Inloggen

biografie: Adriaan Lakerveld

1976-1999

[Amsterdam 1976 – 1999]

Op vierjarige leeftijd gaat Adriaan naar de kleuterklas van de vrije school ‘Geert Groote’. Wanneer hij heeft leren lezen, leest hij al snel het ene boek na het andere. Favoriet is ‘Het oneindige verhaal’ van Michael Ende. Hij vindt inspiratie in de  poëzielessen op school. Hij maakt in 1991 onder meer het gedicht 'Stilte'.

Een succes is zijn eindwerkstuk voor de Vrije School in 1994. Dit bestaat uit een combinatie van verhalen en gedichten. Bij de podiumpresentatie blijkt dat hij zijn werk ook weet over te brengen. Hij draagt zijn werk graag voor aan een groter publiek, van de lokale radio tot het podium van Poetry International.


Na zijn schoolperiode (VWO) wil hij zijn tijd wijden aan het schrijven van boeken. Hij gaat tekstschrijven studeren aan de Hogeschool Noord-Holland.

In 1991 bracht onderzoek van zijn scoliose (kromme rug) een goedaardige tumor in zijn ruggenmerg aan het licht, waaraan hij in dat jaar geopereerd is. In 1996 meldt hij zich bij neurochirurgie vanwege moeilijk te verklaren pijn in zijn been. In  1998 wordt een tumor uit zijn voorhersenen verwijderd.

Hij toont de buitenwereld vooral zijn gezonde krachtige kant, ook als hij beseft dat zijn toekomst beperkt is. Hij heeft zijn school en zelfstandige woongelegenheid moeten opgeven. Zijn gezondheidstoestand verslechtert. Door een chemokuur in april 1999 voelt hij nieuwe energie, organiseert een verjaardagsfeest en begint een dagboek. Hij herleest zijn werk en verbaast zich erover hoeveel van zijn werk over leven en dood gaat. Eind augustus 1999 neemt hij afscheid van zijn omgeving.

In zijn dagboek schreef hij in zijn laatste maanden: '…ik zou wel willen huilen…' en: 'Ik besef dat dat hele gedoe van leven en doodgaan deel is van een groot geheel, en wat valt er dan nog te huilen?'

Hij vertelde tot tranen toe geroerd te zijn geweest bij twee momenten uit een voorstelling van de 'Faust', waarin het sterven verbonden is met een nieuw begin.

 

Zijn dood is het begin van het uitkomen van ‘Aan de oever van iets staan’.

Werk:

De tijd..., 1995  
Vragen, 1997  
In het slakhouten glas, 1997
 

Aan de oever van iets staan, 1999