Inloggen

biografie: Hermann Hesse

Hermann Hesse [Calw 1877 - Montagnola 1962] 

In 1877 wordt Hermann geboren in Calw als zoon van de missionaris Johannes Hesse en diens vrouw Marie Gundert. In 1891 krijgt hij toegang tot het seminarie van Maulbronn als student met een beurs. Een half jaar later vlucht hij, omdat hij 'ofwel dichter, ofwel helemaal niets' wilde worden. 

In de in 1906 verschenen vertelling 'Unterm Rad' verwerkt hij zijn schoolervaringen en jeugdcrises. Hesse sluit een opleiding tot torenklok-mechanicus af en begint in Tübingen een opleiding voor boekhandelaar. In die tijd ontstaan de eerste literaire werken. In het jaar 1898 verschijnt Hesses eerste dichtbundel 'Romantische Lieder'. De literaire doorbraak komt met de kritische ontwikkelingsroman 'Peter Camenzind'. Hij trouwt de uit Basel afkomstige fotografe Maria Bernoulli. Uit dit huwelijk worden drie zonen geboren. Vanaf 1916 vormen de dood van zijn vader, de beginnende schizophrenie van zijn vrouw en de aandoening van zijn jongste zoon de oorzaak voor een zenuwinzinking. Hesse begint een psycho-therapeutische behandeling bij J.B. Lang, een leerling van Carl G. Jung. Deze ervaringen verwoordt hij in de roman 'Demian' (1919). In die tijd maakt hij zijn eerste schilderwerken. 

Hierna verhuist Hesse zonder zijn familie naar Montagnola in het Zwitserse Tessin, waar hij de rest van zijn leven doorbrengt. In 1922 verschijnt de roman 'Siddharta'. In 1923 wordt Hesse Zwitsers staatsburger en scheidt hij van zijn vrouw die op dat moment in een verpleeghuis is opgenomen. In 1924 trouwt hij met Ruth Wenger. Deze verbintenis wordt in 1927 beëindigd. In 1927 verschijnt zijn roman 'Steppenwolf', in 1930 de roman 'Narziß und Goldmund'. In het jaar 1931 trouwt Hesse met de kunsthistorica Ninon Dolbin.  

In 1942 wordt zijn verzameld dichtwerk uitgegeven. Na het verschijnen van 'Glasperlenspiels' (1943) trekt Hesse zich terug uit het literaire leven vanwege zijn slechter wordende gezondheidstoestand en zijn afnemende gezichtsvermogen. 

In 1946 wordt aan Hesse de Goethe-prijs van de stad Frankfurt/Main toegekend. Voor zijn levenswerk krijgt hij de Nobelprijs voor de literatuur. 

In 1962 sterft Hermann Hesse in Montagnola.