Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Duidelijkheid

We eisen duidelijkheid. Transparantie. Burgers kunnen alleen hun overheid vertrouwen als de overheid laat zien wat ze doet. Niemand waagt dat te betwijfelen. De politicus die zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt is spekkoper.

Althans, dat zou je denken. Tom-Jan Meeus waagt bovenstaande allemaal te betwijfelen en sterker nog, hij stelt in zijn boekje 'Duidelijkheid' precies het omgekeerde. Democratie is gebaat bij onduidelijkheid. Politiek werkt alleen met achterkamertjes. Burgers kunnen alleen hun overheid vertrouwen als ze niet alles weten. Wie onder de motorkap kijkt, ziet dat ook de mooiste Ferrari vies is.

Meeus bouwt in zijn korte boekje een prachtig pleidooi op voor politici die niet zeggen wat ze bedoelen, maar juist politici die vaag kunnen blijven. Lubbers is zijn held. Als die met de pers had gesproken, gingen de journalisten bij elkaar te rade om te kijken wat er was gezegd tussen de vele woorden die niets zeiden. Vaak kwamen ze er niet uit.

Maar Lubbers maakte wel beleid. Hij zat bijna net zo lang als Rutte, maar hij veranderde Nederland wel. Hij bracht wel de financiën op orde. Rutte hield de financiën op orde, dat moet je hem nageven, maar verder bracht hij weinig tot stand (behalve in de vijf jaar dat hij met de PvdA regeerde, maar de PvdA heeft nog spijt van die regering). De enkele keren dat de kabinetten Rutte wel iets deden, was dat niet in het belang van de mensen. De erfenis van de kabinetten Rutte zijn de Toeslagenaffaire en de Aardgasbevingsellende. De Toeslagenaffaire vooral is een kind van duidelijkheid: de Bulgarenfraude moest en zou worden aangepakt. De hele Kamer viel erover en hoewel de minister nog wat tegenstribbelde, is er inderdaad aangepakt. Fors aangepakt. Alleen bleek vandaag dat wel veel was aangepakt, maar de Bulgarenfraude nog steeds een probleem is.

Tel uit je winst. Om terug te komen bij Meeus: duidelijkheid is dus zelfs gevaarlijk. Het is gevaarlijk voor de democratie, want als politici aan de macht komen die duidelijkheid eisen, wordt gevaarlijk én inefficiënt beleid gemaakt. Veel fraudeurs worden onterecht aangepakt en de echte fraudeurs komen ermee weg.

Het boekje 'Duidelijkheid' is dus een pleidooi voor onduidelijkheid. En ik ben overtuigd.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 17 april 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.6 met 9 stemmen 47



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)