Inloggen

biografie: Ina Sousa

Ina Sousa ( geb.1950) is een bevlogen dichter en fotograaf.

Vanaf haar 14e  jaar vliegen de thema's voor haar werk over haar kosmisch tapijtje.  Zij dicht gedichten in woord en beeld.

Sinds zij ook de fotografie ter hand heeft genomen combineert zij haar poëzie  regelmatig met foto’s.  Er ontstaat een gedicht en er ontstaat een beeld bij.

Er valt een beeld op haar netvlies en er ontstaat een gedicht bij.

 

Zij publiceerde in dagbladen, tijdschriften ( De Humanist, De Klarinet, Contouren, MCM),  in bloemlezingen ( o.a. in ‘Pontjespoëzie’, ‘Dichters in de Prinsentuin’ ) en doet jaarlijks mee aan het Literair Botanisch Festival ‘De Prinsentuin’ te Groningen.

 

In het 13e nummer (oktober 2004) van  NOACH’S KAT,  Noord-Nederlands tijdschrift voor proza en poëzie, zijn de gedichten ‘Sluier’ en ‘Verandering’ opgenomen. In nummer 14 (januari 2005): ‘Statig en Mild’.

Ook draagt Ina haar poëzie voor op literaire podia of bij speciale gelegenheden en is haar werk te vinden op literaire internetsites.

 

In het kader van de manifestatie ‘Dichter op spoor’ was het gedicht ‘Statig en Mild’  (als poster met foto) van 10 december 2004 t/m 27 januari 2005 in een van de Noord - Ned -treinen tussen Leeuwarden en Groningen te zien. Het gedicht is ook opgenomen in de bloemlezing ‘Dichter op Spoor’ met werk van 50 Noordelijke dichters. Te koop onder andere bij Bruna en Godert Walter te Groningen.

 

In het voorjaar van 2005 zal in samenwerking met uitgeverij ‘Dichter bij de sterren’ te Groningen een selecte bundel van ca 30 werken van Ina Sousa worden uitgebracht onder de titel: ‘KIJK, ZIE en LEES!!!’

Deze bundel bevat werk zoals werd geëxposeerd in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

De nieuwste fotopoëzie –bundel  heet niet voor niets ‘Het binnenste buiten’. Dit is de naam van de expositie in Het Universitair Medisch Centrum Groningen die nog tot 30 mei 2005 duurt.

Het is een ‘miniatuurtje’ ( A-6) waarin een groot deel van het fotopoëzie -werk van de expositie is opgenomen om mensen de gelegenheid te geven nog eens rustig thuis de poëzie te lezen en/of na te genieten van de sfeer van de foto’s .

 

De bedoeling is om bij iedere volgende expositie zo’n klein miniatuurtje te maken zodat het publiek én het fotopoëzie -werk  aan de muur kan bekijken, én rustig thuis, én het ook gemakkelijk kan aanschaffen om bijvoorbeeld cadeau te geven.

De boekjes zijn te bestellen via e-mail contact@inasousa.nl  of telefoonnummer 06-12144467.

 

Laatste nieuws: ‘De gedichten: ‘Zeebeving’, ‘Mens’, ‘Televisie’ en  ‘Mooi land’ van Ina Sousa zijn opgenomen in de bloemlezing “Woordenvloed’. Dit is een Belgisch project, georganiseerd door de Stichting Kokobozo te België en is opgezet om geld in te zamelen voor slachtoffers in Azië. Op 31 mei 2005 zal in Brussel de slotmanifestatie zijn in het Stadhuis aldaar. Er zal een avondvullend programma worden gepresenteerd met o.a. optredens van de gepubliceerde en meewerkende dichters.

Zie ook: www.kokobozo.org