Inloggen

biografie: Glenn Ford

[1916 - 2006]

Ford verhuisde als kind van Canada naar Californië waar hij in 1939 bij de firma Colombia in de filmsector begon. Daar werd in de B-vleugel van de studio's elke vijf dagen een goedkope film gemaakt. Ford speelde er rollen tot 1942. Hij vocht in de oorlog bij de Amerikaanse mariniers en hervatte zijn artistieke loopbaan na de Tweede Wereldoorlog. Ford maakte zijn debuut als acteur in 1938, maar maakte pas echt carrière na de Tweede Wereldoorlog.

Ford speelde in 1946 voor het eerst in een dure 'A-film'. Het ging om Gilda van regisseur Charles Vidor, met de actrice Rita Hayworth. Hayworth werd door die film een icoon. Ford zou in vijf films met Hayworth acteren, de laatste was halverwege de jaren zestig. Gilda was een groot succes en hetzelfde jaar kwam de film A Stolen Life uit, waarin Ford speelde naast de actrice Bette Davis.

Zijn grootste successen volgden met onder meer The Big Heat uit 1953 en The Blackboard Jungle uit 1955. Opvallend is de grote verscheidenheid aan rollen die hij vertolkte.

Na de jaren vijftig kwam de klad in Fords filmcarrière. Hij speelde in steeds minder opzienbarende producties. Een nieuwe versie van een eerder gemaakte film, Cimarron in 1960, bleek een flop en Ford moest het daarna vaak doen met rollen in B-films of goedkopere producties zoals The Four Horsemen of the Apocalypse (1962) en The Money Trap (1964).

Veel critici meenden dat Ford later werd onderschat. Hij was een vakman waarop filmmakers altijd konden vertrouwen. Ford speelde in talrijke westerns maar werd vooral beroemd door andere films, waarin hij kalme maar intense karakters en/of helden vertolkte.