Inloggen

biografie: George Bernard Shaw

George Bernard Shaw (1856-1950) Iers toneelschrijver, socialist en theatercriticus.

Shaw was een vrijdenker die de strijd voor gelijke rechten voor vrouwen ondersteunde. HIj was voorstander van gelijke beloning voor mannen en vrouwen.

Hij won de Nobelprijs voor literatuur in 1925 - hij accepteerde de eer maar weigerde het geld.

Hij werd geboren in Dublin en verhuisde in 1876 naar Londen;in de 30 jaar daarop keerde hij niet terug naar Ierland. Hij zette zijn eigen opleiding voort door veel tijd door te brengen in het British Museum.

Hij begon met het schrijven van muziek, theaterkritieken en boeken, maar zonder veel succes. Hij hield zich ook met politiek bezig, hij was een socialist die tussen 1885 en 1911 een leidende rol had in de Fabian Society in London.

In 1895 werd hij de toneelcriticus van de Saturday Review. In 1898 trouwde hij een Ierse erfgenaam, Charlotte Payne-Townshend. In dat jaar ook werd zijn eerste succesvolle toneelstuk 'Candida' geproduceerd. Hierna volgde een rij klassieke comedy-dramas, zoals: The Devil's Disciple (1897), Arms and the Man (1898), Mrs Warren's Profession (1898), Captain Brassbound's Conversion (1900), Man and Superman (1902), Caesar and Cleopatra (1901), Major Barbara (1905), Androcles and the Lion (1912), en Pygmalion (1913), inspiratiebron voor de musical My Fair Lady (Lerner & Loewe,1964).

Na de Eerste Wereldoorlog bracht hij meer serieus werk uit, waaronder Heartbreak House (1919) en Saint Joan (1923). Karakteristiek voor zijn toneelstukken is het lange voorwoord. Hij nam hierin controversiƫle standpunten in over de zaken die in het toneelstuk aan de orde kwamen. Sommige van deze voorwoorden zijn langer dan het toneelstuk zelf. Zijn populariteit verminderde na zijn essay Common Sense About the War (1914), dat onvaderlandslievend genoemd werd. Met zijn stuk Saint Joan (1924) slaagde hij erin het publiek weer op zijn hand te krijgen en werd hij geroemd als 'de tweede Shakespeare'. Het stuk is gebaseerd op het leven van Jeanne d'Arc die 4 jaar ervoor werd heilig was verklaard. Hij vertelt het verhaal niet met haar als heldin of martelaar, maar als een koppige, sexloze jonge vrouw met veel kracht en sterke wil.

In zijn toneelstukken combineerde Shaw morele problemen van alledag met een ironische toon en gevoek voor het paradoxole; hij produceerde citaten als "He who can, does. He who cannot, teaches" en "England and America are two countries divided by a common language".

Toen hij overleed was hij wereldwijd bekend. Hij maakte zich zorgen over de onduidelijkheid van de Engelse spelling en gaf daarom een gedeelte van zijn rijkdom aan een stichting die een nieuw fonetisch alfabet, het Shavian alphabet, voor de Engelse taal moest samenstellen.