Inloggen

biografie: herman van veen

[Utrecht 1945 - ....]      

Herman groeide op als enige jongen in een arbeidersgezin.

Hij studeerde viool, zang en muziekpedagogie aan het Utrechts Conservatorium en maakte in 1965 zijn theaterdebuut met het muzikaal clowneske soloprogramma Harlekijn.

Hij reist sindsdien de wereld rond, waarbij hij zijn voorstellingen in vier talen kan presenteren.
Zijn eerste bundeltje met verzen en verhalen werd in 1969 gepubliceerd, het eerste boekje van zijn beroemdste geesteskind Alfred Jodocus Kwak werd in 1979 uitgegeven en is in twintig of meer talen vertaald. Van zijn hand verschenen  meer dan 140 CD/ DVD's en meerdere boeken en tientallen scenario’s voor onder meer de speelfilms Uit elkaar, Nachtvlinder en voor de muziektheatervoorstelling The First Lady.

Herman van Veen was jarenlang bestuurslid van en goodwill-ambassadeur voor Unicef Nederland. Hij stichtte daarna vier organisaties: Colombine, de Stichting A.J.K., de Stichting Roos en de Herman van Veen Foundation. Alle vier staan ze voor de Rechten van het Kind en proberen die rechten handen en voeten te geven door middel van kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden en Europa.

Hij is drager van de Louis Davidsring die hij in 1976 uit handen van Wim Kan ontving en werd in 1993 koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1999 kreeg hij uit naam van de Duitse Bondspresident het Verdienstkreuz am Bande des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de Duits-Nederlandse verhoudingen.
Tevens werd hij onderscheiden met de Goldene Kamera (Alfred Jodocus Kwak), een Silberne Bär (filmfestival van Berlijn), acht Edisons, de Radio 2 Zendtijdprijs 2002, de Prix d'Humanité, Le Prix Charles Cros de littérature musicale 2003 voor de theatervoorstelling en cd Chapeau, Le Prix Internationale de la Francophonie 2003 voor de cd Chapeau. Hij ontving diverse prijzen op The International TV- en Filmfestivals in New York.

Kortom: een succesnummer deze Herman!