nederlands.nl
Gebruikersnaam of e-mail:  Wachtwoord:    Registreren
dichtwoordenboek

nederlands.nl: biografie

Hans LodeizenJohannes August Frederik Lodeizen††[Naarden 1924 - Lausanne 1950]

Hans†studeerde korte tijd rechten te Leiden; hij†switchte naar de studie† biologie en†volgde daartoe colleges in Amherst, Massachusetts(V.S.), waar hij in aanraking kwam met de belangrijke dichter James Merrill en andere jonge talenten. Mede door zijn slechte gezondheid (hij leed aan leukemie) brak hij zijn studie af, keerde naar Europa terug en bracht de laatste maanden van zijn leven door in een Zwitsers sanatorium.

Zijn enige bij leven verschenen bundel 'Het innerlijk behang' (1949), wordt gekenmerkt door een romantisch verlangen en de ontoereikendheid ervan. Het besef van `deze wereld is niet de echte' doet wel een greep naar werelden van de droom, maar bereikbaar blijken deze niet. Deze melancholie heeft Lodeizen in een beperkt aantal motieven (tuin, haven, zee) uitgewerkt in een vrije versvorm, qua beeldspraak verwant met de vroege surrealistische poŽzie van Paul …luard.

De associaties waarmee hij leven en verlangen verbindt, zijn voor de Nederlandse poŽzie omstreeks 1950 verrassend nieuw, waarbij zijn werk preludeert op†de Vijftigers (de experimentele dichters als Lucebert).†Zijn poŽzie heeft wel iets weg van een dichterlijk dagboek, een in persoonlijke stijl geschreven verslag van een ontoereikend bestaan, dat ook nu zijn zeggingskracht en ontroering† behouden blijkt te hebben.

In 1951 werd hem postuum de Jan Campertprijs toegekend.†In de †publikaties na zijn dood†komen dezelde thema's en kwaliteiten naar voren,†waarbij duidelijker naar voren† komt hoe hij als homoseksueel de wereld om zich heen beleefde.


Inzendingen van deze schrijver


vragen  |   links  |   zoek  |   contact  |   disclaimer  |   inhoud  |   rijmwoordenboek  |   gedichten.nl