Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Daniel Kahneman (1934 - 2024)

Eén van de belangrijkste boeken die ik gebruik om de wereld te begrijpen en om mijn eigen boeken te schrijven, is het boek 'Thinking fast and slow' van Daniel Kahneman. De beroemde psycholoog en Nobelprijswinnaar beschrijft ons brein aan de hand van de metafoor van de snelle denker en de langzame denker. Hij is de strijd aangegaan met het idee dat de mens rationeel is.

Je denkt dat je de langzame denker bent. Die langzame denker is je bewuste denken. Die wikt en weegt en legt uit waarom je doet wat je doet. Kahneman legt uit, dat die langzame denker vooral achteraf uitlegt waarom je doet wat je doet. Veruit de meeste beslissingen worden genomen door de altijd alerte, altijd aanwezige snelle denker. De langzame denker is lui en als je moe bent, ligt hij al snel te ronken in je achterhoofd en doe je alleen nog maar wat je snelle denker beslist.

Als je moe bent, eet je koekjes die de langzame denker je niet toestaat, sla je iemand op je bek, terwijl de langzame denker vindt dat je je moet inhouden en koop je een dure jurk waarvan de langzame denker niet kan bedenken wanneer je die ooit zou kunnen willen dragen. Als je iets wijs wil doen, of strategisch, of ergens aan wil werken dat over een jaar of over tien jaar af is, dan heb je de langzame denker nodig.

Maar, zo legt Kahneman uit, die snelle denker is ontzettend handig en neemt heel vaak precies de juiste beslissing. Als je voelt dat iemand niet goed voor je is, is dat de snelle denker. De langzame denker kan dan nog wikken en wegen en alles afwegende beslissen dat het toch beter voor je is om met hem om te blijven gaan. De langzame denker kan dus ook grote fouten maken.

Kahneman schrijft in zijn beroemde boek nog veel meer. Het blijft het lezen waard. De wereld is een groot man verloren. De strijd tegen het mensbeeld dat de mens rationeel is, gaat voort. Als je boeken achteraf aan iemand kan opdragen, dan zou ik mijn boek – Het Kleine Verschil Dat Alles Verandert – wel aan hem willen opdragen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 29 maart 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

5.0 met 3 stemmen 32



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)