Inloggen

biografie: Halil Gur

Halil Gür (Karkise 1951)

woonde als kind in de stad Gaziantep in het zuidoosten van Turkije. Na zijn middelbare school studeerde hij architectuur in Istanbul. Na drie jaar was zijn geld op, en moest Halil Gür gaan werken als gids voor buitenlandse toeristen.
In 1974 kwam hij voor vakantie naar Nederland. Hij ging illegaal werken als schoonmaker en als kelner in een Amsterdams hotel.
Sinds 1981 heeft Halil Gür een Nederlands paspoort. Hij begon te schrijven voor kinderen en volwassenen. Zijn verhalen werden in kranten en tijdschriften gepubliceerd. Zijn eerste boek 'Gekke Mustafa en andere verhalen' verscheen in de jaren tachtig. Daarna schreef hij nog een aantal boeken en dichtbundels. In 1987 won hij de Jenny Smelik-Kiggenprijs voor het kinderboek 'Mijn dappere moeder' en in 1991 de Halewijnprijs voor 'Een kind vliegt door de nacht'.
De kinderboeken van Halil Gür spelen voornamelijk in Turkije. Vaak gaan ze over arme Turkse kinderen, maar die armoede is niet het belangrijkste. Het gaat om de avonturen in het gewone dagelijkse leven, en hoe kinderen zich daarin redden. De helden van Halil Gür hebben net zoals de schrijver zelf het motto: 'Zelfs de grootste problemen zijn als diamanten zo kostbaar omdat je ervan leert.' En: 'Bid alsof het je laatste dag is, leef alsof je het eeuwige leven hebt'.