Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Net als Marie Antoinette

(voor Lucile Desmoulins (1770 - 1794))

Jij bent geboren als Anne-Lucile-Philippe Laridon-Duplessis op 18 januari 1770 in Parijs. Jouw vader Claude-Etienne Laridon-Duplessis was een eerste klerk bij de controleur-generaal van Financiën. Jouw moeder was Anne-Françoise-Marie (Annette) Bosdeveix. Jij bent in de Kerk van Notre-Dame-de-Bonne-Nouvelle op 25, rue de la Lune gedoopt. Jouw peetvader was Philippe Cambier, wonend in de wijk Quinze-Vingts. Jouw peettante was Françoise Hautier, weduwe Boisdeveix. Het ouderlijk huis stond aan de Rue de Condé en er was een familieboerderij in Bourg-la-Reine. In 1774 werd jouw zus Adèle Duplessis geboren. Mogelijk was zij korte tijd met Maximilien Robespierre verloofd. Jouw patriottistische en revolutionaire ouders ontvingen o.a. Robespierre, Jacques Pierre Brissot, Georges Danton en Camille Desmoulins in hun huis. Allen werden met de guillotine vermoord.

Begin jaren 1780 ontmoette jij de advocaat Camille Desmoulins in de Jardin du Luxembourg. Lucie-Simplice-Camille-Benoît Desmoulins is geboren op 2 maart 1760 in Parijs en hij is in de Kerk van Saint-Pierre-et-Saint-Paul op 33-79, rue de la Citadelle in Guise gedoopt. Zijn klasgenoten aan het Collège-le-Grand waren de journalist Stanislas Fréron en Robespierre. Camille en Stanislas hadden 4 nummers van de krant 'La Tribune des Patriots' uitgegeven. Camille stotterde en hij was meester-vrijmetselaar. Hij was één van de belangrijkste redenaars van de Franse Revolutie. Daarbij stond hij op een cafétafel voor het Café de Foy en had hij een pistool in elke hand. Hij hitste het volk op om in opstand te komen en zijn politieke kranten waren 'Le Vieux Cordelier' en 'Les Révolutions de France et de Brabant'. Camille had geldproblemen en hij wilde van zijn schrijfwerk leven. Hij was een advocaat zonder werk. Hij bezocht jouw familie geregeld en hij wilde in maart 1787 met jou trouwen, wat jouw vader eerst afwees, maar na zijn acties in het begin van de revolutie kreeg hij wel zijn goedkeuring.

In 1788 begon jij dagboeken bij te houden. Jij schreef ook gedichten, korte verhalen en andere prozawerken. Veel is er verloren gegaan. Jij was een grote aanhanger van de revolutie. In 1789 schreef jij aan Marie Antoinette: 'Vrees het voorbeeld van koninginnen, die net als jij kwaad doen: sommigen zijn omgekomen in ellende, anderen hebben hun hoofd naar het schavot gedragen. Dit kan het lot zijn dat jou te wachten staat.'. Op 16 oktober 1793 gebeurde dat inderdaad. Haar overblijfselen zijn uiteindelijk in de Basiliek van Saint-Denis geplaatst, in een zwartmarmeren graf. Jij schreef een verhaal, waarin jij jezelf voorstelde de koningin te zijn. Je zou jezelf op een grote brandstapel in brand steken. In jouw korte verhaal 'La Volière' schreef jij, dat de vrijheid boven alles gaat.

Op 29 december 1790 ben jij in de Kerk van Saint-Sulpice met Camille getrouwd. De getuigen waren Robespierre en de schrijver/filosoof Louis-Sébastien Mercier, die in 1792 met Louise Marie Anne Machard trouwde en hun dochter was Héloïse. Camille en jij woonden op 2, rue du Théâtre-Français, nu 22, rue de l'Odéon. Er staat nog 'Rue du atre s' in het steen gegrafeerd. De schrijver/acteur/politicus Fabre d'Églantine woonde daar ook. Hij werd op 5 april 1794 met de guillotine vermoord en hij werd 43 jaar. Vanaf april 1793 woonde de kunstschilderes Constance-Marie Charpentier-Bondelu op 17, rue du Théâter-Français. Zij was de schoonzus van Georges Danton en getrouwd met de broer van Antoinette Gabrielle Danton, de eerste vrouw van Georges. Zijn tweede vrouw was Louise Sébastienne Gély. Camille werd op 31 maart 1794 gearresteerd. Tegen het Revolutionaire Tribunaal zei hij: 'Ik ben 33 jaar oud, de leeftijd van de sansculotte Jezus, een kritieke leeftijd voor patriotten.'. Op verzoek van Louis Antoine de Saint-Just werd de procedure overgeslagen en kreeg hij meteen de doodstraf. Hij schreef jou: 'Ondanks mijn kwelling geloof ik dat er een God is. Mijn bloed zal mijn fouten, de zwakheden van de mensheid uitwissen; en wat goed is in mij, mijn deugden, mijn liefde voor het vaderland, ongetwijfeld zal deze God hem belonen. Ik zal je weerzien in het Elysium, o Lucile!'.

Camille is op 5 april 1794 met de guillotine vermoord, net als Danton en hun vrienden. Jij noemde de politicus Jacques Alexis Thuriot een 'verdomd varken'. Jij verscheen samen met Arthur, graaf van Dillon, en Marie Marguerite Françoise Goupil-Hébert op 24 maart 1794 voor het Revolutionaire Tribunaal. Zij werden samen met jou vermoord. Marie was de weduwe van Jacques-René Hébert, die op 24 maart 1794 werd vermoord. Jij werd op 13 april 1794 rond 19.00 uur met de guillotine vermoord en jij werd 24 jaar. Marie werd 38 jaar en Arthur werd 43 jaar. Arthur was een generaal en zijn eerste vrouw was de hofdame Thérèse-Lucy de Rothe (1751 - 1782), een favoriete metgezellin van Marie Antoinette. Zij overleed door tuberculose. Hun dochter, de schrijfster Henriëtte Lucy Dillon, was eveneens een hofdame van Marie Antoinette. Arthur hertrouwde met Marie-Françoise Laure de Girardin de Montgérald, met wie hij de dochters Louise (1783 - 1822) en Élisabeth Françoise (1785 - 1836) kreeg.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
25 januari 2024


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 5 stemmen 50



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)