Inloggen

biografie: Ingrid Jonker

Ingrid Jonker [1933-1965)]

Ingrid Jonker is in Nederland onbekend gebleven.

Zij was al tijdens haar korte leven  een gewaardeerd schrijfster onder alle taal- en bevolkingsgroepen in haar verscheurde vaderland, wat een unicum is in de Afrikaanse letteren. Na haar tragische zelfmoord in 1965 zou ze uitgroeien tot de meest invloedrijke dichter van haar generatie.

Het belang van haar werk werd onderstreept toen Nelson Mandela bij de opening van het parlement in 1994 haar beroemde gedicht ‘Het kind’ voordroeg.

'Ik herhaal je' bevat de mooiste gedichten van de jonggestorven Ingrid Jonker. Ze werden uit haar 'Versamelde Werke' gekozen door de ex-Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij. Aan deze tweetalige gedichtenbundel werd een uitvoerige biografische schets toegevoegd  door Henk van Woerden. Hij verhaalt over de bijzondere levensloop van Ingrid Jonker, vanaf haar prille jeugd aan de Kaapse kust, het verlies van haar moeder, haar stormachtige dichterscarrière en de publieke afwijzing door haar vader, tot aan haar tragische zelfmoord.

In de vroege morgen van 19 juli 1965 spoelde haar lichaam aan op het door zeewier omzoomde strandje bij Drieankerbaai. Ze liet een dochtertje achter.

Van haar kleine maar wonderschone oeuvre kunnen we nog genieten.