Inloggen
voeg je column toe

Columns

Apparaten door de tijd heen

Mijn wasmachine, die ik vorig jaar nieuw heb moeten kopen, bleek na een gedraaide was voor het eerst niet goed te hebben gecentrifugeerd. Op al mijn oude machines had ik een aparte stand voor centrifugeren die met eenzelfde knop, waarmee je ook je programma’s instelt, werd bediend. Bij mijn huidige apparaat (een AEG) staat het woord centrifuge op het bedieningspaneel van het apparaat maar ik had geen idee hoe ik deze in moest stellen. Na de handleiding erop te hebben nageslagen bleek, nadat ik het katoenprogramma had gekozen, ik hierin de centrifuge apart kon instellen nadat dit uit een poging vanuit de eco-stand niet gelukt was. Na een eerste poging om het te veel aan nattigheid eruit te krijgen bleek het nog niet goed droog. Wellicht dat ik de trommel te vol heb gedaan bedacht ik. Ik haalde er wat was uit en inderdaad bleek dit het geval.

Apparaten, waar zouden wij in onze huidige samenleving nog zijn zonder. Ze zijn niet meer weg te denken in ons huishouden. In een artikel, geschreven september 2022, op de site van Quest.nl vind je een lijstje van de ontstaansgeschiedenis van acht elektrische huishoudelijke apparaten. In volgorde van schrijven in het artikel benoemen zij de volgende apparaten: het strijkijzer in 1882, de stofzuiger in 1902,de wasmachine in 1904, het tosti-ijzer in de jaren twintig, de vaatwasser in 1924, de droger in 1938, het koffieapparaat in 1954 en de magnetron in 1955. Zelf maak ik alleen gebruik van de eerste drie apparaten.

Annegreet van Bergen uit Zutphen schreef zelfs een boek over de opkomst van huishoudelijke apparaten na de Tweede Wereldoorlog met de titel ‘Een [ongewone] geschiedenis van doodgewone dingen’. In een artikel van het Gelders Dagblad in oktober 2022 vertelt zij dat de wasautomaat de moeder van alle huishoudelijke apparaten is. Maar tevens dat met deze uitvinding vrouwen meer tijd kregen om zich ook met andere dingen bezig te houden en om te emanciperen. Zij stelt hier zelfs dat voor de wasmachine een standbeeld zou moeten worden opgericht.

Design Museum Den Bosch heeft een expositie tot en met 23 juni met als titel: Mannen, vrouwen en hun apparaten. In een toelichting op de tentoonstelling schrijft het museum: ‘Stofzuigers en wasmachines maakten het huishoudelijk werk lichter, koelkasten, fornuizen en mixers veranderden ons voedsel, radio en televisie werden nieuwe huisgenoten’. Voor wie interesse heeft is er een collectie van meer dan 300 koffiezetapparaten, haardrogers, stereotorens, televisies en andere kleine huishoudelijke apparaten te zien. De producten zijn afkomstig uit drie grote collecties die nooit eerder zijn tentoongesteld.

De ontwikkelingen in de techniek evolueren keer op keer en ook zijn die van invloed op gebruiksvoorwerpen die ons leven steeds meer ter wille zijn, hetzij via apps, hetzij via de stem of internet. Slimme apparaten maken gebruik van het internet en zouden volgens de ontwikkelaars onmisbaar zijn om het leven van de mens van alle gemakken en comfort te voorzien. Maar er kleven ook nadelen aan deze technologische ontwikkelingen als kwetsbaarheid voor storingen en hackaanvallen die de systemen platleggen.

Volgens mediawijsheid.nl hebben veel slimme apparaten nog onvoldoende een veilige internetverbinding waardoor de persoonlijke leefomgeving gevoelig is voor online inbraken. Updates zouden bemoeilijkt worden en persoonlijke gegevens en wachtwoorden hierdoor makkelijk te achterhalen. Op de site van de Rijksoverheid kun je lezen dat er minimumeisen komen voor de digitale veiligheid van apparaten die met het internet zijn verbonden, het zogenoemde Internet-of-Things (IoT). Producten die hier niet aan voldoen zijn vanaf medio 2024 op de gehele EU-markt verboden. Voor mij hoeft het allemaal niet zo. Het enige wat ik smart heb is de energiemeter.

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/10/29/minimumeisen-aan-digitale-veiligheid-slimme-apparaten

Schrijver: Jet Rood
18 mei 2024


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.4 met 7 stemmen 67



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)