Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Citatenboek

A:
Van een scheurkalender:
Eenvoudige mensen houden van ordening, maar een genie beheerst de chaos!

B:
Mijn favoriete genie is Archimedes, altijd al geweest. Vooral dat "geheel of gedeeltelijk" klinkt al zo plezierig.

A:
"Geheel of gedeeltelijk"?

B:
Ja, de stelling ging ongeveer zo: een voorwerp, geheel of gedeeltelijk ondergedompeld in een vloeistof etc. etc. weet je hem weer? Destijds was natuurkunde m'n lievelingsvak.

PS: Wat is jouw favoriet?

A:
Ik ken hem als volgt: een lichaam ondergedompeld in een vloeistof ondervindt een opwaartse kracht gelijk aan het gewicht van de verplaatste vloeistof. Geheel of gedeeltelijk is dan niet meer van belang.

Ik heb meerdere favorieten, uit verschillende gebieden.

B:
Dat geheel en gedeeltelijk zit wel in z'n wet, dat maakt het nu juist leuk voor mij. Een wet met mogelijkheden om zo te zeggen.

Eigenlijk zie ik het als een pittfall om je te zeer aan sterren op te trekken.

A:
Je op trekken aan sterren, ik wil dat niet zomaar als pitfall betitelen.
Sterren hebben vaak een paar "wapenfeiten" en worden daarvoor gigantisch vereerd. Wij moeten inzien wat we werkelijk van ze kunnen leren, om niet door de mythevorming verzwolgen te worden.

Even een stelling die me nu te binnen schiet:
Mensen vergeten wat ze zeggen, omdat ze er niet met hun hoofd bij zijn als ze iets zeggen.
Wat vind je daarvan?

B:
Er wordt natuurlijk ook veel gesproken omdat mensen letterlijk iets kwijt willen. Als ze het dan niet meer weten zijn ze in hun bedoeling geslaagd. Dit is een heel interessant fenomeen. Des menschen gemoed kan maar een geringe dosis zwaarte aan zonder er onder te bezwijken.

A:
In praten zit ALLES. Hoe men praat, zo interpreteert men het gepraat van medemensen. Heel automatisch en zonder kwade bedoelingen.
Denken - Praten - Schrijven.
Maar omdat iedereen praat, zal dat doorgaans het meest informatief zijn. Want bij schrijven let men beter op. Schijven is zogezegd berekenender. Zo komen taal en calculatie dichter bij elkaar.

B:
Ja, en dat alles tijdovereenkomstig. We leven naar het verluid wel in de tijd dat er een punt achter gezet wordt, maar dat terzijde.

Relatie tussen taal en rekenen vind ik een leuke trouwens. Heb je er een sleutel voor? Net als pi de sleutel is tussen vierkant en cirkel.

A:
Logica. Zonder logica slaan we wartaal uit, zonder logica maken we misrekeningen.
De logica moet met fluwelen handschoenen gehanteerd worden. Meestal hebben we teveel ongeduld om de handschoenen aan te trekken, waardoor de tijd een loopje met ons neemt.

B:
De een voelt zich prettig bij logos de ander bij mythos. Kwestie van smaak zullen we maar zeggen.

A:
Mythos is niets zonder logos en andersom.
Mythos zit al in de taal verklonken trouwens.
Daarnaast is de tijd natuurlijk één en al mythos. Wie heeft de tijd ooit begrepen? Zijn onvoorspelbaarheid, zijn eerlijkheid. Wie?

Smaak leidt alleen maar om de tuin en houdt je daar waar je bent.

B:
Ik weet wel dat je de zaken scherper formuleert dan dat je er over denkt, ten faveure van de dialoog.
Tijdsbesef is een typisch menselijke eigenschap. Het maakt een dagindeling mogelijk. Smaak maakt verfijnde keuzes mogelijk. Ook een echt menselijke eigenschap.

A:
Het leuke aan smaak is, dat er weldegelijk over te twisten valt. De allergrootste twist gesprekken gaan uiteindelijk over smaak. In smaak zoeken mensen ook bijval, en daar ontmoeten mensen elkaar die zich vrienden gaan noemen.
Tijdsbesef is ook een kwestie van smaak.

B:
Het is inderdaad leuk om te schrijven vanuit het perspectief van een alwetende. En, laten we eerlijk zijn, in je eigen universum ben je dat ook. Een ding kan alleen niet. Dat is dat het bedachte altijd en overal toepasbaar zou zijn. Dus eigenlijk zou je achter iedere zin; "in mijn geval" kunnen zetten, is dat wat?

A:
Ik weet niet waarom je ineens zo'n stiptheidsactie onderneemt.
Ik probeer algemeenheden te verwoorden. Op het moment dat ik de plank mis sla, zeg je dat gewoon.
Vooral als ik tekeer ga over dagelijkse dingen, die ik tot een bepaald nihilisme reduceer, reageer je geagiteerd. Moraal gereduceerd tot gewoonte, vrijheid gereduceerd tot illusie. Tijdsbesef gereduceerd tot smaak.

We formuleren beide soms aan de scherpe kant, maar het blijven formuleringen. Meer kan het niet zijn. Dat geldt voor iedereen en altijd. Elke formulering betekent het meest voor de formulerende zelf.

B:
Misschien is het me niet wetenschappelijk genoeg. Te stellig. Dus elk onderwerp reduceren tot: kippen scharrelen, varkens wroeten en koeien grazen heeft in mijn beleving geen nut.

A:
Ik weet niet of je een van de volgende heer(dame)schappen kent, ik niet, maar ik gebruik wel even een paar woorden waar hun naam bij staat.

Walter Bagehot - Engels Econoom
Om een principe te illustreren, moet men sterk overdrijven en veel weglaten.

Logan Pearsall Smith - Amerikaans schrijver
Een van de vreemdste dingen in deze wereld is dat we het - hoewel we het geen van allen met elkaar eens zijn - allemaal bij het rechte eind hebben.

Norman Douglas - Engels schrijver
De enige ernstige overtuiging die een mens behoort te hebben, is dat niets al te ernstig moet worden genomen.

Andre Maurois - Frans schrijver
Iedereen weet dat de anderen zich vergissen wanneer ze over hem oordelen, maar niet dat hij zich vergist wanneer hij over anderen oordeelt.

Hanna van Eeden
Hij maakt een belezen indruk; wellicht bezit hij een citatenboek.

B:
Citaten vind ik dus niet leuk. Liever hoor ik dat iemand zelf iets heeft meegemaakt en dat weet te verdichten tot een zin of zucht. Misschien komt het omdat ik niet zo van lenen houd terwijl dat in onze society juist wordt aangemoedigd.

A:
Ik kwam er tijdens de vakantie achter dat citaten meer dan woorden zijn. Voor mij zijn het belevenissen die ik deel. Ze spiegelen vooral wat erin mij leeft. Anders gebruik ik ze niet.

B:
Omdat ik met "doorleefde citaten" wèl wat kan hier één van Remco C. die me te binnen schiet: dodelijk de tuin waarin geen onkruid mag groeien.

Schrijver: Ido de Jong & Willem Houtgraaf, 27 mei 2005


Geplaatst in de categorie: filosofie

4.5 met 2 stemmen 1.327



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)