Inloggen
voeg je column toe

Columns

Lees ingezonden columns, voeg zelf een column toe

Laatst geselecteerde column (nr. 2.095):

Vaccinatiebeleid vaak onnavolgbaar

Uiteraard werken mensen binnen en buiten de politiek zich ongans om de pandemie te bestrijden met een doelmatige aanpak van vaccineren. Met het hart op de juiste plaats beslissen geleerden en adviseren wetenschappers over effectieve routes naar vaccins voor allen die dat wensen. Met als doel om minder toeloop te krijgen naar de ziekenhuizen en levens te sparen. En weer later om schade te herstellen in de samenleving als enigszins normaal leven weer mogelijk is. De prikroutes lijken nu echter veel meer op races tegen de klok. Met als inzet niet een flink griepje, maar voor velen het verschil van besmetting met mogelijk fatale afloop of niet. Het begrip ‘spannend’ is hier een gruwelijk understatement.

Oreert de bewindsman voor camera en microfoon over beloften en wijzigingen vanwege lobby van bepaalde groepen, dan ontstaat bij ons thuis rap de neiging om tierend natte dweilen te gooien richting het televisiescherm. Zover is bij ons thuis de sfeer al verpest door de behoorlijk verbrokkelde communicatie. Terwijl wij in 2020 en een deel van 2021 nog gelaten en positief gestemd onze boodschappen thuis lieten brengen en af en toe buiten met familie koffie dronken om fijn bij te praten. Of op dode uurtjes zelf de buurtgrutter haastig doorliepen. Want eerst nog geen vaccin binnen bereik. Maar daarna in eind 2020? Toen besloten- na de nodige goedkeuringen- onze leiders, tot een ‘zorgvuldig en eerlijk’ vaccinatieproces in ons soms te aangeharkte land.

Mooie principes, maar in polderland lijken wij soms zorgvuldig tot in de dood, als wij even niet opletten. Daarom mijn overweging als beste stuurman aan wal en niet-deskundige: neem- als het nog kan- het strategie voorstel van viroloog Jaap Goudsmit serieus. Dus eerst iedereen boven de zestig de eerste prik. Dat vermindert de druk op ziekenhuizen. Deze leeftijdsgroep vormt een groot deel van de ziekenhuispopulatie. Daarna de andere groepen onder de 60. De samenleving dan weer meer richting normaal. En prik zo nodig dag en nacht door. Elke prik vermindert immers fors het risico op fatale afloop van een besmetting. En geef dagelijks bulletins uit. Constant uitlekken van informatie en daarna rollenspelletjes tijdens persconferenties wekken inmiddels vooral woede en verwarring.

Schrijver: Freek Berglust
12 apr. 2021


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 32Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)