Inloggen

biografie: Catharina Blaauwendraad

Zij werd in 1965 geboren als dochter en kleindochter van een dominee. In 1984 behaalde zij haar gymnasiumdiploma in Utrecht om vervolgens in Amsterdam te gaan studeren, waar zij nu nog steeds woont en werkt.

Psalmen en klassieken vormen een solide basis voor een dichterlijke loopbaan: In 1989 debuteerde ze in De Tweede Ronde, tijdschrift voor literatuur, met twee gedichten en een light verse.

Ze bleef vanaf die tijd regelmatig bijdragen aan De Tweede Ronde met vertalingen, eigen poëzie en als gastredactrice van themanummers over de literatuur van Argentinië en Uruguay.

In 1996 voltooide Catharina haar studie Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij vertaalt poëzie en proza uit het Spaans, Duits en Engels voor verschillende uitgeverijen en culturele instellingen.

Poëzie vertalen met behoud van rijm en metrum (en inhoud natuurlijk) is haar specialiteit: Vormvastheid is geen belemmering, maar juist een uitdaging. Het is dan ook geen wonder dat ze de charme van het Speedsonnet niet kon weerstaan.