Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Ouwe Sjans

Als levend fossiel ken ik de betekenis van “sjans” natuurlijk. Mijn kleinkinderen moet ik echter zo'n ouderwets en oubollig woord uitleggen. Zij hadden er trouwens geheel anders uitgezien als navolgend verhaal anders was verlopen.

Zo'n honderd jaar of zo geleden studeerde ik in Utrecht... Ik had een bijzondere, zij het vluchtige ontmoeting met een jonge vrouw in het middeleeuwse centrum van de stad: de Donkere Gaard, Utrechts place to be als je een dier wilde uitzoeken. Godzijdank mag het niet meer, maar exotische dieren als een neusbeer of een leguaan kon je in die winkel probleemloos aanschaffen. Ik kwam voornamelijk alleen om te kijken. Ik heb er nog spijt van dat ik voor mijn terrarium daar hagedissen heb gekocht.

Mij bekroop op een gegeven moment het gevoel dat er iets niet klopte met die handel. En dat vermoeden bleek juist. De eigenaars stroopten in verre landen stukken oerwoud af en kwamen met een allegaartje aan exotische dieren terug. Voor zover die de overtocht overleefden. Gelukkig kijken wij consumenten er tegenwoordig anders tegen aan dan toen.

De zaken gingen ondertussen goed: de winkel bestond uit twee of drie pandjes die met elkaar in verbinding stonden. Door verschil in hoogte was er een trapje bij de overgang van het ene naar de andere pand. Veel van het jongere publiek was student. Dat gold zonder twijfel ook voor die aantrekkelijke jongedame, die ik daar opmerkte. Deze gedetailleerde beschrijving geef ik om de mierenneukers onder de lezers te plezieren. En omdat zo'n trappetje essentieel is als decor voor het overspringen van de liefdesvonk toen ik daar liep. Ik had namelijk dikke sjans bij zo’n trapje. Er zat een jonge blonde vrouw op een trede uit te rusten. In het voorbijgaan keek ik belangstellend naar haar en zij knipoogde toen verleidelijk. Ik zou zelfs zeggen uitnodigend. Een weldadige huivering ging over mijn rug…

Omdat ze de winkel opeens verliet brak ik mijn rondje af en volgde ik haar met bonkend hart. Ze stak het straatje over en verdween in de brillenwinkel aan de overkant. Ik bleef vasthoudend haar bespieden, wachtend op jet juiste moment om haar aan te spreken. Het werkwoord “stalken” kenden we nog niet en ik denk dat in die tijd verliefde mensen het alleen maar spannend vonden als ze werden gevolgd. Ze had niet voor niets geknipoogd!

Door de grote etalageruiten zag ik dat ze iets kocht dat op een flesje oogdruppels leek. De hulpvaardige winkelmedewerker liet haar op een stoel plaatsnemen. Zij hield haar hoofd achterover en de medewerker druppelde toen uit hetzelfde flesje wat in een oog. Dat was een afknapper want kennelijk had ze een vuiltje in haar oog toen ik dacht sjans te hebben. Maar daar kon ik zo achter komen, want de vrouw verliet de winkel en ik besloot haar te volgen.

In die tijd kon je makkelijk midden in de stad je auto kwijt en die van haar had ze gewoon half op de stoep geparkeerd. Niemand nam er aanstoot aan want het aantal auto’s dat überhaupt in Utrecht rondreed was erg klein. Net zoals de Donkere Gaard een erg smal straatje was. Het dateerde uit de Middeleeuwen en was net breed genoeg ontworpen om er een koets doorheen te laten rijden. Het maakt voor het verhaal niks uit, maar ik schets even de omstandigheden waarin ik bijna lijf aan lijf met die mooie vrouw stond toen ze vlak voor mijn neus de auto in glipte. Het was zo’n peperdure Saab, een kleine maar zeer luxe auto. Ik was net niet snel genoeg om aan de bestuurderszijde uitnodigend tegen het ruitje te tikken. De jongedame gaf gas en reed weg. Bij die gelegenheid zag ik aan de achterkant dat het nummerbord AA was (met nog twee cijfers erachter).

Inderdaad lezer… De koninklijke familie had er een beetje anders uitgezien als dat wat was geworden. Maar zeg nu zelf Irene de Bourbon Parme klinkt een stuk beter dan Irene de Boer Harme.

Journalist Joop van Tijn had trouwens jaren later meer succes. Zou een zondagschrijver ook een kansje hebben?

Schrijver: harrem
5 jul. 2020


Geplaatst in de categorie: humor

4,0 met 2 stemmen 164Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)