Inloggen

biografie: Baltasar Gracián

Baltasar Gracián leefde van 1601 tot 1658 in Spanje.

Hij was biechtvader en adviseur aan diverse hoven. Ook behoorde hij tot de elite van de Jezuïeten in Spanje. Hij was een onorthodox denker en schrijver en dat bracht hem in moeilijkheden met zijn orde.

Zijn boek 'Handorakel en de kunst van de voorzichtigheid' is opgebouwd uit kleine korte adviezen over het spel van de politiek en macht. Zijn 'catalogus' bevat er 300 van. Gracián is uiteindelijk minder heftig dan Machiavelli, omdat hij niet volslagen amoreel is. Het doel heiligt bij hem niet alle middelen. Zijn handorakel is vooral bedoeld het politiek gekonkel te leren herkennen zodat we ons er tegen kunnen wapenen. Het is een kunst van het voorzichtig zijn. De taal van Gracián is bijzonder toegankelijk zoals uit het volgende citaat blijkt: "Zwijgzaamheid komt voort uit grote zelfbeheersing; zichzelf hierin te overwinnen, is echt zegevieren. Hoe meer mensen u in vertrouwen neemt, hoe groter uw afhankelijkheid. Gereserveerdheid betekent de redding van de behoedzaamheid. De gevaren die geslotenheid bedreigen, zijn de provocaties van anderen. Zij gebruiken tegenspraak om ons van de wijs te brengen, en terloopse opmerkingen om te peilen wat er in ons binnenste omgaat. Wat men doet, dient men niet te zeggen, en wat men moet zeggen, dient men niet te doen."


Inzendingen van deze schrijver

1 resultaat.

leefregel 257. Het nooit tot een breuk laten komen.

verhaal
2,9 met 7 stemmen 1.014
Dit loopt altijd uit op schade voor de reputatie. Iedereen deugt als vijand maar niet als vriend. Weinig mensen kunnen van nut voor ons zijn, bijna alle ons schaden. Zelfs de adelaar nestelde niet meer veilig aan de borst van Jupiter vanaf de dag dat hij ruzie kreeg met een kever.
De heimelijke vijanden die op een kans loeren, gebruiken de hand van de openlijke vijand om het vuur op te stoken.
Uit vrienden met wie men ruzie heeft gekregen, ontstaan de ergste vijanden. Aan de grieven van de anderen voegen zij hun verbittering toe.
Van de toeschouwers spreekt elk er over zoals hij denkt, en denkt er over wat hij wil. Zij veroordelen beide partijen omdat het deze of in het begin aan voorzichtigheid heeft ontbroken of in het eind aan geduld, en altijd aan wijsheid....