Inloggen

biografie: Andre Hazes

André Hazes [1951 - 2004] volkszanger

2004: overleden na longontsteking en hartaanval in een Ziekenhuis te Woerden: zijn lichaam gesloopt door adjudant Nicotine en koning Alcohol..

2003: gehoorproblemen, waarvoor hij mogelijk geopereerd moet gaan worden

2002:  André Hazes is bij de gemeenteraadverkiezingen lijstduwer voor de lokale partij Ronde Venen Belang. Hij krijgt in een zetel in de gemeenteraad, maar stort in na kritiek van andere partijen op zijn afwezigheid bij vergaderingen en op bepaalde politieke uitspraken.

De 36.000 kaartjes voor het optreden in het Olympisch Stadion in augustus zijn snel uitverkocht. Tijdens het verregende concert krijgt de zanger van Johnny Logan een gouden plaat voor Strijdlustig. Het gastoptreden van Jody Bernal levert een fluitconcert op door een deel van het publiek. Hazes verzorgt in september een extra concert in Ahoy, Rotterdam. Hij speelt daar ook nummers van zijn kort daarvoor verschenen album Strijdlustig, een plaat vol 'mooie liedjes over liefde, weggaan en weggestuurd worden', zoals de zanger omschrijft. De cd bevat ondermeer Nederlandstalige versies van Britse nummers zoals Mocht De Zon Ooit Verdwijnen (Traffic) en Zoveel Jaren (Gary Moore).

2001:  In het jaar dat Hazes vijftig wordt verschijnt de 21-delige serie André Hazes 50, een heruitgave van alle bij EMI verschenen reguliere albums van de Amsterdamse zanger. Elk album is digitaal geremasterd en heeft een aangepast hoesontwerp. Bovendien bevat elke cd André's persoonlijke herinneringen aan de tijd waarin de betreffende plaat werd opgenomen. In de aanloop naar Hazes' verjaardag worden maandelijks twee tot drie titels uit de serie uitgebracht. Op verzoek van de Amsterdamse nieuwszender AT5 doet Hazes mee aan een wervingsspotje voor nieuw havenpersoneel. Een dag voor zijn verjaardag ontmoet Hazes voor het eerst een van zijn grote muzikale helden: B.B. King. In de nacht van vrijdag 29 juni en zaterdag 30 juni viert Hazes zijn vijftigste verjaardag in het Amsterdamse Paradiso. Radio 538 maakt een speciale live-reportage van het feest. Op het podium krijgt Hazes uit handen van burgemeester Job Cohen het Ereteken van Verdienste van de Stad Amsterdam. Na de zomer verschijnt zowel het album NU als het boek Al Mijn Woorden met daarin een bloemlezing van songteksten aangevuld met het levensverhaal van Hazes. Binnen vijf weken wordt het album NU platina (80.000 verkochte exemplaren). 

2000:  Het album Want Ik Hou Van Jou verschijnt. Naar aanleiding van de gelijknamige documentaire staat er een nieuwe versie op van Zij Gelooft In Mij. Er staan ook enkele composities op van de mensen van Cat Music. Hazes ontvangt een Edison voor zijn oeuvre. Hij weigert deze als blijkt dat hij tweede keus is nadat Doe Maar niet bereid is op te treden tijdens de uitreiking.

1999:  Hazes, zijn vrouw, zijn hondje en drie vrienden zijn te zien in een populair zelfrelativerend tv-spotje voor Unox knakworstjes. Mede dankzij deze reclame komt Hazes weer terug aan de top. Op zijn verjaardag krijgt Hazes een nieuw tienjarig platencontract bij EMI. In september verschijnt zijn nieuwe album. Voor oktober staat opnieuw een avond in Ahoy' gepland. De documentaire André Hazes, Zij Gelooft In Mij gaat in première op het International Documentary Filmfestival. Zowel de film als het aansluitende optreden van Hazes zijn een succes. De documentaire wint dan ook in december de VPRO Joris Ivens Award. Op 21 december brengt Hazes tijdens de Wedstrijd van de Eeuw in de Amsterdam Arena zijn nieuwe versie van Wij Houden Van Oranje ten gehoor.

