Inloggen
voeg je column toe

Columns over actualiteit

ROBO SAPIENS

Haar fysiotherapeut was erover begonnen, over robotica. Of ze de reportage met Jelle Brandt Corstius ook had gezien zondagavond. Ja dat had ze. JBC, inmiddels vader van een peuter, vroeg zich erin af hoe de toekomst van zijn dochtertje eruit zou zien nu de kunstmatige intelligentie in opmars is. Speciaal voor hem was een robot gebouwd ongeveer net zo groot als een basisschoolkind die op de een of andere manier iets vrouwelijks had. Robin had JBC haar genoemd. Dat kon zowel voor een jongen als voor een meisje. Ze was vertederend. Een coupeuse mat haar een strak rokje en jasje aan. Robin gaf braaf handjes en zwaaide haar handen in de lucht bij het zien van bepaalde gebouwen in Londen waarvan ze onder de indruk was.
Ook in het programma JBC’s dochtertje Mae, maar dan op 85 jarige leeftijd. Met een voice over vertelt zij hoe men in het jaar 2100 tegen liefde, dood en zingeving aankijkt. In de eerste aflevering worden we nog niet veel wijzer van haar. Ze zei dat het haast niet mogelijk is in woorden uit te leggen hoe het leven in haar tijd is veranderd. Hopelijk komt dat in de nog komende afleveringen. Vaststaat dat de mens uit 2017 over driehonderd jaar in de ogen van de dan levende aardbewoners een soort Neanderthaler is. De komende twintig jaar verandert de wereld evenveel als in de afgelopen 300 jaar. Na de fascinerende eerste aflevering volgde het informatieve programma Tegenlicht, waarin denkers toelichtten hoe de verre toekomst er uit zal zien.

Zaak is de robot in het gareel te houden. De mens moet de baas blijven. De in Rusland geboren SF schrijver Isaac Asimov, een van de drie beste sience fiction schrijvers van de 19e eeuw, gaf in zijn boek I Robot uit 1950 (in het Nederlands verschenen in 1966) drie gedragsregels oftewel wetten weer waaraan de robots zich dienden te houden: ‘Een robot mag een mens geen letsel toebrengen, noch laten overkomen. Een robot moet door mensen gegeven orders uitvoeren, behalve als die orders in strijd zijn met de eerste wet. Een robot moet zichzelf beschermen, zover als dat niet in strijd is met de eerste en tweede wet.’
Iets om bij stil te staan, want zou het in de toekomst lukken om mens, machine en moraal op een lijn te krijgen? Zouden robots uitgeroepen worden tot goden?

Een van de denkers voorspelde dat er voor iedereen genoeg voedsel en medicijnen zouden zijn, maar geen werk. Volgens hem zou de mens zich ledig houden met computerspelletjes en virtual reality. Nou daaraan moest zij noch haar fysiotherapeut denken! Volgens een van de denkers leefde de mens nu al in een soort virtual reality met zijn geloof in God. Die uitspraak moesten zij en haar fysiotherapeut even laten bezinken.

Zij sprak haar bezorgdheid nog uit over het gebrek aan lichaamsbeweging als iedereen zittend spelletjes deed, maar de fysiotherapeut opperde dat ook daar wel een oplossing voor zou worden bedacht. Zij zag de mens eigenlijk al met een harnas of metalen skelet bijeengehouden worden, omdat zijn lichaam zo verslapte. Nog even kwam aan bod dat organen in de toekomst steeds makkelijker zouden worden kunnen vervangen en de mens steeds ouder zou kunnen worden. Zou de mens op een gegeven moment half robot half mens zijn? Zouden er androïden rondlopen in zijn wereld; kunstmatige, op de mens lijkende entiteiten? Technologie hoort gewoon binnen de (natuurlijke) evolutie werd er met klem beweerd. Er waren nu al robots die kleine robotjes kregen. Zij hoopte nog eens een weekendje maan te kunnen boeken. Dit alles plus de denkbeelden van de geleerden zouden bewaarheid kunnen worden, mits er niet eerder met atoombommen werd gegooid en de aarde ophield te bestaan, zoals een van hen beweerde.
Zo ging het van homo sapiens naar robo sapiens en dat alles tijdens haar oefeningen bij de fysiotherapeut!

Schrijver: Anneke Haasnoot, 1 november 2017


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.6 met 5 stemmen aantal keer bekeken 277

Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Olean, 6 jaar geleden
Een mooi inkijkje in de Untergang des Morgenlandes, Anneke. Intrigerend ook. Wat hadden de denkers over het denkvermogen te melden van deze toekomstige generaties in hun harnas stervende gameverslaafde androïden?
Anneke Haasnoot, 7 jaar geleden
Nouou, Joanan, ik vraag me ook wel eens af hoe het leven er voor mijn nageslacht uit zal zien in de verre toekomst. Natuurlijk heel anders vermoedelijk dan sommige experts nu menen te kunnen voorspellen. SF films blijven me intrigeren, maar het is en blijft fantasie.
Joanan Rutgers, 7 jaar geleden
Ik was totaal niet onder de indruk van die stomme robot, die door Jelle overdreven werd aanbeden. Ik had direct zin om die stupide Robin in de achterklep van een vuilniswagen te smijten. Zijn dochter Mae daarmee confronteren leek mij op een vorm van kindermishandeling. Het gebrek aan tederheid bij de mensheid kan nooit door de technologie worden hersteld. Robotten zijn illusies en vergroten de menselijke eenzaamheden. Jelle ziet ze vliegen! (-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)