Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Realpolitik

Henry A. Kissinger, die 27 mei 1923 is geboren te Fürth en 29 november 2023 in Kent, Connecticut is gestorven, was een Amerikaanse politicoloog, diplomaat en politicus van de Republikeinse partij.

De band KISS daarentegen, opgericht te New York in 1973 en een halve eeuw KISS vierend in Madison Square Garden van deze zelfde metropool, heeft 2 december 2023 in Madison Square Garden zijn afscheidsconcert gegeven.

KISS, door Gene Simmons opgericht, scoorde een wereldwijde hit met 'I Was Made for Lovin' You'. Volgens veel fans nou niet bepaald een KISS-sound en daardoor niet op prijs gesteld. 'I Was Made for Lovin' You' was daarentegen wel verantwoordelijk voor KISS' doorbraak naar het grote Europese publiek.

Naast de drie hiervoor door mij genoemde functies was Kissinger 6 jaar Nationaal Veiligheidsadviseur in een dubbelfunctie als Minister van Buitenlandse Zaken tot 1977 onder zowel President Nixon als Ford.

Synoniem van realpolitik is machtspolitiek, die vaak wordt geassocieerd met massamoord. Realpolitik is een wijze van politiek bedrijven, waarbij op een nuchtere, pragmatische wijze, dit wil zeggen een nuttige, praktijkgerichte, maar bovenal praktische wijze zowel kosten als baten van een bepaald beleid worden bekeken. Vorm van realisme, waarbij zowel ideologie, politiek-filosofische overwegingen als ethiek bij die afweging achterwege worden gelaten.

Twee zeer capabele mannen, ieder op hun eigen vakgebied. Twee werkgebieden die niets met elkaar hebben te maken, maar die elkaar raken, daar zowel muziek als politiek (horen te) verbinden/verbindt...!

Schrijver: Annejan Kuperus
4 december 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 2 stemmen 58



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)