Inloggen

biografie: Antjie Krog (vert.: Robert Dorsman)

'Antjie Krog heeft gedaan wat dichters in Zuid-Afrika al eeuwen doen: de geschiedenis doorgeven.' Aldus Adriaan van Dis over een van Zuid-Afrika's beroemdste auteurs. Antjie Krog werd in 1952 in Kroonstad geboren. Ze debuteerde op 18-jarige leeftijd met de dichtbundel Dogter van Jefta. Daarna volgden onder meer de bundels Otters in bronslaai en Jerusalemgangers. Haar nieuwste bundel Kleur kom nie alleen nie verschijnt in oktober in Zuid-Afrika.

Midden jaren negentig deed Krog voor de Zuid-Afrikaanse radio verslag van de zittingen van de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die onder voorzitterschap stond van aartsbisschop Desmond Tutu. De duizenden getuigenissen voor deze commissie van slachtoffers, daders en andere betrokkenen maakten deel uit van de pogingen van de inwoners van Zuid-Afrika om in het reine te komen met de verschrikkingen van het recente verleden. Haar ervaringen met de commissie verwerkte Krog in De kleur van je hart, een boek dat een afrekening met het verleden is, maar meer nog een zoektocht naar de eigen identiteit. Voor dit onthullende en soms onthutsende boek ontving Krog de prijs voor vrede en cultuur van de Zweedse Hiroshima-stichting.

Ook in Nederland is Krog geen onbekende: ze trad op bij Poetry International en de Utrechtse Nacht van de Poëzie. In 1999 verscheen bij uitgeverij Atlas een bloemlezing uit haar werk onder de titel Om te kan asemhaal.