Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lees de laatste column over de actualiteit

Laatst geselecteerde dagcolumn:

Bingen met mijn moeder

dagcolumn
3.1 met 7 stemmen 30
Mijn uitgever zei nog voordat het boek een titel had, dat 'Het Kleine Verschil Dat Alles Verandert' ook door mensen met een MBO-opleiding moest kunnen worden gelezen. Hoewel ik vaak hoor dat mijn teksten goed te lezen zijn, heb ik daar dan ook rekening mee gehouden.
Mijn goede moeder belde me en vroeg of ik wist dat er een serie over de Sacklers op televisie was. Nee, dat wist ik niet. Morgen (zaterdag) was de laatste aflevering, legde ze uit, of ik dan ging kijken. Ik legde uit dat ik bezoek…

Hoge Raad faalt: gekend onrecht (157)

dagcolumn
4.9 met 204 stemmen 3.970
In de herhaling op maandag: totdat een nieuw proces zal plaats vinden.
---------------------------------------------------------------------------------------
De juridisch zeer geschoolde dames en/of heren van de Hoge Raad laten het vonnis in zake de Arnhemse Villamoord voor wat het is. Mensonterend. Motivatie: Het Arnhemse hof had zich ooit gebogen over de politieverhoren en had die als betrouwbaar (!) bestempeld...
Je hoeft geen jurist noch psycholoog te zijn om na het zien van de verhoren -…

Duidelijkheid

dagcolumn
3.6 met 9 stemmen 47
We eisen duidelijkheid. Transparantie. Burgers kunnen alleen hun overheid vertrouwen als de overheid laat zien wat ze doet. Niemand waagt dat te betwijfelen. De politicus die zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt is spekkoper.
Althans, dat zou je denken. Tom-Jan Meeus waagt bovenstaande allemaal te betwijfelen en sterker nog, hij stelt in zijn boekje 'Duidelijkheid' precies het omgekeerde. Democratie is gebaat bij onduidelijkheid. Politiek werkt alleen met achterkamertjes. Burgers kunnen…

Waarom populisten nooit winnen

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen 42
Vorige week beschreef ik in de column waarom links nooit wint, dus wie nu denkt dat ik specifiek populisten wil pakken vergist zich.
Gisteren keek ik ter lering en ergernis, nee, geen vermaak, naar de mensen van Ongehoord Nederland die weer eens heel erg vaak uitlegden dat er nooit naar hen werd geluisterd en dat de NPO hen wilde pakken. Wat ik in het hele verhaal miste was waarom de NPO hen wilde pakken en wat hun bewijs was. Het was allemaal wat ge-beweer en weinig feiten.
Maar als je wilt…

Waarom links nooit meer wint

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 52
Sinds jaar en dag heeft Nederland rechtse kabinetten. Eigenlijk is er maar één links kabinet geweest en dat was Den Uyl I. Wie dat heeft meegemaakt weet dat zijn kabinet heel smalle marges had. Rechts is er dankzij Wiegel in geslaagd om dit kabinet zo roemrijk te maken, dat sinds de val van dat kabinet over de grondpolitiek - Van Agt zou er later spijt van krijgen - dat sinds 1977 rechts voor alle problemen van het land de oorzaak zocht bij dit kabinet Den Uyl I. Het tweede kabinet Den Uyl…

Daniel Kahneman (1934 - 2024)

dagcolumn
5.0 met 3 stemmen 32
Eén van de belangrijkste boeken die ik gebruik om de wereld te begrijpen en om mijn eigen boeken te schrijven, is het boek 'Thinking fast and slow' van Daniel Kahneman. De beroemde psycholoog en Nobelprijswinnaar beschrijft ons brein aan de hand van de metafoor van de snelle denker en de langzame denker. Hij is de strijd aangegaan met het idee dat de mens rationeel is.
Je denkt dat je de langzame denker bent. Die langzame denker is je bewuste denken. Die wikt en weegt en legt uit waarom je…

Mansplaining

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen 73
Een week voordat mijn boek "Het Kleine Verschil Dat Alles Verandert" het licht ging zien, liep ik op met twee mannen die bezig waren elkaar gelijk te geven dat religie niets was. Schijnheilige kerkvaders belazerden de goedgelovigen, zo’n soort verhaal. En dan moet je net mij hebben.
Ik geloof niet in een God, maar wel in mensen. En wie in mensen gelooft, kan niet geloven dat miljoenen mensen eeuwenlang gek zijn. Dus als mensen vijfduizend, tweeduizend of duizend jaar, respectievelijk de…

