Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De schoonheid van de naakte waarheid

(voor Tracey Karima Emin)

Jij bent geboren op 3 juli 1963 in Croydon. Jij had een Engelse moeder van Roma-zigeuners afkomst en een Turks-Cypriotische vader, die met een andere vrouw dan jouw moeder getrouwd was. Met die andere vrouw heeft hij ook kinderen gekregen. Jij bent in Margate, Kent, opgegroeid met jouw tweelingbroer Paul. Jouw vader verliet jullie na een paar jaar. Jouw achternicht is barones Meral Hussein-Ece, lid van het House of Lords. Op jouw 13-de werd jij in Margrate verkracht. Jij werd als tiener talloze keren verkracht. Van 1980 tot 1982 studeerde jij mode aan het Medway College of Design in Fort Pitt te Rochester, geleid door Douglas May. Daar ontmoette jij de verdreven student Steven John Hamper (1 december 1959, Chatham), een schilder, filmmaker en zanger. Steven is in zijn jeugd 9 jaar lang door een pedofiel seksueel misbruikt. Dat was een vriend van de familie. Steven beïnvloedde sterk jouw kunst en biechtkunst. Zijn artiestennaam is Billy Childish. Van 1981 tot 1987 had jij een relatie met hem.

In jouw kunstwerk 'Everyone I Have Ever Slept With 1963 - 1993' kreeg Steven een belangrijke plek. Jij sliep o.a. ook met Roberto Navikas, Frank Berbee, Trucy Horn en Lucey Baxter. Dit kunstwerk is in 2004 door een brand in en Momart-magazijn vernietigd. Jij behoorde tot de Young British Artists en jij werd geassocieerd met The Medway Poets, waar Steven lid van was. Jij was de beheerder van Steven's kleine uitgeverij 'Hangman Books', die de bekentenispoëzie van Steven publiceerde. Van 1988 tot 1999 werd het door Kyra De Coninck beheerd en vanaf 2000 wordt het door Steven's vrouw Julie Hamper beheerd. Van 1983 tot 1986 studeerde jij grafiek aan het Maidstone Art College, waar jij Roberto Navikas ontmoette. Jij bent met een eersteklas graad in grafiek afgestudeerd. Jij woonde aan de rivier de Medway. De tekenmeester/uitvinder William Shipley is in het kerkhof van de All Saints Church uit 1395 in Maidstone begraven. Hij was de oprichter van de Royal Society of Arts.

In 1987 ging jij naar Londen om aan het Royal College of Art te studeren. In 1989 behaalde jij een MA in de schilderkunst. Jij had twee traumatische abortussen, waardoor jij al jouw kunst van op de graduate school vernietigde, op o.a. het schilderij 'Friendship' en een reeks foto's van vernietigde kunstwerken na. Jij beleefde die periode als 'emotionele zelfdoding'. Jij was o.a. door Edvard Munch en Egon Schiele beïnvloed. Jij studeerde een tijd filosofie aan Birkbeck, University of London in Bloomsbury. In 1993 begon jij samen met de kunstenares Sarah Lucas de winkel 'The Shop' op 103 Bethnal Green Road in Bethnal Green. Daar verkochten jullie jullie kunstwerken, zoals T-shirts, asbakken met de foto van Damien Steven Hirst op de bodem geplakt en seksspeeltjes van papier-maché. In november 1993 was jouw eerste solo-expositie 'My Major Retrospective' in de galerie voor hedendaagse kunst White Cube op 44 Duke Street, die in 1993 door Jay Jopling is opgericht, een vriend van Hirst. Die expositie was inclusief de foto's van jouw vernietigde schilderijen en persoonlijke foto's. Midden jaren 1990 had jij een relatie met Carl Freedman, met wie jij in 1994 in een Cadillac van San Francisco naar New York reed. Onderweg gaf jij lezingen uit jouw boek 'Exploration of the soul'.

Met Carl zat jij in een strandhut aan zee in Whitstable. Die strandhut had jij samen met Sarah Lucas gekocht. In 1999 heb jij die strandhut meegenomen en er kunst van gemaakt, getiteld 'The Last Thing I Said to You is Don't Leave Me Here'. Deze strandhut werd ook verwoest bij de brand in het Momart-magazijn in 2004. Dat magazijn was van de kunstverzamelaar Charles Saatchi, de eigenaar van de Saatchi Gallery. Carl was curator van de expositie 'Minky Manky' (12 april tot 14 mei 1995), met werk van o.a. Sarah Lucas, Damien Hirst, Gary Hume en jou. In 1997 verscheen jij in de tv-show 'Is Painting Dead?', met een discussie over de Turner Prize. Jij was dronken en jij bent vloekend weggelopen. In 1999 exposeerde jij 'My Bed' in de Tate Gallery. Zo zag jouw bed er uit na 4 dagen alcoholgebruik vanwege een suïcidale depressie als gevolg van relatieproblemen. Jij toonde o.a. lakens met lichaamsafscheidingen, ondergoed met menstruatiebloedvlekken, sigarettenpeuken, anticonceptiepillen, condooms en geld. In 2014 is het bij Christie's voor ruim 2.5 miljoen pond verkocht. Steven Hamper zei, dat hij nog een oud bed van jou in zijn schuur had staan. Die wilde hij best voor 20.000 pond verkopen.

