Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De cirkel van wraak

De tekst van de titel van deze beschouwing komt uit een recensie van Arnon Grunberg uit de Groene Amsterdammer van 1 maart 2018, waarin hij de film THE INSULT; monopolie op het lijden, recenseert.

<<< >>>

Als deze cirkel rond en dus cirkel blijft, is de eindeloosheid nabij. De Syrische burgeroorlog of, eufemistisch, de opstand in Syrië is als gewapende opstand en protesten van diverse groepen en fracties onder de bevolking van Syrië begonnen. Een ieder weet, hiervoor hoef je niet per se een oorlog te hebben meegemaakt, hoe kies en gevoelig de verhouding tussen oorlog en slachtoffer, oorlog en klaploper, oorlog en betrokkenen ook wordt, het menselijk vermogen tot een normale, zovéél mogelijk normale voortzetting van het leven groot is. Desalniettemin draagt deze film, die zich in Beiroet na de burgeroorlog afspeelt, de pakkende titel 'De Belediging' ofwel THE INSULT. Wonden van het sektarisch conflict, (een) min of meer besloten bonje of botsing, worden of zijn inmiddels gelikt, zonder dat zij zijn genezen. Er is sprake van een wankele wapenstilstand die op afstand kan doorgaan voor vrede.

Sharon wist dat de christelijk-Libanese falangisten weinig moesten hebben van de Palestijnse militante groepen op hun grondgebied. Naar schatting werden in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in de Libanese hoofdstad Beiroet 700 tot 3500 personen, voornamelijk burgers, vermoord.

Beiroet is de grootste stad van Libanon.

WAT ZOU IK WILLEN WENSEN
WAT ZOU IK WILLEN WENSEN
VOOR EEN KIND IN BEIROET*

De Libanese Burgeroorlog, die van 1975 tot 1990 woedde, inspireerde de toenmalige Frank Boeijengroep tot de prachtige liedtekst '1 miljoen sterren'. Te beluisteren op YouTube. Zoals meerdere van Boeijens teksten, zeer geëngageerd. Ervan blijk geven bij de tijdsproblemen betrokken te zijn en dit engagement fabuleus in meesterlijke teksten te verwoorden.

Beiroet, inmiddels reeds geruime tijd uit haar as herrezen, stond voor 1975, dus voor de Libanese Burgeroorlog die de stad nagenoeg compleet verwoestte, vanwege haar habitus als het Parijs van het Oosten bekend. Beiroet is na een enorme inhaalslag grotendeels in een unieke stijl gerestaureerd. Een stijl die rekening houdt met de historische waarde zonder de hedendaagse noden te negeren. De bevolking van de Libanese hoofdstad is redelijk gelijkelijk verdeeld en bestaat voornamelijk uit christenen en moslimgroepen. Het contrast tussen arm en rijk in Beiroet is groot. Bovendien gelden geenszins de strenge regels in de uitgaansgebieden die in andere soennitisch-islamitische landen in de regio het dagelijks leven normeren. Ook vindt er in de Libanese hoofdstad Beiroet prostitutie plaats. Niet openlijk, daarentegen wel oogluikend toegestaan...!


*1 Miljoen sterren; Frank Boeijengroep, 1984

Schrijver: Annejan Kuperus, 5 maart 2018


Geplaatst in de categorie: vrijheid

4.0 met 2 stemmen 138



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 maart 2018
Dat de weg van de wraak nooit een juiste optie is, mag duidelijk zijn, maar toch trappen velen er nog steeds in. Kijk eens hoeveel ellende en schade er in Syrië door is aangericht! Wat een enorme respectloosheid voor het leven van andere mensen en monumentale gebouwen en kunstwerken! Werkelijk, ik spuug op die vuile rat Assad, die nog steeds de tweedracht in dat eens zo mooie Syrië in stand houdt en dagelijks onschuldige weerlozen laat creperen met chloorvaten en zware bommen. Terwijl hijzelf in de deftigste gebouwen vertoeft en dagelijks de duurste maaltijden en dranken tot zich neemt. Zonder een greintje gewetensvol schuldbesef. Terwijl er kinderen en vrouwen in schuilkelders van de honger en de dorst omkomen. Die Assad kan maar beter ver uit mijn buurt blijven!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)