Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Rodin van Malta

(voor Antonio Sciortino (1879 - 1947))

Jij bent geboren op 25 januari 1879 in Zebbug op Malta, net als de nationale dichter Carmelo (Dun Karm) Psaila en de kunstschilder Lazzaro Pisani. Jouw ouders waren de landbouwer Giuseppe Sciortino (1826 - 1910) en Saveria Sant. Als kind werd jij door jouw tante Vittorina Sciortino gestimuleerd om jouw passie beeldhouwen door te zetten. Als schooljongen maakte jij van een stuk steen figuren van mensen en dieren. Op aanraden van jouw neef Lazzaro Pisani ging jij op jouw 12-de naar de Valletta School of Arts, waar Lazzaro jou tekenlessen gaf. Jij studeerde boetseren en beeldhouwen bij Vincenzo Cardona. Via de familie Strickland kreeg jij een overheidsbeurs, waarna jij op jouw 22-ste jouw kunststudie in Rome voortzette, aan het Instituto Reale di Belle Arti. Daar studeerde jij twee jaar civiele techniek en monumentale architectuur. Daarnaast volgde jij de avondlessen aan de British Academy en de Scuola Serale Preparatoria alle Arti Ornamentali. In 1902 was jij cum laude afgestudeerd en begon jij een kunstatelier op de Via Margutta 33, waar jij een persoonlijke stijl ontwikkelde.

Op de expositie 'Promotrice di Roma' toonde jij de originele beelden 'Il filosofo' en 'Testa di Vecchio'. Jouw standbeeld 'Testa di donna' uit 1904 is geïnspireerd door de Griekse kunst. In 1904 creëerde jij ook het bronzen beeld 'Les Gavroches', drie straatkinderen uit Parijs tijdens de Franse Revolutie van 1848. Het is geïnspireerd door het personage Gavroche uit 'Les Misérables'. Het symboliseert het streven van de jongere generatie naar vrijheid en vooruitgang. Het originele beeld bevindt zich in het MUZA in Valletta, terwijl er een replica in de Upper Barrakka Gardens staat. Jij won diverse, internationale wedstrijden, waardoor jij in Amerika, Rusland, Japan en Zuid-Afrika bekend werd. In 1911 werd jij directeur van de British Academy of Arts in Rome, wat jij 25 jaar bleef. In 1907 werd jouw monument voor de opperrechter Sir Adrian Dingli onthuld door koning Edward VII en Koningin Alexandra. Voor het Casa del Popolo in Rome maakte jij de sculptuur 'Il lavoratore' (De arbeider). In 1910 voltooide jij de standbeelden 'Germinando un'idea' en 'Remorse', beïnvloed door Auguste Rodin.

In Parijs maakte jij een buste van de componist/pianist Leo Tecktonius. Rodin was onder de indruk en hij werd jouw vriend. In 1911 won jij de eerste prijs voor een monument voor keizer Aleksandr II van Rusland. De prijs werd niet uitgereikt, maar tsaar Nicolaas II kocht de ontwerpen. In 1913 won jij de eerste prijs voor een monument voor de Oekraïense dichter/kunstenaar Taras Hryhorovych Sjevtsjenko, van graniet en brons en 7,5 meter hoog. Taras zit in de nationale, Oekraïense klederdracht op een boomstam te mediteren. Op de sokkel staat het volk van Oekraïne. In 1914 wilde jij jezelf bij het Corps of Royal Engineers aansluiten, maar Lord Francis Wallace Grenfell adviseerde jou om in Rome een gedenkteken voor de Eerste Wereldoorlog te maken, wat na drie jaar 'Tempel van het Britse Rijk voor de Onbekende Held' werd. Op 30 december 1917 werd jouw beeld 'Christus de Koning' in Floriana onthuld. Er waren 40.000 Maltezers bij aanwezig. Het bronzen beeld is 3,5 meter hoog en staat op een granieten sokkel. Malta is als een vrouwelijk figuur afgebeeld, die knielt en om de zegen vraagt.

In 1923 voltooide jij een gipsontwerp van een monument voor Anton Tsjechov, maar verder is het niet gekomen, vanwege de onrust in Rusland na het overlijden van Vladimir Lenin. Tussen 1924 en 1927 voltooide jij het bronzen beeld 'Rhythmii Vitae' en de busten van Elisabeth Ottilie Luise van Wied en Markies Godi de Godio volgden. Elisabeth van Wied was de eerste koningin van Roemenië en zij schreef onder de naam Carmen Sylva, ook samen met de schrijfster Mite Kremnitz, haar bruidsmeisje. Op 9 april 1874 overleed Elisabeth's dochter Maria in kasteel Peles door roodvonk. Zij werd 3 jaar en haar ontzielde lichaam is in het klooster van Cotroceni begraven. Elisabeth is nooit geheel hersteld van dit verlies. Nadat zij op 2 maart 1916 in het Koninklijk Paleis van Boekarest overleed, is zij samen met de overblijfselen van Maria in de kathedraal van Curtea de Arges begraven. Op 8 mei 1927 werd jouw 'Groot belegeringsmonument' onthuld, wat nu tegenover het Hof van Justitie staat. Tussen 1931 en 1936 voltooide jij diverse werken voor een expositie van de American Commission for the Arts, die niet doorging, o.a. 'Lindbergh on Eagle', 'Courage of Future Generation', 'Madonna protecting Navigators', 'First Kiss', 'Laughing' en 'Smiling'.

Op 3 mei 1937 verhuisde jij voorgoed naar Malta terug. Jij werd conservator van het Museum voor Schone Kunsten in Valletta. Jouw laatste werk was een monument voor Lord Gerald Strickland (1861 - 1940), de vierde premier van Malta. Het werd in 1945 in de Upper Barrakka Gardens in Valletta opgericht.

Jij overleed op 10 augustus 1947 in Zebbug. Jij werd 68 jaar en jouw ontzielde lichaam is in de Sacred Heart of Jesus Cemetery in Zebbug begraven.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
19 februari 2024


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 55



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)