In juli 1999 maakte jij enkele monoprinttekeningen van prinses Diana voor de expositie 'Temple of Diana' in The Blue Gallery in Londen. Zo was er o.a. 'They Wanted You To Be Destroyed' en 'It makes perfectly sense to know they killed you'. George Michael en zijn partner, de kunsthandelaar Kenny Goss, verzamelden jouw werk, net als Elton John. Van de 25 werken, die George en Kenny van jou hadden, was 'George Loves Kenny' uit 2007 er één. Jij bent bevriend met Ronald David Wood van The Rolling Stones. Ronald's schilderkunst is door jouw werk geïnspireerd. Jij was ook met David Bowie bevriend en jij verbleef op het landgoed Ashcombe van Madonna. Voor jouw vriendin Kate Moss maakte jij het neonwerk 'Moss Kin' en een naakttekening. Voor jouw vriend, de kunstschilder Matthew Collishaw, maakte jij de monoprint 'MatKin'. Matthew is getrouwd met de kunstenares/taxidermiste Polly Morgan, met wie hij twee zonen kreeg. Kate Moss kocht werk van Polly en Polly wordt door Banksy gewaardeerd. Jij bent door de Ierse portretschilder Reginald Gray (1930 - 2013) geportretteerd. Reginald was een goede vriend van Brendan Behan.

In 1999 hebben Steven Hamper en Charles Thomson de kunstbeweging Stuckism opgericht, tegen conceptuele kunst gericht. Doordat jij tegen Steven zei, dat hij vast zat met zijn geschilder, kwam hij op het idee van Stuckism. Steven en jij braken met elkaar. Van november 2002 tot januari 2003 was jouw expositie 'This Is Another Place' in Modern Art Oxford te bewonderen. In 2006 verscheen jouw autobiografie 'Strangeland'. In 2007 stond jouw expositie 'Borrowed Light' op de Biënnale van Venetië, met o.a. grote schilderijen van jouw benen en vagina, 'Asleep Alone With Legs Open' en 'Masturbating'. In 2007 werd jij tot Royal Academician benoemd. In 2008 was jouw eerste, grote overzichtsexpositie in de Scottish National Gallery of Modern Art in Edinburgh. Uit dankbaarheid schonk jij de Schotse Gallery jouw werk 'Roman Standard', wat minimaal 75.000 pond waard is. Na het overlijden van jouw moeder ging jij in 2016 weer in Margate wonen, na ruim 30 jaar in Londen. Jouw vader was al overleden. In 2011 was er een grote overzichtsexpositie in de Hayward Gallery in Londen, met schilderijen, tekeningen, foto's, textiel, video's en beeldhouwwerken. In 2011 was er ook de expositie in jouw Gregoriaanse huis uit de jaren 1770 op Fitzroy Square, gebouwd door Robert Adam. Ook met geborduurde teksten en handgeweven wandtapijten. Vanaf 2011 ben jij lerares aan de Royal Academy.

In het voorjaar van 2020 kreeg jij de diagnose plaveiselcelblaaskanker en in de zomer van 2020 werden jouw blaas, baarmoeder, eierstokken, lymfeklieren, een deel van de dikke darm, de urethra en een deel van jouw vagina verwijderd. Jij kreeg een urinestomazak en jij bleef in remissie. In december 2020 had jij de galerietentoonstelling 'The Loneliness of the Soul' in de Royal Academy of Arts, samen met werken van Edvard Munch. In 2022 opende jij de TKE Studios in een oud badhuis/mortuarium nabij het strand van Margate. Het ligt op 5 minuten lopen vanaf jouw huis en studio. TKE staat voor jouw naam. Jouw academie biedt gratis les en studioruimtes voor 20 studenten. Jouw vriendin Vivian Westwood geeft er ook les. Er mag niet worden gerookt en geen harde muziek gedraaid. Verder zijn er geregeld kunstwerkkeuringen. In december 2023 kreeg jij complicaties na een operatie aan jouw dunne darm. Jij werd in een ziekenhuis in Phuket verzorgd.
Jouw schilderij 'Like A Cloud of Blood' uit 2022 werd voor 2.322.000 pond verkocht. In jouw woonkamer hangt 'The Ship', een hommage aan William Turner. Op de Apollolaan 171 in Amsterdam-Zuid staat jouw neonkunsttekst 'The more of you the more I love you'.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
24 februari 2024


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 6 stemmen 56



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)