1998:  Door een ongeluk breekt André Hazes zijn been waardoor het uitbrengen van zijn nieuwe cd wordt uitgesteld. Dat in de familie Hazes nog meer talent schuilt bewijst André's nicht Lena die in het voorjaar een single uitbrengt. Een concert in Benidorm voor de Nederlandse toeristen aldaar flopt. In plaats van de verwachte 20.000 bezoekers verschijnen er slechts 800 in het stadion.

1997:  In het voorjaar verschijnt de single Jij Bent Het Leven Voor Mij, een op elektronische wijze geconstrueerd duet van Hazes met de reeds lang overleden Willy Alberti. In november zingt Hazes weer eens in de Rotterdamse Ahoy. Hij zingt daar voor het eerst zijn ode aan de verongelukte Britse prinses Diana. In het muziektijdschrift Fret licht hij zijn ode toe met de onvergetelijke woorden: 'Ik heb Lady Di altijd een verschrikkelijk lekker wijf gevonden'.

1995:  Ter gelegenheid van Hazes' 44ste verjaardag verschijnt Voor Mijn Vrienden, een door hemzelf samengestelde box met drie cd's. Naast oude hits staan op het album vier nieuwe songs waaronder een duet met zijn vrouw Rachel.

1994:  Ter gelegenheid van zijn jubileum verschijnt de video-registratie van een jubileumconcert. Samen met het Nederlands voetbalelftal zingt hij voetbalnummers op het album Good Luck Oranje. De van het album afgehaalde single Ik Heb U Lief Mijn Nederland, uitgebracht ter gelegenheid van het WK Voetbal in de Verenigde Staten, belandt hoog in de hitparades.

1992:  De heruitgave van De Vlieger wordt alsnog een grote hit. Tijdens het EK voetbal zorgt Hazes weer voor een meezinger met Samen Kunnen We Europa aan.

1990:  Hazes keert weer terug naar de levenspop met het album Kleine Jongen, wederom geschreven door de musici van Catapult. In de jaren '90 gaat de zanger door met het uitbrengen van platen, die allen zeer succesvol zijn. Ook bezint hij zich op zijn ongezonde levenswijze met drankmisbruik waardoor hij regelmatig in het ziekenhuis belandt. Tijdens het WK Voetbal vertolkt Hazes opnieuw het Oranje-gevoel met Oranje Bovenaan.

1989:  Als cadeautje van de platenmaatschappij neemt Hazes het album Dit Is Wat Ik Wil op, een plaat met deels vertaalde blues- en rock & roll-klassiekers. Op de plaat wordt hij onder meer bijgestaan door rockers Herman Brood, Jan Akkerman en Kaz Lux.

1988:  Inn februari komt André's vaste producer Tim Griek om het leven bij een auto-ongeluk. Het album Liefde Leven Geven wordt aan hem opgedragen. In de zomer vertolkt Hazes het Oranje-gevoel tijdens het uiteindelijk door Nederland gewonnen EK voetbal met de single Wij Houden Van Oranje.

1986:  Op het album Innamorato blijkt Hazes inmiddels uitgegroeid te zijn tot een waardige opvolger van Willy Alberti. Met de fonetisch ingestudeerde teksten vertolkt hij het Italiaanse lied alhoewel hij ook uit kan barsten in een echte rock & roll-klassieker.

1985:  Hazes verschijnt regelmatig op de podia. Op tv presenteert hij zijn eigen showprogramma Een Avond Met André Hazes.

1983:  Hazes neemt deel aan de Amnesty benefietavond Het Gebaar.

1982:  Hazes groeit uit tot het gezicht van het Nederlandse levenslied. Naast de vele pieken (optredens in Carré, het Concertgebouw en Ahoy') kent zijn carrière ook dalen. Het slopende nachtleven en de vele optredens beschadigen zijn stembanden en vergen een operatie. Door zijn populariteit wordt André slaaf van zijn agenda, draaft op bij iedere gelegenheid, drinkt te veel en slaapt te weinig.

