Inloggen

biografie: Adriaan Morrien

Adriaan Morriën [1912 - 2002]

Adriaan Morriën werd in 1912 geboren in Velsen. Hij studeerde Frans en werkte tot 1941 als leraar. In 1939 debuteerde hij met de dichtbundel Hartslag, met als thema de verhouding tussen man, vrouw en kind.

 

Vanaf 1945 wijdde Morriën zich volledig aan zijn literaire carrière. Hij werd recensent van het Parool en redacteur bij een aantal literaire tijdschriften. Morriën staat te boek als ontdekker van Gerard Reve, Harry Mulisch en W.F. Hermans. Met de laatste was hij in zijn jonge jaren bevriend, maar ‘karakterverschillen' zorgden voor een levenslange strijd.Belangrijke thema's in Morriëns eigen proza en gedichten zijn erotiek en seksualiteit; hij hield bijzonder veel van vrouwen en bewonderde hen zeer. Verder publiceerde hij dagboekaantekeningen en literaire essays. Zijn laatste boek, Lotusbrieven, verscheen in 2001.

 

In 1964 won Adriaan Morriën de Martinus Nijhoffprijs voor zijn vertalingen en in 1988 de Herman Gorterprijs voor de dichtbundel Oogappel.

Morriën werd in 1999 benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege de ‘belangrijke literair kritische bijdragen die hem tot een autoriteit op zijn gebied hebben gemaakt'.