Inloggen
In de loop van 2020 wordt de site Nederlands.nl (incl. de bijbehorende domeinnamen) ter overname aangeboden door de eigenaar/hoofdredacteur, die in maart 2020 de mooie leeftijd van 77 jaar bereikt en graag de site ter overname aanbiedt aan een persoon, bedrijf of instelling, die de site verder wil uitbouwen.

Men kan met hem hierover in overleg treden via mostertman@nederlands.nl

tabblad: dagcolumn

Lees de laatste column over de actualiteit
< vorige | alles | volgende >

Laatst geselecteerde dagcolumn (nr. 3.427):

De grootste Belgische schilder?

De beroemde schilder Jan van Eyck was net zo Nederlands als Rembrandt van Rijn. Daar staat tegenover dat Jan van Eyck meer Belg is dan Rembrandt. Dat zit zo.

Rembrandt werd in de tachtigjarige oorlog geboren: 1606. In die tijd bestond Nederland niet, maar waren er een aantal opstandige provinciën, zoals men toen zij, de Zeven Provinciën die probeerden de Nederlanden te veroveren en er was een deel dat door Philips II werd bestuurd die hetzelfde gebied weer onder zijn controle probeerde te krijgen. Rembrandt werd in een burgeroorlog geboren. Hij leefde in het gebied dat door de opstandige provincies werd bestuurd. Toen in 1648 de burgeroorlog eindigde, waren de Nederlanden opgesplitst in de Republiek der Zeven Provinciën of Noordelijke Nederlanden, en de Zuidelijke of Spaanse (later Oostenrijkse) Nederlanden. De Noordelijke Nederlanden zouden na een korte samenvoeging in 1815 in 1830 gewoon Nederland gaan heten en de Zuidelijke zouden België gaan heten.

Dus Rembrandt woonde in een land dat later Nederland zou worden, maar Jan van Eyck woonde in een land dat er nog niet over nadacht of ze zouden opsplitsen. Ze waren (met andere gebieden) maar net samengebracht onder de Bourgondiërs. Bovendien woonden er in die tijd helemaal geen naties in het gebied. Hitler en Baudet waren nog anachronismen. Van Eyck was geboren in Maaseik, een plaatsje dat aan de Maas ligt, in Limburg (nu Belgisch Limburg). Hij werkte het grootste deel van zijn leven in Brugge, toen Vlaanderen – een heel ander gebied, met een andere wet, andere taal, andere gewoonten, maar toevallig wel dezelfde vorst.

Tijdens de tachtigjarige burgeroorlog vluchtten veel protestanten vanuit het zuiden naar het noorden. De nakomelingen van degene die naar het noorden gingen zijn Nederlanders geworden en wie achterbleef werd Belg. Pas later, toen België was uitgevonden, werd Van Eyck een beroemde Belg, maar in de tijd van Van Eyck kon dat helemaal niet. Het is dus raar om te zeggen dat Van Eyck de grootste Belgische schilder is, want voor 1830 bestonden er geen Belgen.

Zo is het ook een beetje raar om Rembrandt een Nederlander te noemen. De opstand was wel al begonnen en hij woonde in het noordelijke gebied. Het is daarom iets logischer om hem Nederlander te noemen dan om Van Eyck Belg te noemen. En toch, zo groot is het verschil niet.

Suzanne Schulting, ja, dat is een Nederlander. Hoewel. Eigenlijk is ze een Friezin uit Tijnje.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 27 feb. 2020


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

2,0 met 1 stemmen 34Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)