Vrede

dagcolumn
4.4 met 7 stemmen 121
In Nederland zijn verschillende stromingen die allemaal vrede willen. Aan de uiterst rechterkant is er een stroming die wil dat we stoppen met het steunen van de Oekraïners. Zij willen dat Zelensky over een eervolle vrede gaat onderhandelen met de agressor. Poetin zou dan blij zijn met Oekraïne, maar we weten nu al dat hij op zijn minst Wit-Rusland, Georgië en Moldavië als volgende prooien ziet. En waarom zou hij daar stoppen? Richting het zuiden zijn er nog Kirgizië, Kazachstan,…

Kabinetsformatie

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 67
Mijnheer Wilders heeft 25% van de stemmen gekregen. Sommige mensen merken op dat zijn kiezers niet alle standpunten van Wilders ondersteunen en dat zal best, maar ik ken niemand die alle standpunten van een politieke partij kent, laat staan dat hij ze allemaal ondersteunt. Ik steun ook zeker niet alle standpunten van de PvdA. En GroenLinks moet ik er tegenwoordig bij zeggen, maar dat lukt mij nog niet goed.
We kiezen dus niet een politicus vanwege diens programma. We kiezen een politicus omdat…

Het kleine verschil

dagcolumn
4.4 met 5 stemmen 74
Over twee weken ligt hij in de boekhandel. Nu maak ik er al wel reclame voor om er in ieder geval voor te zorgen dat de dertig plekken in Godert Walter vol zitten. Ondertussen valt de uitgever mij lastig met drukproeven, de omslag, de persberichten en het verzoek om een journalist te regelen. Het boek, waar ik twintig jaar geleden aan begon, begint vorm te krijgen, maar is nog steeds een digitaal plaatje.
Ondertussen krijg ik de eerste reacties op de informatie die ik, boekhandel Godert Walter…

Fraudebeleid in Nederland kil, meedogenloos en schofterig

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 115
In ruim vijfhonderd pagina’s zet een parlementaire enquêtecommissie uiteen hoe overheid, media en het parlement in een soort ‘giftig’ samenspel grote groepen burgers in hun bestaan ‘vermorzeld hebben met ronduit schofterig (mijn term) beleid. ‘Blind voor mens en recht’ heet het bikkelharde rapport over het fraudebeleid van de afgelopen dertig jaar in dit stoere, soms laffe en geldbeluste, gierige en bang voor ‘een dief van je eigen portemonnee te zijn’ landje aan de Noordzee.…
Lord Wanhoop27 februari 2024Lees meer…

Landverraad

dagcolumn
4.4 met 5 stemmen 69
Om landverraad te kunnen plegen moet je landgenoot zijn. De vijand kan geen landverraad plegen, want die is nu eenmaal de vijand. Van de vijand mag je vijandigheden verwachten.
Sommige mensen krijgen twee landen. Mevrouw Khavana is zo iemand. Ksenia Khavana, 33 jaar oud, heeft de Amerikaanse nationaliteit gekregen. Als Amerikaanse kan ze haar vader- of moederland niet verraden, maar aangezien ze ook Russin is, kan ze nog steeds haar vaderland verraden.
Ze is in Jekaterinenburg gearresteerd.…

Bij Vandaag Inside is het gelach eerder martelend dan bevrijdend

dagcolumn
5.0 met 5 stemmen 288
Lauwerkransen en complimenten voor Pieter Omtzigt ongeveer dagelijks vanuit de roeptoeter Johan Derksen, nog niet zo lang geleden. Nu in straattaal tussen gehinnik over poep-, plas- en seksgrapjes over en weer, pek en veren voor de noeste arbeid van Omtzigt. Met brede armgebaren onder het mom ‘kan mij niks verrotten wat het publiek van mij vindt’, neemt Derksen quasi autoritair velen de beroerde maat. Termen als een ‘eikel’, ‘droplul’ of ‘sukkel’ stromen in modderige watervallen…

