu gevoel van onbehagen de schuld was van Kink. Dat dacht Tippe eigenlijk ook al, maar het is fijn om dat tegen betaling bevestigd te horen. Op zich was die mededeling dus niet nieuw, want Tippe gaf Kink sowieso altijd overal de schuld van. Dat was te merken aan hoe ze hem, een middelbare man, behandelde. Heel, heel vroeger leerden schoolfrikken een stout kind op een dergelijke vernederende manier - mores. Kink kreeg strafpunten, werd op de vingers getikt en ontving uitbranders waar zijn dochtertje bij was. Kink kende dus al lang zijn plaats achter de alphateef. De psychologe sterkte Tippe in haar idee, dat hij een grote nul met een “l” was.

Ik doe Kink niet helemaal recht als ik niet óók vertel dat hij in andere omstandigheden en bij andere mensen niet de kneus was, die Tippe zo graag in hem zag. Gedragsleer bij dieren was ooit zijn studieonderwerp en daarvoor moest hij toch wel wat in zijn rugtas meetorsen.

Het psychomens deed Tippe nog een leuk voorstel: volgende keer vaders gezellig meenemen voor een gemeenschappelijke sessie! Nou, Kink peinsde daar niet over, dus dat leverde alweer een strafpunt op voor hem. Dochter Trolle kreeg dezelfde uitnodiging, maar die had - net als haar vader - geen zin in een mallotig kringgesprek. Maar het kan ook te maken hebben met haar algehele luiheid.

Tippe had haar behandelaarster gevraagd wie haar dochter in verband met beroepskeuze grondig psychologisch kon testen. Trolles verborgen talenten zouden dan worden onthuld. De in deze materie gespecialiseerde orthopedagoge van Trolles school, die expres voor hulp bij beroepskeuze was aangesteld, was in Tippes ogen niet goed genoeg. Nogal pijnlijk voor de schooldecaan, die haar juist warm aanbeval. Gelukkig kon Tippes psychologe een heel geschikte collega aanwijzen! Toevallig een dikke vriendin van haar…

Voor het luttele bedrag van circa € 1500 zou de verborgen genialiteit van Trolle boven water worden gehaald met een paar fantastische testen. Dit werd allemaal buiten Kink om geregeld, waarbij je zou kunnen bedenken dat Tippe zo glashelder demonstreerde wat er werkelijk mis met haar en Kink was. Die psychologe zag in ieder geval niet dat er tegenover haar een vrouw zat, die superdominant, respectievelijk tiranniek was en de vader van haar dochter als een versleten voetveeg behandelde. Maar nu op naar de bewierookte test-mevrouw. Dat is vast een spannend mens.

Een kleine 90 km verderop, ergens op de Utrechtse Heuvelrug hield psygoochelares Machteld van der Zon praktijk. Zij heeft drie dagen lang Trolle getest. Kink bracht zijn dochter 's morgens vroeg met de auto weg. Dan reed hij terug naar Zzz… en in de namiddag haalde hij haar weer op. Dat is welgeteld 4 x 90 km = 360 km (om en nabij) per dag voor het doen van enkele vrij algemene standaard schooltesten. Dat drie dagen lang. 1080 kilometer... hij had ergens in Midden Frankrijk kunnen zitten. En nog iets: achteraf bleek, dat de psychologe met Trolle huiswerk maken had geoefend. Zo had ze een hele middag besteed aan demonstreren hoe je potloodstrepen trekt onder te leren tekst. Dat had Klink al jaren eerder beoefend met zijn dochter. Maar tja, die was niet van het assertieve type, dat de psychologe dat zou vertellen.

Weggegooid geld, verspilde energie en verloren tijd. Maar gelukkig stof voor een mesjogge verhaal.

Dit is weer zo’n voorbeeld, waarvan lezers denken dat ik verzonnen personages plaats in bedachte, absurde situaties. De bittere realiteit is, dat ik het nooit zo gek kan verzinnen als hoe de realiteit is. Machteld, Kink, Tippe en Trolle... Hoe hangt dat viertal samen en hoe beïnvloedt de een de ander?

Kink merkte daarover ironisch op, dat - als ze witte proefratten waren in zijn vroegere laboratoriumopstelling - hij het wel wist. Kijk... met zulke snedige opmerkingen vraagt hij natuurlijk om moeilijkheden.

We zullen ontdekken hoe in “De Therapiecaroussel 2”.

Schrijver: harrem
23 jun. 2020


Geplaatst in de categorie: familie

3,7 met 3 stemmen 48Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)