Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Lees de ingezonden beschouwingen, voeg zelf een beschouwing toe

Laatst geselecteerde beschouwing (nr. 4.882):

Liever de Freitod dan in de handen van barbaren

(voor Ida Orloff (1889 - 1945)

Jij bent geboren als Ida Margaretha Weissbeck op 16 februari 1889 in Sint-Petersburg. Jouw vader Georg Weissbeck was een brouwerijmanager, die vanuit Hessen naar Rusland was geëmigreerd. Jouw moeder heette ook Ida. Op jouw 4-de overleed jouw vader. Enkele jaren later trouwde jouw moeder met de Oostenrijkse officier Georg Siegler, Edler von Eberwald. Als jong meisje ging jij naar een kloosterschool. Later ging jij naar de Otto Theaterschool in Wenen. Op jouw 13-de probeerde jij jezelf te verdrinken. In mei 1905 speelde jij in het Trianon Theater in Wenen een kleine rol in het toneelstuk 'Die Büchse der Pandora' uit 1902 van Frank Wedekind. Jouw vriendin Tilly Newes speelde er ook in mee. Zij speelde het titelpersonage Lulu. Tilly is geboren op 11 april 1886 in Berlijn en zij trouwde in 1906 met Frank Wedekind, met wie zij 2 dochters kreeg; op 12 december 1906 werd Anna Naema Pamela Kadega geboren, die actrice/zangeres/vertaalster werd, en op 6 augustus 1911 werd Kadidja Mathilde Franziska geboren, die actrice/schrijfster/illustratrice werd.

Pamela was van 1924 tot 1928 met Klaus Mann verloofd. Frank Wedekind overleed op 9 maart 1918 na een appendectomie. Hij werd 53 jaar en hij is in het Waldfriedhof in München begraven. Daarna had Tilly een lange relatie met de dichter/arts Gottfried Benn. Tilly was bevriend met de gevechtspiloot Ernst Udet, die kolonel-generaal en Generalluftzeugmeister werd. Op 17 november 1941 pleegde hij zelfdoding met een pistool in zijn appartement in Berlijn. Hitler regelde een staatsbegrafenis. Hij werd 45 jaar en hij is in het Invalidenfriedhof in Berlijn-Mitte begraven. Hij was verslaaf aan alcohol, tabak en Pervitin (methamfetamine). Hitler was ook aan Pervitin verslaafd, eerst in tabletvorm en vanaf 1942 in injectievorm. De nazi's slikten continu Pervitin. De Amerikaanse, Engelse en Japanse militairen gebruikten het ook. Op een foto uit 1932 zit Ernst dicht tegen Leni Riefenstahl aan.

Otto Brahms zag jou in 'Die Büchse der Pandora' spelen en hij nam jou mee naar Berlijn. Jij speelde daar in 'Hannele's Himmelfahrt' uit 1905 van Gerhart Hauptmann. Jij was 16 jaar en Gerhart was meteen verliefd op jou. Gerhart schreef speciaal voor jou het toneelstuk 'Und Pippa tanzt'. Jullie hadden een affaire met elkaar, al was Gerhart pas getrouwd met Margarete Marschalk, van wie hij niet wilde scheiden. Gerhart Johann Robert Hauptmann is geboren op 15 november 1862 in Obersalzbrunn. Van 1885 tot 1904 was hij met Marie Thienemann getrouwd, met wie hij zonen kreeg. In 1900 kregen Gerhart en Margarete een zoon en in september 1904 zijn Gerhart en Margarete getrouwd. Van 1905 tot 1906 had jij een affaire met Gerhart. Op 23 juli 1907 trouwde jij met jouw jeugdvriend Karl Satter, van wie jij op 20 januari 1908 scheidde, maar desondanks bleven jullie nog 10 jaar bij elkaar en op 27 september 1908 werd jullie zoon Hermann geboren. Jij noemde jezelf nu Ida Orloff en jij kreeg een contract bij het Burgtheater in Wenen, in 1741 opgericht door aartshertogin Maria Theresia van Oostenrijk. Jij kreeg enkele jaren bijna geen rollen. In 1912 ontving Gerhart de Nobelprijs voor de Literatuur.

