Inloggen

biografie: Isabel Allende

Isabel Allende [Lima 1942 - ….]


Isabel Alllende is een Chileens schrijfster.


Haar vader, Tomás Allende, de broer van de vermoorde president Salvador Allende,  was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij  in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privé-scholen. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar man Miguel Frías.


Van 1959 tot 1966 werkte zij in Santiago voor de FAO, de wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het volgend jaar werd haar dochter Paula geboren. Zij verbleef geruime tijd (1964-1965) in Europa, waar zij in Brussel en in Zwitserland woonde. In 1966 keerde ze terug naar Chili.


Vanaf 1967 was zij redactielid van het blad Paula en in 1973-1974 werkte zij mee aan het kinderblad Mampato. Zij schreef twee kinderverhalen ‘La abuela Panchita’ en ‘Lauchas y lauchones’, alsmede een verzameling artikelen ‘Civilice a su troglodita’. Ook was zij een bekende gast in uitzendingen van de Chileense televisie. In 1973 werd haar toneelstuk "El embajador" in Santiago opgevoerd.


De staatsgreep van 1973 door generaal Pinochet, die haar oom liet vermoorden, maakte haar situatie in Chili moeilijk en in 1975 vertrok zij naar haar familie in Venezuela. Zij bleef daar 13 jaar  en werkte er voor het dagblad El Nacional te Caracas. Haar scheiding vond in 1978 plaats.


In 1981 hoorde ze dat haar grootvader (99) op sterven lag. Ze begon hem een brief te schrijven die zich tot een manuscript voor een roman ontwikkelde: ‘La casa de los espíritus’ (Het huis met de geesten, 1982). De publicatie was een groot succes en het boek werd verfilmd door Bille August.


Zij hertrouwde in 1988 in San Francisco met Willie Gordon en woont sindsdien in San Rafael, Californië. Haar dochter Paula stierf in 1992, een persoonlijk drama.

Paula (1994) is Isabel Allendes meest autobiografische werk. Het boek is opgezet als een afscheidsbrief aan haar 28-jarige dochter Paula die door een medische fout in coma was geraakt. Allende vertelt haar levensgeschiedenis aan haar stervende dochter. Dit terugblikken wordt afgewisseld met het beschrijven van de

ziekenhuisbezoeken.

Inzendingen van deze schrijver

1 resultaat.

Het huis met de geesten

verhaal
3.5 met 8 stemmen 865
Ik schreef, zij schreef, dat het geheugen zwak is en dat de loop van een leven kort is en alles zo snel gaat, dat we het verband tussen de gebeurtenissen niet meer zien en de gevolgen van de daden niet meten kunnen. We geloven in de fictie van de tijd, aan het heden, het verleden of de toekomst...