Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een Russische actrice om te kussen

(voor Vera Komissarzhevskaya (1864 - 1910))

Jij bent geboren als Vera Fjodorovna Komissarschevskaya op 8 november 1864 in Sint-Petersburg. Jouw vader was de operazanger/tenor in het Mariinsky Theater Fjodor Petrovitsj Komissarzjevski, geboren in 1832 nabij Kiev. Jouw moeder was Marija Nikolajevna Sjoelgina, de dochter van generaal Nikolaj Sjoelgin, een oorlogsheld en officier in het Preobrazjenske Regiment. Jij had een hechte band met jouw vader, met wie jij vaak correspondeerde. Jij was voortdurend in zijn gedachten en gevoelens. Jouw zussen waren Olga en Nadezhda Feodorovna en jouw broer was Grisha, die op zijn 6-de verdronk. Anton Tsjechov verwerkte dit tragedie in 'De kersentuin'. Olga woonde een tijd in Parijs en zij werd een groot beeldhouwster. In 1910 ging zij naar Rusland terug en na 1914 was zij een zendelinge. Nadezhda was net als jou een actrice. Met haar man Pavel Gaideburov had zij een reizend theatergezelschap en een theater in Moskou. Zij speelde in diverse Sovjetfilms en zij overleed in 1958. Zij werd 89 jaar en zij is in de Literatorskie Mostki in Sint-Petersburg begraven.

In 1880 verliet jouw vader het gezin voor zijn minnares, de Litouwse prinses Maria Kurtsevich (1854 - 1 juli 1902), die net als jouw moeder een leerling van hem was geweest. Op 23 mei 1882 werd in Venetië hun zoon en jouw halfbroer Fjodor Fjodorovitsj Komissarzjevski geboren. Hij was een theaterregisseur en ontwerper, die in 1954 overleed. Hun andere zoon was de schrijver Nikolai, die in 1884 is geboren. Nikolai werd op 8 januari 1938 tijdens de Grote Terreur vermoord. Fjodor en jij kregen op jonge leeftijd acteerles van jullie vader. Eind jaren 1880 is jouw vader van Maria Kurtsevich gescheiden. Jij bezocht hem zoveel mogelijk. Hij schreef over jou: 'Mijn hele wezen berust op mijn gevoelens en mijn gedachten over haar. Zij is voor mijn geest wat lucht is voor het stoffelijk bestaan! Mens, vriendin, dochter, zus, familie - alles is geconcentreerd in haar alleen...'. De theaterregisseur/acteur Konstantin Sergejevitsj Stanislavski kreeg ook acteerles van jouw vader. Op jouw 19-de trouwde jij met de graaf/schilder Vladimir Leonidovitsj Moeravjov. Jij behield jouw eigen naam als artiestennaam. Na enkele jaren was jouw zus zwanger van Vladimir en verliet jij hem. Jij gaf al jouw energie aan jouw acteercarrière. In 1891 speelde jij Betsy in 'De vruchten van de Verlichting' van Leo Tolstoj, onder leiding van Konstantin Stanislavski. Jij speelde Betsy in het theater van de Tverskajastraat in Moskou. Vasily Loezjski, Konstantin en zijn vrouw Maria Petrovna Aleksejeva speelden ook mee.

In 1896 begon jij in het imposante Alexandrinsky Theater in Sint-Petersburg te werken. Jij speelde Rosi in de sociale tragedie 'Die Schmetterlingsgeslacht' uit 1895 van Hermann Sudermann. Jij speelde Larisa in 'Zonder bruidsschat' van Aleksandr Ostrovski, getrouwd met de actrice van het Maly Theater Maria Vasilyeva, met wie hij 3 kinderen kreeg; Alexander, Mikhail en Maria. Op 17 oktober 1896 speelde jij Nina Zarechnaya in de première van 'De Meeuw' van Tsjechov. Het vijandige publiek intimideerde jou zodanig, dat jij jouw stem verloor. De volgende uitvoeringen maakten een wereldster van jou. In 1904 heb jij in Sint-Petersburg jouw eigen theater opgericht. Jij speelde daar in 'Ivanov' en 'Oom Wanja' van Tsjechov, jij speelde Desdemona in 'Othello' en Ophelia in 'Hamlet' van Shakespeare en Nora Helmer in 'Een poppenhuis' van Ibsen. Op 14 maart 1905 overleed jouw vader in Sanremo en zijn ontzielde lichaam is in de Cimitero Acattolico in Rome begraven. In 1907 regisseerde jouw halfbroer Fjodor in Moskou zijn eerste productie voor jouw theater. In 1907 had hij in Moskou zijn eigen toneelschool gesticht. Zijn tweede vrouw was de actrice Peggy Ashcroft. De actrices Maria Jermolova en Maria Savina (Podramentsova) waren net zo beroemd als jou. Maria Jermolova woonde van 1889 tot 1928 op de Tverskoj Boulevard 11 in Moskou. De schrijver Aleksandr Herzen is op nr. 25 geboren. Op nr. 22 stond het Moskouse Kunsttheater, opgericht in 1898 door Stanislavski en Vladimir Nemirovitsj-Dantsjenko. Stanislavski vond haar de grootste actrice, die hij ooit had gezien. Haar vader was souffleur in het Maly Theater.

De flamboyante Lidiia Javorskaia was een collega-theaterdirectrice van jou. Jij ging met de jonge regisseur Vsevolod Emilyevitsj Meyerhold in zee. Jij speelde de hoofdrollen in 'Hedda Gabler' van Ibsen en in 'Zuster Beatrice' van Maeterlink. Jij hebt Vsevolod na een jaar ontslagen. Voorts toerde jij met oude producties in Europa en Amerika, vooral om jouw enorme schulden af te betalen. Jij overleed op 23 februari 1910 in Tasjkent (nu in Oezbekistan) door de pokken. Jij werd 45 jaar en er waren enorme, rouwende menigten. Alexander Blok schreef erover en heel Rusland rouwde. Een theater in Sint-Petersburg is naar jou vernoemd en in 1980 verscheen de biografische film 'Ya-aktrisa' (Ik ben een actrice) van Viktor Sokolov, met Natalja Saiko (1948, Tallinn) in de hoofdrol. Jij bent bij de Holy Trinity Alexander Nevsky Lavra in Sint-Petersburg begraven. Een standbeeld van jou met een lauwerkrans aan jouw voeten siert jouw graf.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
29 januari 2024


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 53



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)