In 1913 speelde jij in de zwijgende, Deense film 'Atlantis' van Martin August Blom, gebaseerd op een roman uit 1912 van Gerhart Hauptmann. Blom was van 1908 tot 1916 met de actrice Agnete von Prangen getrouwd. Gerhart schreef de roman een maand voor de Titanic-ramp. De andere hoofdrol werd door Olaf Fonss gespeeld. Jij speelde de artistieke danseres Ingigerd Hahlstroem. Ebba Thomsen speelde ook mee in de film. Deze film is op You Tube te zien, waardoor jouw natuurlijke schoonheid en acteertalent te bewonderen valt. Fantastisch om jou te zien dansen in 'Het Slachtoffer van de Spin' en om jou komisch te zien lachen en dollen met een aapje en een pop. Apart en ontroerend om jou jouw haren te zien kammen en om jou te zien flirten en kussen. Gerhart schreef 'Atlantis' tijdens een reis naar Amerika, die hij samen met jou maakte. Ingigerd is door jou geïnspireerd. Omdat jij zonder toestemming van het Burgtheater naar Noorwegen reisde, werd jij door de manager ontslagen. In de herfst van 1913 vormde jij een theatergezelschap, waarmee jij door Rusland toerde. Vanwege de slechte verdiensten ging jij al vlug naar Wenen terug.

Toen de Eerste Wereldoorlog begon, ging jij met Karl naar Kopenhagen, zodat hij niet hoefde te vechten. In 1916 kregen jullie nog een zoon, die na 6 weken overleed. In 1917 was jij weer zwanger. Jouw relatie met Karl strandde en jij ging terug naar Wenen. Op 31 maart 1918 werd jullie derde zoon Heinrich geboren. Jij gaf Heinrich aan de oudere zus van Karl en jij ging naar Berlijn, waar jij enkele rollen speelde. Jij trouwde met de Joodse journalist Franz Leppmann, geboren op 4 november 1877. Hij studeerde filosofie en filologie en hij promoveerde bij de literatuurwetenschapper Erich Schmidt. In 1916 publiceerde Franz de eerste biografie van Thomas Mann. Hij werkte voor de uitgeverijen Ullstein en Propyläen en hij was docent aan de Lessing-Hochschule zu Berlin. Op9 juli 1922 werd jullie zoon Wolfgang Arthur Robert Leppmann geboren. In 1933 gingen jullie naar Florence. Franz gaf tot 1938 les aan de Landschulheim in Florence, o.a. in Villa Pazzi aan de Pian dei Guillari, Galileo Villa en Villa Placci. Jij doceerde daar Russisch. Franz, Wolfgang en jij zijn naar Londen gevlucht. Na een korte tijd ging jij alleen naar Berlijn en zijn Franz en jij gescheiden.

In 1941 had jij als actrice nog succes in het Rose Theater op de Grosse Frankfurter Strasse 132 in Berlijn-Friedrichshain. Dit theater werd door de zonen van Bernhard Rose bestuurd; de acteurs Paul, Hans en Willi. Paul was bevriend met Gerhart Hauptmann en getrouwd met de actrice Traute Kummer, met wie hij een dochter en een zoon kreeg. De cabaretière/volkszangeres Claire Wortmann (Waldoff) deed ook optredens in het Rose Theater. Zij had een lesbische liefdesrelatie met Olga Freiin von Roeder. Claire en Olga ontmoetten vaak lesbische vriendinnen in 'Damenklub Pyramide', in de Toppkeller op de Schwerinstrasse 13 in Berlijn-Schöneberg. Enkele vaste gasten waren de danseres/actrice Anita Berber, de danseres Celly de Rheidt (Anna Cäcilie Marie Funk), de verzetsstrijdster Hilde Radusch, de schrijfster/seksuologe Charlotte Wolff en de actrice Susi Wannowski (Hanna Busch). Claire stond op het podium met Marlene Dietrich. Jij ging in Wenen teruggetrokken wonen en vanaf 1942 woonde jij in Tullnerbach bij Wenen. Tijdens de Slag om Wenen tussen het Rode Leger en de Duitse Wehrmacht heb jij op 9 april 1945 zelfdoding gepleegd, omdat jij bang was voor verkrachtingen en plunderingen van het Sovjetleger. Jij werd 56 jaar en jij bent eerst op jouw landgoed in Tullnerbach begraven. In 1953 zijn jouw restanten in de begraafplaats op de Hauptstrasse 84 in Pressbaum herbegraven. Nu onvindbaar.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
26 september 2023


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 12Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)