1981:  Het succes van Hazes blijft groeien. Wereldberoemd in Nederland maakt hij zich met de single 'n Beetje Verliefd, een compositie van het productieteam van de Leidse band Catapult (Cat Music), die doorstoot naar de top 3. Het album Gewoon André is goed voor de verkoop van  500.000 exemplaren. Voor deze prestaties ontvangt Hazes de Zilveren Harp van Stichting Conamus.

1980:  Berooid en uitgerangeerd bij zijn oude platenmaatschappij komt Hazes in contact met EMI en producer Tim Griek, die met Hazes de studio induikt. In december verschijnt de kerstplaat Eenzame Kerst, voorafgegaan door 'n Vriend, een 'levenspop'-album met materiaal geschreven door Hazes' neef Tonnie Leroy.

1977:  Hazes weet niet wat hem overkomt. De single Mamma wordt in april een grote hit. Het debuutalbum Zo Is het Leven verschijnt met teksten van onder andere Herman Pieter de Boer. In oktober bereikt de single De Vlieger de tipparade. Hazes begint met het opnemen van een kerstplaat, maar als hij als man van 130 kilo een Nederlandstalige versie van Little Drummer Boy moet vertolken besluit hij weer terug te keren naar de horeca.

1976:  Hazes werkt in café De Krommert van Klaas Veen en staat bekend als de zingende barkeeper. Voor hemzelf betekent het zingen nog steeds niet meer dan een leuke hobby. In zijn caravan op de camping in Vinkeveen schrijft hij het nummer Eenzame Kerst dat met hulp van Willy Alberti op single verschijnt. In december verkoopt het plaatje binnen drie weken 70.000 exemplaren.

1965:  Als veertienjarige gaat André aan de slag in de Draka-fabriek in Amsterdam-Noord. Hij wil weg uit de armoe en de problemen thuis, maar staat er nog niet bij stil wellicht zanger te worden. In navolging van zijn broer Joop monstert hij aan als lichtmatroos op de binnenvaart bij het bedrijf Van Ommeren in Rotterdam. Bij zijn terugkeer zijn zijn ouders uit elkaar en logeert hij bij een broer. In de jaren daarna brengt André het gezegde twaalf ambachten, dertien ongelukken in de praktijk. Achtereenvolgens is hij boekbinder, bloembesteller, matroos, schoorsteenveger, slagersknecht, fietsenmaker, grondwerker, bouwvakker, sloper, marktkoopman, discjockey, kelner en barkeeper.

1959:  Op achtjarige leeftijd woont Hazes met zijn buurjongen stiekem een concert bij van Muddy Waters en B.B. King en raakt verslingerd aan blues en rock & roll. Het zangtalent van de jonge André wordt ontdekt doordat de acteur Johnny Kraaykamp sr. (van het duo Johnny & Rijk) hem op Bevrijdingsdag hoort zingen op de Albert Cuyp-markt. Kraaykamp wil een ster van hem maken, maar Hazes' vader houdt de boot af. De man heeft zijn hoop gevestigd op een carrière voor zijn André's oudere broer Jopie. Die krijgt na de opname van zijn enige plaatje de baard in de keel en ziet zich gedwongen zijn muzikale ambities op te geven. Vader vraagt enige bedenktijd maar laat André twee weken later zijn tv-debuut maken in AVRO's Weekendshow. Daar zingt hij met Kraaykamp het liedje Piove. Daarna volgen de singles Droomschip en Juanita maar een doorbraak zoals die van Heintje blijft achterwege.

1951:  Hazes wordt op 30 juni geboren in het Wilhelmina Gasthuis te Amsterdam en groeit op met vier broers en een zus in de Amsterdamse Gerard Doustraat. Zijn jeugd is niet rooskleurig. Zoals veel gezinnen in die tijd woont men in te kleine huizen met te veel kinderen, waar het weinige geld gespendeerd wordt aan alcoholica.