Inloggen

biografie: C.H. Hebbel

[Wesselburen (D) 1813 - Wenen 1863]

Al vanaf de periode dat Friedrich Hebbel  zich na een armoedige en ongelukkige jeugd en tal van omzwervingen als kunstenaar ging ontwikkelen, heeft deze grote Duitse schrijver en dramaturg dagboeken bijgehouden.

Met toneelstukken als Maria Magdalena, Judith, Herodes und Marianne vestigde Hebbel zijn reputatie. Maar het echte keerpunt in zijn leven kwam door de ontmoeting met Christine Enghaus, de gevierde toneelspeelster, die Hebbels vrouw werd. Christine was niet alleen een begaafd kunstenares die Hebbel tot zijn grote werken uit de tweede helft van zijn leven wist te inspireren (Agnes Bernauer, Gyges und sein Ring, Die Nibelungen) ze had ook een groot hart. Ze trok zich zeer het lot aan van Hebbels vroegere vriendin en moeder van zijn twee kinderen Elise, die naast Christine dan ook heel vaak in zijn dagboek wordt genoemd.

 
Hebbels vertelt over persoonlijke gebeurtenissen uit zijn leven, over leven en dood, over reizen, ontmoetingen, verliefdheden, vijandschappen en de toenmalige literaire wereld. In het dagboek worden grote samenhangende stukken afgewisseld met korte notities, aforismen en zinspreuken.