Inloggen

biografie: Franz Kafka


[Praag 1883 - Wenen 1924]


Franz Kafka was de oudste zoon van Hermann en Julie Kafka. Twee broertjes overleden al op jonge leeftijd; drie zusjes bleven wel in leven.
Franz werd naar Duitse scholen gestuurd. In 1901 haalde hij zijn gymnasium-diploma. Hij ging studeren aan de Karel Ferdinand Universiteit. Hij stond eerst ingeschreven voor scheikunde, maar verwisselde die studie binnen de kortste keren voor rechten. Het semester daarna probeerde hij Duitse Literatuur, maar omdat hij het niet eens kon worden met zijn professoren noch met de studie zelf, keerde hij terug naar zijn rechtenstudie. In 1906 studeerde hij af als jurist.
In 1913 verscheen er op aandringen van zijn vriend Max Brod zijn eerste bundel getiteld 'Meditatie', een verzameling korte verhalen.
In 1915 won hij de Theodor Fontane prijs, maar hij verwierf nog geen algemene bekendheid. In 1917 vroeg hij zijn vriendin Felice Bauer ten huwelijk, maar toen hij in dat jaar tuberculose bleek te hebben, maakte zij het uit. Last hebbende van zijn voortdurende angst voor seksualiteit had ze genoeg van zijn problemen. In 1919 trouwde zij met een andere man, maar zij bewaarde wel de brieven van Franz.
In juni 1924 overleed hij aan de gevolgen van tbc.

Zijn wens dat zijn geschriften verbranden zouden worden, werd door zijn beste vriend Max Brod niet gehonoreerd: tot vreugde van de tallozen die zich geïnspireerd voelen door deze intrigerende schrijver.