Inloggen
voeg je column toe

Columns

Lees ingezonden columns, voeg zelf een column toe

Laatst geselecteerde column (nr. 2.336):

Waar word jij blij van?

Sedert een week heb ik het fotograferen weer opgepakt. Gezien ik een nieuwe telefoon diende aan te schaffen, verschafte mij dit ook de mogelijkheid voor een andere camera in deze. Op mijn oude telefoon was ik niet onder de indruk van de kwaliteit van de kleuren, vond het wat nep en genoeg té om het dan gewoon te laten. Het leuren met mijn spiegelreflexcamera daar had ik geen zin meer in omdat ik dan vervolgens de foto’s eerst op de computer moest zetten om ze al dan niet te bewerken en te kunnen delen. Ik wil eenvoudigweg lekker plaatjes schieten. Het besef was er al gauw hoezeer ik dit heb gemist en dat ik hier blij van word. En hoe leuk is het om ze op sociale media te delen.

Al snel ondervond ik dat ik weer veel intenser mijn omgeving observeer omdat mijn oog op zoek is naar mooie scenes, composities om te fotograferen. Het maakt mij alerter, ik kom in beweging en geniet meer van het buiten zijn. In mijn fotografiepauze zag ik wel eens een mooi shot dat ik dan vervolgens in mijn gedachte maakte en bij mijzelf zei: ‘Dat had een mooie fotomomentje geweest’. Mijn eerste drie serie foto’s die ik gedeeld heb zijn ter promotie van mijn woonplaats, #(noord)hollandbovenamsterdam, #highlights, #enkhuizen.

Erasmus University Rotterdam plaatste op 14 augustus 2023 een artikel ¹ op hun site ‘Wat maakt de Nederlander gelukkig’, ter promotie van een podcast met Martijn Burger, academisch directeur van het Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO). Volgens deze man zijn de mensen op het platteland gelukkiger dan in de grote steden en natuur zou een van de redenen hiervoor zijn. Verder speelt de woonomgeving een grote rol zoals bijvoorbeeld een vrijstaande woning, de gezondheid en sociale relaties. Vergeet vooral ook niet geld want wanneer mensen in financiële nood verkeren draagt dit niet bij aan het geluksgevoel.

In de binnenstad van Enkhuizen, waar ik nu woon, is het vrij stil qua omgeving. Ik prijs mijzelf gelukkig hiermee. Het is mijn 3e woning in dit vestingstadje, waar ik inmiddels alweer 16 jaar woon. Het stadje heeft een mooie diversiteit als het gaat om wandelen, uitgaan, zijn havens, plantsoen, park, oudheden, musea, theater en bioscoop.

Voor ik hier kwam wonen heb ik 12 jaar in een dorp gewoond waar het hoogtepunt van het jaar de kermis was. Verder was er niets te beleven. De wandelomgeving was de kale, vlakke polder. Hoe ik het daar zo lang heb volgehouden is mij een raadsel. De stap om naar de stad te verhuizen maakte ik omdat mijn vader hier destijds in een verzorgingshuis voor dementerenden kwam. Voor hem vond ik het fijn als er een van zijn kinderen dicht bij hem in de buurt kon zijn. Nooit heb ik spijt van deze stap gehad en heb zo nog een aantal jaren een mooie tijd met mijn vader kunnen doorbrengen voor hij kwam te overlijden. In die jaren en rondom zijn dood hebben wij, vader en dochter, nog mooie geluksmomentjes met elkaar mogen beleven zoals dat ik hem eens opzocht en hij in de kerk zat waar ik mij dan bij hem aansloot en hem uit het hoofd in het Latijn hoorde zingen. Zoiets had ik niet eerder van hem gehoord en zat dan ook geboeid en met open mond naar hem te staren en te luisteren. Nu zing ik zelf in een koor, jawel ook onder meer Latijnse liederen, en geniet hier zeker van.

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) publiceerde op 30-11-2020 een publicatie over de regionale verschillen in gelukbeleving en tevredenheid met het leven in 2013-2019 ². Zo schreven zij dat het percentage Nederlanders van 18 jaar of ouder dat zei gelukkig of tevreden met het leven te zijn, gemiddeld was toegenomen met respectievelijk 88 en 85 procent. Er zouden wel regionale verschillen zijn in geluk en tevredenheid, maar deze zouden relatief beperkt zijn. Ook hier wordt melding gemaakt dat stedelingen minder vaak gelukkig en tevreden zouden zijn dan bewoners van het platteland. En wat Groningers betreft, deze zijn minder vaak gelukkig en tevreden, terwijl Friezen en Drenten dat juist vaker zouden zijn. Van de inwoners van de vier grote steden zouden Utrechtenaren relatief vaak het gelukkigst en tevreden zijn ten opzichte van de drie andere grote steden. De regionale verschillen schrijven zij vrijwel geheel toe aan verschillen in bevolkingssamenstelling.

1 https://www.eur.nl/nieuws/wat-maakt-de-nederlander-gelukkig#:~:text=Een%20van%20de%20redenen%20hiervoor,op%20hoe%20iemand%20zich%20voelt.

2 https://www.cbs.nl/nl-nl/longread/statistische-trends/2020/regionale-verschillen-in-geluksbeleving-en-tevredenheid-met-het-leven-in-2013-2019?onepage=true

Schrijver: Jet Rood
20 april 2024


Geplaatst in de categorie: emoties

3.5 met 2 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)