Inloggen

biografie: Fanny Kiezenberg

Fanny Kiezenberg werd in Arnhem geboren in 1943.

Vanaf vroege leeftijd was duidelijk dat ze creatief talent had; ze volgde vele lessen in ruimtelijk werken en ook in schilderen, etsen, zeefdrukken en

houtsnedes maken. Ze volgde jaren privélessen bij Diekerhof (docent ruimtelijk aan de Kunstacademie in Arnhem) en volgde daarna een opleiding bij ‘atelier Hilde’ in Arnhem waarbij alle teken- schilder en boetseertechnieken aan bod kwamen.

 

In 1967 voltooide ze haar opleiding verpleegkundige. Na een aantal jaren kwamen de rugklachten waarop ze afgekeurd werd. Avondopleiding atheneum

gevolgd tijdens haar werk als inmiddels polikliniekzuster.

Ze verhuisde naar Amsterdam om Nederlands te studeren want beeldhouwen ‘mocht niet’ vanwege de rug. Deze studie niet afgemaakt; getrouwd en in 1977

een zoon gekregen. Het creatieve talent bleef kriebelen en in 1978 lessen bij beeldhouwers gaan volgen (dus gaan hakken – wat een openbaring!), kunstreizen gemaakt en nog later deelopleidingen gaan volgen aan de Hogeschool Holland bij Roel Teeuwen. Daar heeft ze abstractie, portret en model boetseren gedaan. Vervolgens (1991) met de Hogeschool naar Carrara (Italië) om marmer te hakken. Daar geweldig van onder de indruk en dus in Italië lessen genomen bij o.a. bij Christiene Sielcken en Daatje van Dalen. In Nederland heeft ze nog een jaar lessen bij Daatje van Dalen genomen om de speciale slag met het hakken, die ze eerder geleerd had in Italië, te vervolmaken. Bij deze slag spaar je je gewrichten, kapsels en banden. Later bijna ieder jaar in Italië op vrije werkplekken
gaan hakken, wat nog steeds gebeurt.

In Huizen heeft ze een klein binnen- en buitenatelier. In Eemnes heeft ze een grootatelier waar ze 4 tot 5 x per week lesgeeft in speksteen bewerken, met was werken, met aluminiumcement en granito’s werken, mallen maken en steenhakken.

De leerlingen kunnen hakken in o.a. marmer, Franse kalksteen, albast en serpentijn.

Fanny geeft workshops steenhakken op Terschelling aan de volkshogeschool in Hoorn en doet dit incidenteel ook in het buitenland (een documentaire over de volkshogeschool werd in november ‘04 op Ned 1 uitgezonden door Friese omroep).

Zij exposeert regelmatig door heel Nederland en verkocht onder meer beelden aan Gemeente Huizen, Philips, De Kamer van Koophandel en voetbalclub de Zuidvogels (herdenkingsmonument voor 3 omgekomen jonge leden) in Huizen.

De artotheek van het Singer museum heeft werk van haar in bruikleen.

Ze is lid van het creatieve beroepen netwerk “Blàhila” en het zakelijke vrouwennetwerk

‘Entre Femmes’. Ze is lid van een werkgroep van de Gemeente Huizen, die een Kunst en Cultuur Café hebben opgericht. Gezamenlijk zijn er al zaken gerealiseerd zoals onder meer een filmhuis en een kunstkrant.

Fanny Kiezenberg werkt het liefst volgens de methode van de ‘taille directe’ d.w.z. het direct hakken in steen. Marmer, serpentijn en albast hebben haar voorkeur.

Centraal in haar werk staat de menselijke figuur vanuit een emotionele beleving.

Ze heeft een voorkeur voor menselijke torso’s of delen ervan en werkt geabstraheerd figuratief. Ook werkt ze in was en klei, wat kan resulteren in bronsplastieken.

In haar vrije tijd maakt ze gedichten, fotografeert ze graag, leest  ze literatuur en

gedichten, tuiniert ze (als er nog tijd is) en houdt ze van koken.

Er was echter één probleem; ze wilde ‘zuster’ worden.