En nu is het aan ons, dûh

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 58
Een boek een titel als ‘En nu is het aan ons’ stuit me altijd wat tegen de borst. Het doet me meteen terugdenken aan de verstandige woorden van Willem Drees die uitlegt dat de politiek de burger nooit het gevoel kan geven dat de burger veel invloed heeft. Dat kan niet in een land met acht miljoen inwoners, schreef Drees, en dus ook niet met het dubbele. Zelfs digitale middelen helpen niet. Het zal dus nooit aan ons zijn.
Het boekje van Eva Rovers met deze titel viel me echter aan alle…

Omtzigt en de beleving van de kiezer

dagcolumn
4.4 met 5 stemmen 145
Te midden van gekrakeel, geharrewar over vormgeving en inhoud en ander gedoe rondom de informatieperiode voor een nieuw kabinet, mag ik deze thans geplaagde politicus Omtzigt enige overwegingen van een kiezer meegeven. We gaan even terug naar voor de verkiezingen. Toen toonde Omtzigt zich als Neerlands Hoop in Bange Dagen. Vooral voor teleurgestelde kiezers die genoeg leken te hebben van de spelletjespolitiek van de toenmalige premier. Hoe verbaal behendig de heer Rutte ook was en is. Omtzigt…
Karel Jong13 februari 2024Lees meer…

God woont in het Kremlin

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 113
Driessen, Krielaars en Peek verzamelden een prachtige en verschrikkelijke bloemlezing van ooggetuigenverslagen over de Russische geschiedenis. Aan de ene kant prachtig, want het laat een breed scala van mensen aan het woord waardoor de lezer inzage krijgt in de Russische geschiedenis met natuurlijk de bekende namen van Peter de Grote, Catharina de Grote en Stalin, maar ook tal van minder bekende namen. Tegelijk is het een verschrikkelijke bloemlezing waarin de ene politieke moord de andere…

Commissie Van Rijn over veiligheid bij NPO: ‘Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan’

dagcolumn
4.3 met 14 stemmen 387
Na deining vorig jaar bij De Wereld Draait Door over geschreeuw en vernederingen van medewerkers door de presentator, publiceerde vandaag de Commissie Van Rijn haar rapport over een breed onderzoek onder de NPO over de stand van zaken omtrent de veiligheid van de werksituaties bij de Publieke Omroep. De Commissie zegt geschrokken te zijn van het aantal ongewenste gedragingen en de effecten daarvan op welbevinden van medewerkers. Uiteraard gaan erin in deze sector, waar werkdruk en creativiteit…

Ik zou niet weten waarnaartoe

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 115
Onlangs schreef Tom-Jan Meeus een snijdend stuk voor de NRC. Netjes fileert hij de coalitiepartijen die probeerden de spreidingswet tegen te houden. Niet alleen de VVD en niet alleen Yesilgöz hebben er een potje van gemaakt, nee, heel rechts. Ze hebben zo erg gefaald, dat je haast begint te geloven dat ze het expres hebben gedaan.
Meeus noemt vier punten. Het begint met Pieter Omtzigt die op 12 september voorstelt om de spreidingswet niet controversieel te verklaren. Allerlei andere wetten…

Overtuigend waar?

dagcolumn
3.4 met 8 stemmen 88
Het boekje 'Voor Ieder Wat Waars' van Rob Wijnberg leest lekker weg en heeft zeker wat hoogtepunten. Vooral waar het gaat over de geschiedenis van waarheid, laat hij mooi zien dat we de waarheid op een heel andere manier kunnen zien. In lang vervlogen tijden bood God die waarheid en mochten wij mensen zo nu en dan een glimp ervan zien. Dit veranderde met de Renaissance als mensen eerst, zoals Erasmus en Luther, de waarheid in de Bijbel gaan zoeken, maar al gauw ook in de natuur. Eigen…

Handelaars in onzekerheid

dagcolumn
4.6 met 5 stemmen 115
Naomi Oreskes en Erik Conway hebben een kloek boek geschreven met de titel Merchants of Doubt. Helaas is dit voor zover ik zie niet vertaald, maar ik kan er wel in het Nederlands over vertellen.
Het is een zeer goed onderbouwd boek, een gedegen werk en belangrijk ook, maar ik raad het niet aan en wel hierom. Het is niet om door te komen, tenzij je toevallig getraind bent in wetenschapsliteratuur. Met 1109 noten die niet zelden ook weer bestaan uit een of meer alinea’s, wordt alles onderbouwt…
Meer laden...